PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Box Prodigy własnej roboty


Box Prodigy własnej roboty

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Warsztat » Elektronika i inne » Box Prodigy własnej roboty
Przesunięty przez: Domi
2007-07-19, 23:41
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
Kulfon 
Wie co mówi
Skazany_Na_Heyah



Telefon: nie mam
Operator: Heyah
Pomógł: 10 razy
Wiek: 33
Dołączył: 13 Sie 2004
Posty: 483
Skąd: Szamotuły
  Wysłany: 2004-12-31, 00:01   Box Prodigy własnej roboty

Zastanawiam sie czy nie zrobic prodigy sobie, jak to sie kalakuluje i jak dokładnie to zrobic, co jest potrzebne, a takze jakie dokładnie rzeczy potrzebuje aby dwa razy do sklepu nie chodzić ?
Poleca ktos czy nie ? moze lepiej gotowiec ?
_________________
http://img15.imgspot.com/...e1147689697.gif
^
 
 
     
AdSense


m_arti21 
PasjaTeam


Telefon: Komórkowy
Pomógł: 28 razy
Dołączył: 21 Lip 2004
Posty: 1430
Skąd: Polska
Wysłany: 2004-12-31, 11:48   

Zastanawiam sie nad tym samym 8)
Koszt podobno wychodzi od 50zl do 80zl :wink:
ale skad potem zkombinowac kable :?:
i jescze jedno :D slabo dostepne jest pic i eeprom.
^
 
 
     
Kulfon 
Wie co mówi
Skazany_Na_Heyah



Telefon: nie mam
Operator: Heyah
Pomógł: 10 razy
Wiek: 33
Dołączył: 13 Sie 2004
Posty: 483
Skąd: Szamotuły
Wysłany: 2004-12-31, 14:13   

m_arti21, własnie o tym mowie ze kable bym potrzebował z dwanascie :) i czy nie lepiej kupic używke i zakutalizować :]
_________________
http://img15.imgspot.com/...e1147689697.gif
^
 
 
     
PąCzEk 
Nowicjusz



Telefon: n21i 6310i
Dołączył: 09 Wrz 2004
Posty: 2
Skąd: Suwałki
Wysłany: 2005-01-01, 15:40   

Witam jak cos ja kable posiadam w sprzedazy :) - nie jest to reklama
A co do boxa ja mam tez samoróbe i nie narzekam jest najnowszy hex który działa na sw 1328 i robi prawie wszystko.Ale jak byscie robili to chetnie kupił bym płytke zmonotowana wszytskie elemeny oprócz pica i eeproma bo moja juz ledwo co zyje i cos odmawia współpracy
^
 
 
     
Kulfon 
Wie co mówi
Skazany_Na_Heyah



Telefon: nie mam
Operator: Heyah
Pomógł: 10 razy
Wiek: 33
Dołączył: 13 Sie 2004
Posty: 483
Skąd: Szamotuły
Wysłany: 2005-01-02, 14:31   

Witam
No własnie interesuje mnie jak wygląda kosz gotowego juz ukonczonego boxa, i skad wziasc czesci do złozenia wraz z jakąs ładną obudową, gdzie jest najtaniej itd. i kto mi to zaprogramuje :( chyba ze kupie programator moze ktos widział jakis super ludzki opis złozenia prodigy samemu :?:
_________________
http://img15.imgspot.com/...e1147689697.gif
^
 
 
     
m_arti21 
PasjaTeam


Telefon: Komórkowy
Pomógł: 28 razy
Dołączył: 21 Lip 2004
Posty: 1430
Skąd: Polska
Wysłany: 2005-01-02, 14:34   

Programator pod Pic i e2p do prodigy i nie tylko :wink:
^
 
 
     
Kulfon 
Wie co mówi
Skazany_Na_Heyah



Telefon: nie mam
Operator: Heyah
Pomógł: 10 razy
Wiek: 33
Dołączył: 13 Sie 2004
Posty: 483
Skąd: Szamotuły
Wysłany: 2005-01-02, 14:50   

m_arti21,
czyli jesli chce złożyć prodigy a nie mam praktycznie niec to ponosze nastepujące koszty
programator = xxx pln
[rozumiem ze jeden do wszsystkiego]
czesci do prodigy - xxx pln
kable serwisowe = xxx pln
jakie są kaoszt tego mniej więcej no i wycieszka do elektronicznego by musiała mnie czekać, a co konkretnie to nie wiem bo jesetm w tych sprawach całkiem blady, nie masz jakiegoś opisu dla początkujących i bo zawsze wszystko gotowe kupywałem :|
_________________
http://img15.imgspot.com/...e1147689697.gif
^
 
 
     
elektro255 
Starszy Użytkownik



Telefon: E398@ROKR
Operator: Plus
Pomógł: 5 razy
Wiek: 31
Dołączył: 11 Maj 2004
Posty: 153
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2005-01-02, 15:14   

programator 10zł
czesci do prodigy 70zł wraz z obudową kablem itp...
kable serwisowe jak dobrze trafisz to kupisz za niecałe 10zł/kabel, a normalnie koło 25zł/kabel - co do kabli to do 6310i można zrobić atrapę ze starej baterii i pasuje kabel od dejana (5110), do 3510i też można p[rzerobić zwykłego fbusa.
^
 
 
     
Kulfon 
Wie co mówi
Skazany_Na_Heyah



Telefon: nie mam
Operator: Heyah
Pomógł: 10 razy
Wiek: 33
Dołączył: 13 Sie 2004
Posty: 483
Skąd: Szamotuły
Wysłany: 2005-01-02, 15:23   

elektro255, podrzuć jak możesz sprawdzony schemat prodigy i tak aby wszystko grało :mrgreen:

[ Dodano: 2005-01-02, 15:26 ]
aha jaki programator najlepiej ponyprog, jdm czy co ?
_________________
http://img15.imgspot.com/...e1147689697.gif
^
 
 
     
elektro255 
Starszy Użytkownik



Telefon: E398@ROKR
Operator: Plus
Pomógł: 5 razy
Wiek: 31
Dołączył: 11 Maj 2004
Posty: 153
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2005-01-02, 15:56   

w załączniku działający wsad i schemat, na schemacie ideowym są zamienione końcówki BSI z Btemp, na płytce jest dobrze
^
 
 
     
m_arti21 
PasjaTeam


Telefon: Komórkowy
Pomógł: 28 razy
Dołączył: 21 Lip 2004
Posty: 1430
Skąd: Polska
Wysłany: 2005-01-02, 18:29   

Kulfon, hmm popatrz troche do góry... tam dalem programator :wink: sam go teraz skladam i jest dobry bo inni programuja nim prodigy :wink:
^
 
 
     
Kulfon 
Wie co mówi
Skazany_Na_Heyah



Telefon: nie mam
Operator: Heyah
Pomógł: 10 razy
Wiek: 33
Dołączył: 13 Sie 2004
Posty: 483
Skąd: Szamotuły
Wysłany: 2005-01-02, 18:39   

Znalazłem coś takiego na www.id2.cz
jesli dobrze rozumiem mam tu wykaz części, mam małe albo nawet bardzo małe pojęcie o tym
a nie chce popełnic jakiejsc mocnej gafy w sklepie czyli będe potrzebował rzeczy następujące:
- Złącze lpt czyli X1
- Złącze do źródła zasilania x3
- Kondensatory od c1 do c8
- PIC czyli element IC1 -18LF452
- EEprom 24LC256 czyli IC2
- Układy scalone LE33CD - IC4\3
- Gniazdo czyli J1 ale nie wiem jak to sie ma nazywać
- Rezonator kwarcowy q1
- Oporniki o róznych wartościach czyli elemnty do R1 do R9
TP! - TP5 - ?????????


Mniej więcej rozumiem już schemat ideowy tylko teraz pozostaje praktyka,

Kolejne pytanie: a co z płytą pod prodigy jaki to jest typ, czy jak to się fachowo nazywa,
przepraszam z góry za takie lamerskie pytanie, ale to byłaby moja pierwsza poważna budowa :)
Co do programatora to moze pokusiłbym się na gotowy tylko jaki ?
Kod:
W załączniku lista częśći !
[/code]
^
 
 
     
elektro255 
Starszy Użytkownik



Telefon: E398@ROKR
Operator: Plus
Pomógł: 5 razy
Wiek: 31
Dołączył: 11 Maj 2004
Posty: 153
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2005-01-02, 18:52   

układów scalonych LE33CD nie dostaniesz w sklepie, TP to są test pointy czyli punkty do sprawdzania/programoania... i one sa na płytce
gniazdo J1 to jest RJ45, gniazdo LPT to DB25 żeński, po co 3 złacza do źródła zasilania

płytkę trawisz sam, napewno jej nie kupisz w sklepie ;)

co do LE33CD to można je zastąpić LM317 podałem w poprzednim schemat z LM317, który działa na 100%

jeśli sobie nie poradzisz z trawieniem płytki to kup gotowy prodigy na allegro, bo PICa, EEPROMA i kwarcu też możesz nie dostać w sklepie
^
 
 
     
Kulfon 
Wie co mówi
Skazany_Na_Heyah



Telefon: nie mam
Operator: Heyah
Pomógł: 10 razy
Wiek: 33
Dołączył: 13 Sie 2004
Posty: 483
Skąd: Szamotuły
Wysłany: 2005-01-02, 18:57   

elektro255, hmhm jezeli pica,eeproma i kwarcu nie idzie dostac w sklepie a ludzie skąs je jednak biorą :( a co do robienia własnych płytek to jaki jest najlepszy sposób ? Jakiś opis ?

[ Dodano: 2005-01-02, 20:18 ]
______________________

Witam przekalkulowałem wszystko na zimno i wyszło tak że koszt własnej roboty to 70-80pln. ale trza sie napocić, dodajmy do tego dwadziescia kabli średnio licząc ok 15 pln to jest 300 pln, plus ciężko dostępny PIC wyszukałem za 32pln na internecie plus przesyłka t0 43pln. Więc sumując wszystko aby robić wszsysciutkie nokie mamy ok 390-400pln. bez supportu flashy instrukcji itd.
Za 350pln bez problemu kupic idzie prodigy z supportem, płytami z flashami (w moim przypadku to jest wazne bo mam modem), istrukcjami , więc myśle ze nie będe się pocic tylko kupie gotowca a jak będzie trzeba to zrobie programator i będe uaktualniał sobie :mrgreen:

[ Dodano: 2005-01-09, 22:07 ]
Kulfon, twierdzisz ze podziała bez dodatkowego zasilania ? czyli ze lpt to uciągnie ?
Aha a czy mogę zastąpić eeproma z tego schematu na eeprom 24LC256 bo ten w schemacie o ile sie nie myle jest smd i nie miałbym cym zaprogramować
_________________
http://img15.imgspot.com/...e1147689697.gif
^
 
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2005-01-16, 10:44   

Kulfon, tak popatrzylem do schematu i powiem ze sama budowa ukladu (razem ze zrobieniem plytki) nie jest wiekszym problemem... ze 2 godzinki i gotowe ;)
natomiast problem z czesciami faktycznie moze byc... ale gdyby tak juz zamowic kilka to mozna by zaczac produkcje boxow :D
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów prodigy i nokia 6230 logos2000 DCT-4 1 2007-12-04, 15:19
Brak nowych postów Prodigy Pare Pytań SPIDI Elektronika i inne 1 2008-03-08, 15:00
Brak nowych postów Zarabianie na własnej stronie _Brutus PasjaPUB 3 2008-03-14, 19:43
Brak nowych postów Tworzenie własnej strony www lukaczmarek PasjaPUB 11 2008-11-11, 20:41
Brak nowych postów Prodigy box -kontynuacja _Brutus Elektronika i inne 4 2011-12-22, 12:03