PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Jak on to zrobił???


Jak on to zrobił???

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Warsztat » Elektronika i inne » Jak on to zrobił???
Przesunięty przez: Domi
2007-07-20, 00:43
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
peres 
Starszy Użytkownik
Pop. PEERES



Telefon: Nokia 6100
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Wiek: 24
Dołączył: 07 Lip 2005
Posty: 151
Skąd: z tąd
Wysłany: 2006-05-02, 19:18   Jak on to zrobił???

Patrzcie na tego gostka z alledrogo:http://allegro.pl/show_us...php?uid=3993562. Fajne te bajerki ciekawe jak on to zrobił. Przecierz LPT ma trochę mniej lini. Jak na moje oko gostek znalazł w necie jakiś schemat i teraz zarabia porządnie.

[ Dodano: 2006-05-02, 20:48 ]
OK, znalazłem coś takiego http://freefm.pluton.one.pl/mike/lpt.html.
Tylko teraz mam inne pytanie dokładni do tej linijki:
Kod:
 portwriteb($378,$55); // wpisanie wartości 01010101 (bin)
Jak gostek przeliczył 01010101 na 55???

[ Dodano: 2006-05-02, 21:19 ]
Dobra to też znalazłem.
Cytat:
Google rządzi, google radzi, google nigdy Cię nie zdradzi!
_________________
Używam narzędzi tylko firmy... o cholera jaka to była firma??? Ważne że Made in China :)
^
 
 
     
AdSense


grzesiek1711 
Starszyzna
heh 3x P????Team :P



Telefon: 3310+6600
Operator: Plus
Pomógł: 14 razy
Wiek: 30
Dołączył: 29 Sie 2004
Posty: 632
Skąd: prawie Koszalin
Wysłany: 2006-05-04, 19:21   

Port LPT ma w sumie 12 wyjść, a na upartego to idzie zrobić dużo więcej...np. 32 wyjścia (wpisz w google DiscoLitez i kliknij grafika, znajdzie schemat co i jak) w sumie 4 proste kostki + zasilacz i masz gotowe 32 wyjścia na LPT, program to pikuś czy w TurboPascalu czy w C++ czy tez w Delphi (trzeba robić wstawki z assemblera, ale baaardzo proste i dostępne w internecie).
_________________
Moja historia: Się męcz C25, Se dżem MC930, Nokia 3310,Nokia 3510i, Nokia 3650, Nokia 6600+Nokia 3310
a na pare dni były też 3210,3330, 5210, 3410, 6210, tak czy siak NOKIA RLZ :D
^
 
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 35
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-05-05, 00:01   

ale profesjonalne opisy :D :D :D
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
korneliuszo 
Użytkownik


Telefon: 3330+5510
Operator: Orange
Dołączył: 01 Maj 2006
Posty: 100
Wysłany: 2006-05-30, 19:00   

Można mieć nawet o wiele więcej nawet na porcie COM (szeregowy).
Do tego potrzebny mikrokontroler (wystarczy Tiny2313) i zatrzaski (nawet tam jest opisany).
Jak chcesz jeszcze więcej wyjść dajesz dekoder 4 na 16.
Jak chcesz mieć bardzo duużo wyjść to kłaniają się rejestry szeregowe.

PS: Gdzieś w CHIP'ie był taki układ na 8 diód do COM'a (bez mikrokontrolera) i da się go łatwo rozbudować.
^
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: