PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Czy to wina Transformatora ?


Czy to wina Transformatora ?

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Warsztat » Elektronika i inne » Czy to wina Transformatora ?
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
KamilGSM 
Użytkownik
...GSM...



Telefon: Nokie
Operator: Era
Pomógł: 6 razy
Wiek: 24
Dołączył: 21 Paź 2007
Posty: 121
Skąd: Online
Ostrzeżeń:
 4/5/6
Wysłany: 2008-01-25, 10:43   Czy to wina Transformatora ?

Witam.
Mam Halogen w pokoju,raptownie zgasło światło,sprawdziłem wszystko i wyszło na to ze to win Transformatora z 230v na 12v.Wiec kupiłem taki mi sprzedawaca dał z 230v na 11,5v zamontowałem ok wszytko działa lecz po 30 min światło gaśnie,ostygnie jakis czas 1-2h. i mozna zapalic,dodam jeszcze ze w starym transformatorze były taki jak by bezpiecznik i nie wiem czy to on ma byc na tym tez nowym transformatorze ? czego to moze byc wina ?
^
 
 
     
AdSense


logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2008-01-25, 11:27   

mam juz drugą taka lampke, wszystkie po jakims czasie przygasaja az w koncu umieraja, taki chinski bubel.... ja mysle ja przerobic na lampke diodową bo z tymi neonami tak wlasnie jest :/

kiedys podlacylem transformator od glosnikow 12V 1A, spalił sie po 30 minutach pracy :/

bo mowimy o czyms takim, prawda?
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
Reich 
VIP
Arek



Telefon: 7321
Operator: Heyah
Pomógł: 68 razy
Wiek: 28
Dołączył: 19 Lip 2006
Posty: 1229
Skąd: Sieradz/Częstochowa
Wysłany: 2008-01-25, 12:33   

logos2000 napisał/a:
bo mowimy o czyms takim, prawda?

raczej nie, chodzi o takie małe lampki okrągłe montowane w szafkach, ścianach itp
KamilGSM, podczas świecenia się lampki transformator grzeje się?
_________________
Z Miłości Do Motocykli
MZ Pasjonat
Ja kudłaty durnowaty reperuję stare graty.
^
 
 
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2008-01-25, 13:18   

pewnie za malej mocy transformator, a ma jakies zabezpieczenie wiec jak sie przegrzeje to sie wylacza
jaka jest moc trafo a jaka zainstalowana (zarowki)?

logos2000, pamietaj zeby tych lamp LED nie zasilac takim transformatorem jak halogeny, musi byc prad staly, stabilizowany

Cytat:
kiedys podlacylem transformator od glosnikow 12V 1A, spalił sie po 30 minutach pracy :/

taki trafo ma moc 12W jak latwo policzyc... a zarowki najczesciej przynajmniej 20W (lub 35, 50) wiec nie ma sie co dziwic
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2008-01-25, 15:22   

Domi, a faktycznie, przez 3 lata do tego nie doszedlem :P

co do pradu stałego, mostek gretza wystarczy?? (wyjaty z ladowarki transformatorowej firmy nokia) ew sam srodek z zasilacza impulsoowego. nie znam sie az tak dobrze na elektronice, choc studiowlem az rok ten kierunek....
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2008-01-25, 16:48   

KamilGSM, ten halogen to tzw. spotlight ? zamontowany na suficie gzie jest mało miejsca na odprowadzanie ciepła i pewnie jeszcze jest tam wata izolująca ?
Transformatory te mają zabezpieczenie termiczne i gdy sie przegrzeje to się wyłacza. Jeśli jest to możliwe odsuń najdalej jak możesz transformator od żarówki i zrób dodatkowo jakąś przestrzeń dla transformatora aby oddychał.
^
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2008-01-25, 18:46   

lamki biurkowe nie maja żadnego otworu wentylacyjnego pewnie dlatego tak często padaja :/
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Zalany A52, trzeszczy w sluchawce, al... M@rcus BenQ-Siemens 0 2005-05-07, 08:55
Brak nowych postów Czego jest wina ze 3 diody od Lewej c... pawlos76 DCT-3 9 2006-04-02, 16:23