PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > elektroniczne liczniki samochodowe


elektroniczne liczniki samochodowe

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Warsztat » Elektronika i inne » elektroniczne liczniki samochodowe
Przesunięty przez: Domi
2007-07-20, 00:45
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
n0kL0rD 
Wie co mówi
Meethod



Telefon: N6230i
Operator: Heyah
Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 25 Lut 2005
Posty: 306
Skąd: Smoczo Gród
Wysłany: 2005-03-23, 14:11   elektroniczne liczniki samochodowe

wie ktos moze jak taki licznik cofnac?? i co do tego jest potrzebne??
_________________
Tworzenie stron internetowych Kraków to nasza pasja :)

Zapraszam! :)

Polecam też darmowe pozycjonowanie - sprawdź koniecznie oba adresy ;)
^
 
 
  Skype
     
AdSense


Gr0xf24 
Nowicjusz


Telefon: Tulipan
Dołączył: 20 Lut 2005
Posty: 8
Skąd: POLAND
Wysłany: 2005-03-23, 17:51   Re: elektroniczne liczniki samochodowe

n0kL0rD napisał/a:
wie ktos moze jak taki licznik cofnac?? i co do tego jest potrzebne??


Oczywiście że mozna cofnąć , robi sie to poprzez edycję zawartosci eepromu lub w
zależnosci od modelu auta MCU. Co potrzeba to trudno powiedziec zbyt ogólnie
napisaleś o co ci chodzi , napisz o jaki model autka masz do cofniecia licznika to może będę mógł pomóc :wink:
_________________
Gr0xf24
^
 
     
Kulfon 
Wie co mówi
Skazany_Na_Heyah



Telefon: nie mam
Operator: Heyah
Pomógł: 10 razy
Wiek: 33
Dołączył: 13 Sie 2004
Posty: 483
Skąd: Szamotuły
Wysłany: 2005-03-24, 18:47   

Gr0xf24, C klasa 1995 rok czym da rade ?
_________________
http://img15.imgspot.com/...e1147689697.gif
^
 
 
     
Gr0xf24 
Nowicjusz


Telefon: Tulipan
Dołączył: 20 Lut 2005
Posty: 8
Skąd: POLAND
Wysłany: 2005-03-25, 00:57   

@Kulfon

Musisz odczytać zawartośc eepromu typu 93C56 i odpowiednio wyedytować komóki pamieci w Adresie $00 - $1F :wink:
_________________
Gr0xf24
^
 
     
n0kL0rD 
Wie co mówi
Meethod



Telefon: N6230i
Operator: Heyah
Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 25 Lut 2005
Posty: 306
Skąd: Smoczo Gród
Wysłany: 2005-03-25, 14:44   

ja chcialem tak ogolnie... sasiad sprowadza autka i by sie kasa przydala... to ze trezba edytowac pamiec to sie domyslilem... wiem ze isnieje mozliwosc dorobienia sobie kabla i programu jakiegos lub sciagniecie go skads... koles z laptopem chodzi, podpina sie i cofa... i mi cos takiego tez by sie przydalo... zawsze to pare zloty do przodu... jezeli ktos ma schemacik lub taki kabel to bardzo chetnie, program tez :D odwdziecze sie pomoca w GSM/Kompach bo na ycm sie znam (troche) :)
_________________
Tworzenie stron internetowych Kraków to nasza pasja :)

Zapraszam! :)

Polecam też darmowe pozycjonowanie - sprawdź koniecznie oba adresy ;)
^
 
 
  Skype
     
Kulfon 
Wie co mówi
Skazany_Na_Heyah



Telefon: nie mam
Operator: Heyah
Pomógł: 10 razy
Wiek: 33
Dołączył: 13 Sie 2004
Posty: 483
Skąd: Szamotuły
Wysłany: 2005-03-25, 19:03   

Gr0xf24, lektura na ten temat jest jakaś? Własnie sobie oglądałem silnik i nie wiem co jest co ? Tzn. wiem co to pompa wtryskowa, itp. ale gdzie ta elektronika :(
Podejrzewam ze pootrzebuje programator jakis do tego czyż nie.Czy wystarczy sobie wyedytowac eeprom i mam gotowe bo ponoc jest taka sytuacja ze po podłączeniu do komputera serwisowaego widać dwa stany licznika oryginalny i pokazywany tzn. moze oryginalny jest kodowany podobnie jak imei xor ?
_________________
http://img15.imgspot.com/...e1147689697.gif
^
 
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 35
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2005-03-25, 19:15   

Kulfon, to raczej nie ma za wiele wspolnego z elektornika silnika... to jest jedno a tu chodzi raczej o elektronike zegarow!
wiec to podpinasz zapewne do zlacza w zegarach (pewnie pod jakas zaslepka)
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
Kulfon 
Wie co mówi
Skazany_Na_Heyah



Telefon: nie mam
Operator: Heyah
Pomógł: 10 razy
Wiek: 33
Dołączył: 13 Sie 2004
Posty: 483
Skąd: Szamotuły
Wysłany: 2005-03-25, 19:35   

Domi, no własnie ten temat drąze bo ponoć na elektronikę silnika jest jeden licznik a na zegary drugi
a co do programowania to czym to ruszyć ?
_________________
http://img15.imgspot.com/...e1147689697.gif
^
 
 
     
n0kL0rD 
Wie co mówi
Meethod



Telefon: N6230i
Operator: Heyah
Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 25 Lut 2005
Posty: 306
Skąd: Smoczo Gród
Wysłany: 2005-03-26, 12:29   

wlasnie. dajcie schemat programatora i dokladnie jak to zrobic lub jakis programik, bo jak nie ma programu to sie napisze wlasny... ale interesuje mnie schemat tego programatora... i dokladne podlaczenia... zakladam ze do kazdej marki jest inne, ale dajcie jak macie do wszystkiego do czego macie :) bede bardzo wdzieczny...
_________________
Tworzenie stron internetowych Kraków to nasza pasja :)

Zapraszam! :)

Polecam też darmowe pozycjonowanie - sprawdź koniecznie oba adresy ;)
^
 
 
  Skype
     
Kulfon 
Wie co mówi
Skazany_Na_Heyah



Telefon: nie mam
Operator: Heyah
Pomógł: 10 razy
Wiek: 33
Dołączył: 13 Sie 2004
Posty: 483
Skąd: Szamotuły
Wysłany: 2005-03-26, 13:50   

n0kL0rD, ehh podoba mi się twój podpis więc poszperałem w swej skarbnicy i eeprom ten jest do ruszenie ic progiem czy tak ?Gr0xf24, ? Z tego co się orientuję z moich domysłów wynika ze wystarczy do tego JDM ponieważ eeprom ten jest w obudowie dip 8 ? Więc wszystko weskazuje na to że jest to banalne ?
Jesli jest tak jak mówie!
Ostatnie co mi się wydaje to jest jeszcze to co napisałaem wyżej, a z tego co się orientuje to jesli ktos chce sie w to bawić to mógłby się zaopatrzyć w willema :D
_________________
http://img15.imgspot.com/...e1147689697.gif
^
 
 
     
n0kL0rD 
Wie co mówi
Meethod



Telefon: N6230i
Operator: Heyah
Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 25 Lut 2005
Posty: 306
Skąd: Smoczo Gród
Wysłany: 2005-03-29, 13:39   

willema gdzies mam. w kazdym badz razie dzieki... jak bede juz wiedzial wszystko na bank to postaram sie wrzucic rozpiske apropo kazdej marki :D
_________________
Tworzenie stron internetowych Kraków to nasza pasja :)

Zapraszam! :)

Polecam też darmowe pozycjonowanie - sprawdź koniecznie oba adresy ;)
^
 
 
  Skype
     
Gr0xf24 
Nowicjusz


Telefon: Tulipan
Dołączył: 20 Lut 2005
Posty: 8
Skąd: POLAND
Wysłany: 2005-04-02, 17:18   

Kulfon napisał/a:
n0kL0rD, ehh podoba mi się twój podpis więc poszperałem w swej skarbnicy i eeprom ten jest do ruszenie ic progiem czy tak ?Gr0xf24, ? Z tego co się orientuję z moich domysłów wynika ze wystarczy do tego JDM ponieważ eeprom ten jest w obudowie dip 8 ? Więc wszystko weskazuje na to że jest to banalne ?
Jesli jest tak jak mówie!
Ostatnie co mi się wydaje to jest jeszcze to co napisałaem wyżej, a z tego co się orientuje to jesli ktos chce sie w to bawić to mógłby się zaopatrzyć w willema :D


Najlepszy byłby pony prog chociaż jdm tez przeprogramujesz niektóre eepromy , ale to
wszystko zależy od od modelu Licznika ,Modelu auta , częsc mozna bezproblemowo zrobić po złączach systemowych , a cześć robi sie po prostu poprzez odczyt zawartosci w programatorze i potem kalkulacja takiego dumpa w programie .
_________________
Gr0xf24
^
 
     
mattey 
Nowicjusz


Telefon: E90 / 6700c
Operator: Plus
Dołączył: 14 Sie 2004
Posty: 43
Skąd: LBN
Wysłany: 2005-04-04, 20:37   

ja tam w VW biore sobie kabelek na com laptopa na kolana siadam za kółkiem albo obok bo wygodzniej i ustawiam stan licznika jaki mnie interesuje i zatwierdzam i po problemie a w jakim samochodzie checie to coś robić? a i radze uwazać bo czasem mozna licznik ujebać zadko kiedy ale znam takie przypadki :)
_________________
Supermarket - miejsce zbytu szynki kanapkowej po 9,99 za kilo
^
 
 
     
Kulfon 
Wie co mówi
Skazany_Na_Heyah



Telefon: nie mam
Operator: Heyah
Pomógł: 10 razy
Wiek: 33
Dołączył: 13 Sie 2004
Posty: 483
Skąd: Szamotuły
Wysłany: 2005-04-05, 21:19   

mattey, chodzi mi o ww c klase , trzeba calą konsole rowalić do tego czy nie ?
_________________
http://img15.imgspot.com/...e1147689697.gif
^
 
 
     
mattey 
Nowicjusz


Telefon: E90 / 6700c
Operator: Plus
Dołączył: 14 Sie 2004
Posty: 43
Skąd: LBN
Wysłany: 2005-04-05, 22:21   

hmmm c klasy jeszcze nirobilem i nawet niewiem jak tam licznik zabardzo wygląda chopdzi mi o tył :|
_________________
Supermarket - miejsce zbytu szynki kanapkowej po 9,99 za kilo
^
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów jak rozkodować radio samochodowe???? adams1-8 Elektronika i inne 37 2005-05-21, 18:31
Brak nowych postów Radio samochodowe z mp3... bubek3 Co wybrać? 2 2006-06-08, 21:57
Brak nowych postów Jak rozkodować radio samochodowe??? cccaroline Elektronika i inne 1 2008-07-08, 19:41