PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > alarm / porównywanie zawartości pamięci


alarm / porównywanie zawartości pamięci

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Warsztat » Elektronika i inne » alarm / porównywanie zawartości pamięci
Przesunięty przez: Domi
2007-07-19, 23:43
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
bercik12345 
Starszyzna
prawie jak moderator



Telefon: 3310&5110
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 27
Dołączył: 15 Paź 2004
Posty: 587
Skąd: polska Katowice
Ostrzeżeń:
 2/5/6
Wysłany: 2006-07-14, 20:49   alarm / porównywanie zawartości pamięci

Może źle ująłem troche to w temacie ale opisze o co mi dokładnie chodzi:]
Więc tak myślałem jakby zrobić taki alarm działający na zasadzie:
Podchodze pod drzwi, wkładam karte(albo takie pudełeczko w którym bedzie scalak) w slot i mam czas zwłoki na wejście, wchodze do pomieszczenia i wyłączam alarm i jest ok.

I tak myślałem czy jest jakiś układ który porównuje zawartość pamięci. jeden układ byłby w tym pudełeczku a drugi w alarmie. I jak wkładam te pudełeczko do slota to ten układ w alarmie porównuje zawartość pamięci która jest w pudełeczku i jeśli sie wszystko zgadza to przekaźnik przesakuje i daje mi zwłoke.

Czy ma może ktoś z pasjonatów jakiś schemat układu który porównuje dwie pamięci? (może byc nawet na e2p)
_________________
Moja historia
Eryk T10s -> N 5130 -> N 3510i -> N 3650 -> N N-gage ->6310i->niezniszczalna 3310:D-> obecnie 3100 i coś dużo nowszego

Wprowadzam każdą dct4 w local mode jednym drucikiem :]
^
 
     
AdSense


logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2006-07-14, 21:33   

bercik12345, poco ci to jak i tak nie zrobisz!!
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
bercik12345 
Starszyzna
prawie jak moderator



Telefon: 3310&5110
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 27
Dołączył: 15 Paź 2004
Posty: 587
Skąd: polska Katowice
Ostrzeżeń:
 2/5/6
Wysłany: 2006-07-14, 21:46   

skąd wiesz?
_________________
Moja historia
Eryk T10s -> N 5130 -> N 3510i -> N 3650 -> N N-gage ->6310i->niezniszczalna 3310:D-> obecnie 3100 i coś dużo nowszego

Wprowadzam każdą dct4 w local mode jednym drucikiem :]
^
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2006-07-14, 22:46   

po tym http://forum.pasjagsm.pl/search.htm/1504514542

jesli to ma byc bezieczne to chbya najleszy bedzie klucz :)
mi tak chodzi po głowie pomysl z resystorem.
bedzie rowny sie otworzy, mniejszy lub wiekszy to nie :)

tylko mysle czy to mozna zrobic tak normalnie czy ze scalakiem hmm

wiekszy to wystarczy przepuscic zasilanie przez ten rezystor, jak bedzie za duzy to nie bedzie siły otowrzyc ;] (ale i tak pewnie na przekaźniku)
gorzej z mniejszym bo wtedy wystarczy zwara hmm
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
grzesiek1711 
Starszyzna
heh 3x P????Team :P



Telefon: 3310+6600
Operator: Plus
Pomógł: 14 razy
Wiek: 30
Dołączył: 29 Sie 2004
Posty: 632
Skąd: prawie Koszalin
Wysłany: 2006-07-14, 22:57   

dwa mikrokontrolerki (w tym jeden w karcie chipowej, popularnej w technice SAT, dwa dobre programy i układ wykonawczu na jakimś przekaźniku i elektromagnesie..nie widzę najmniejszego problemu, no może poza napisaniem dobrego programu :D)
możnaby nawet pokusić się o zapis kto i o której wchodził/wychodził. Jeśli sie nie myle to w Elektronice Praktycznej z 2002 roku (końcówka 2002 albo początek 2003, gdzieś mam te numery) był taki projekt na najprostrzej karcie chipowej (nawet bez mikrokontrolera tylko 256bajtów pamięci na karcie...)

Logos...z tego co wiem to ten numer z porównaniem wartości rezystorka to był w oparciu o wzmacniacz operacyjny pracujący jako kompaktor...tzn porównuje dwa napięcia ze swoich wejść (działanie hmm...abs(A-B) coś takiego) no i teraz to napięcie które wychodzi jest zależne od różnicy potencjałów na wejściu, czyli trzeba taki opornik aby dawał napięcie równe napięciu na drugim wejściu kompaktora...nic tu zwarcie itp nie da.. :D ale jaki problem podłączyć potencjometr i ktęcić?? :D
_________________
Moja historia: Się męcz C25, Se dżem MC930, Nokia 3310,Nokia 3510i, Nokia 3650, Nokia 6600+Nokia 3310
a na pare dni były też 3210,3330, 5210, 3410, 6210, tak czy siak NOKIA RLZ :D
^
 
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 35
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-07-15, 09:33   

grzesiek1711 napisał/a:
kompaktor

komparator !!!
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
bercik12345 
Starszyzna
prawie jak moderator



Telefon: 3310&5110
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 27
Dołączył: 15 Paź 2004
Posty: 587
Skąd: polska Katowice
Ostrzeżeń:
 2/5/6
Wysłany: 2006-07-15, 11:15   

rozmawiałem z tatą i mówił mi ze to nazywa się klucz sprzętowy:] (nie wiem czy dobrze bo mój tata jeszcze siedzi w elektornice analogowej a cyfrowe układy jakie zna to są UL 7400 wzwyż :]
No to poszukam czegoś dzięki za zainteresowanie tematem :)
_________________
Moja historia
Eryk T10s -> N 5130 -> N 3510i -> N 3650 -> N N-gage ->6310i->niezniszczalna 3310:D-> obecnie 3100 i coś dużo nowszego

Wprowadzam każdą dct4 w local mode jednym drucikiem :]
^
 
     
grzesiek1711 
Starszyzna
heh 3x P????Team :P



Telefon: 3310+6600
Operator: Plus
Pomógł: 14 razy
Wiek: 30
Dołączył: 29 Sie 2004
Posty: 632
Skąd: prawie Koszalin
Wysłany: 2006-07-15, 12:00   

Domi, patrz..faktycznie, a ja zawsze czytałem kompaktor :D heh...sorry za wprowadzenie w błąd :D
_________________
Moja historia: Się męcz C25, Se dżem MC930, Nokia 3310,Nokia 3510i, Nokia 3650, Nokia 6600+Nokia 3310
a na pare dni były też 3210,3330, 5210, 3410, 6210, tak czy siak NOKIA RLZ :D
^
 
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 35
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-07-16, 13:05   

bercik12345 napisał/a:
UL
to sa analogowe
cyfrowe sa UC, UCY itp
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
bercik12345 
Starszyzna
prawie jak moderator



Telefon: 3310&5110
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 27
Dołączył: 15 Paź 2004
Posty: 587
Skąd: polska Katowice
Ostrzeżeń:
 2/5/6
Wysłany: 2006-07-16, 13:35   

Domi, masz racje. Sorry pomyliłem sie. Już długo nie widzialem tego na oczy:] teraz tylko mam PICa i epromy przed oczami.

w internecie jest troche takich schematow na 8051 i epromie ale hexa nie ma do tego
_________________
Moja historia
Eryk T10s -> N 5130 -> N 3510i -> N 3650 -> N N-gage ->6310i->niezniszczalna 3310:D-> obecnie 3100 i coś dużo nowszego

Wprowadzam każdą dct4 w local mode jednym drucikiem :]
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Karta pamięci - problem N95 rangiz Nokia 5 2010-08-01, 13:28
Brak nowych postów Po wgraniu nowego softu Karta Pamięci... Dombia SW 3 2010-11-23, 21:33
Brak nowych postów Karta pamięci damian550 LG 0 2011-05-01, 16:04
Brak nowych postów SAMSUNG S8300 nie widzi kartu pamięci!!! kasiaikuba5 Samsung 1 2012-01-27, 23:26
Brak nowych postów Aplikacje, które najbardziej zapadły ... dlorus88 Aplikacje 4 2016-01-14, 12:09