PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Jak zasilić CD-ROM ?


Jak zasilić CD-ROM ?

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Warsztat » Elektronika i inne » Jak zasilić CD-ROM ?
Przesunięty przez: Domi
2007-07-19, 23:44
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
TROPICAL 
Starszy Użytkownik
...oj niewie...



Telefon: DCT-3
Operator: Orange
Dołączył: 14 Wrz 2005
Posty: 239
Skąd: Biała Podlaska
Wysłany: 2005-12-31, 14:08   Jak zasilić CD-ROM ?

Siemka, jestem cimny z elektroniki i mam pytanie, mam cd rom ktory chodzi na napięciu 12V/1,6A i chcem go sobie załączyć wtyczką do gniazdka, ale w gniazdku wiadomo ze jest kilkadziesiąt razy większe i jak załacze normalnie to sie zjara cd rom i co musze dzać o jakiej wartości zeby było ok i lajt. Pisze post bo kazdy mnie spławiał i niechciał powiedzieć, wiec jak ktos pomoze to potem mozecie wyzucić ten post i za odpowiedzi
WIELKIE DZIĘKI!!

Edit by Mod
_________________
KONSTYTUCJA RP z 2 Kwietnia 1997 Art. 54, punkt 1:
"Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji"
gó.... prawda
^
 
 
     
AdSense


plq 
Wie co mówi
..:: PasjaGSM ::..



Telefon: 3310 6100
Operator: Orange
Pomógł: 10 razy
Wiek: 32
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 490
Skąd: Włocławek
Wysłany: 2005-12-31, 14:11   

skoluj sobie zwykly zasilacz od kompa i go pod to podlacz :) sam zasilacz+sidik i dzialasz :)
_________________
"nasze zycie bedzie jak poemat... trzeba tylko znalezc dobry temat" :P
^
 
 
     
TROPICAL 
Starszy Użytkownik
...oj niewie...



Telefon: DCT-3
Operator: Orange
Dołączył: 14 Wrz 2005
Posty: 239
Skąd: Biała Podlaska
Wysłany: 2005-12-31, 14:13   

no zasilacz kosztuje troche a ja niemam zaduzo floty (kilka telefonów sie kupiło :D) i po co mi tyle wtyczek jak mi jednął trzeba :P
_________________
KONSTYTUCJA RP z 2 Kwietnia 1997 Art. 54, punkt 1:
"Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji"
gó.... prawda
^
 
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2005-12-31, 14:31   

TROPICAL, musisz miec zasilcz 12V o wydajnosci minimum 1,6A... mozesz kupic gotowy albo zrobic: transformator 220V / 12-15V minimum 20W, mostek 2A, kondensator 2200-4700uF / 25V - 2 szt, kondensator 100nF najlepiej ceramiczny - 2 szt, stabilizator 12V 2-3A (7812 nie moze byc bo jest na 1A)

temat przenosze do elektroniki
a nastepnym razem bedzie warn jak nie napiszesz w temacie o co chodzi! :[

[ Dodano: 2005-12-31, 15:34 ]
moze byc 2-amperowy 78S12
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
peres 
Starszy Użytkownik
Pop. PEERES



Telefon: Nokia 6100
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Wiek: 24
Dołączył: 07 Lip 2005
Posty: 151
Skąd: z tąd
Wysłany: 2005-12-31, 15:42   

TROPICAL, możesz spróbować ładowarą od złomiastego alcatela. Ja tak robie w lato chłodzenie. Podłączam wiatraczek od kompa do tej ładowarki. I ustawiam żeby wiało na twarz.
_________________
Używam narzędzi tylko firmy... o cholera jaka to była firma??? Ważne że Made in China :)
^
 
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2005-12-31, 15:47   

peres, ladowarkie maja max 600-800mA a tu potrzeba 2-3 razy wiecej! ladowarka nie wytrzyma takiego przeciazenia...
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
TROPICAL 
Starszy Użytkownik
...oj niewie...



Telefon: DCT-3
Operator: Orange
Dołączył: 14 Wrz 2005
Posty: 239
Skąd: Biała Podlaska
Wysłany: 2006-01-01, 02:04   

No to raczej kupie se gotowca, tylko gdzie i jaki koszt?
_________________
KONSTYTUCJA RP z 2 Kwietnia 1997 Art. 54, punkt 1:
"Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji"
gó.... prawda
^
 
 
     
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 28
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2006-01-01, 02:22   

Domi napisał/a:
wydajnosci minimum 1,6A

to jest 1600mA :] napisałem by nie było większych wątpliwości co do ładowarek i gorszych 10zł zasilaczy...
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
TROPICAL 
Starszy Użytkownik
...oj niewie...



Telefon: DCT-3
Operator: Orange
Dołączył: 14 Wrz 2005
Posty: 239
Skąd: Biała Podlaska
Wysłany: 2006-01-01, 13:07   

Oszperałem troche i znalazłem jakieś 2 zasilacze nieweim od czego, i pisze na nich:

Na pierwszej:

Kod:
AC/DC ADAPTOR
MODEL: OH-41081DB
INPUT: 230VAC  50Hz
OUTPUT: 2.2VDC 800mA


I na tej drugiej:

Kod:
AC-DC Adaptor
MODEL: AD-03100-VD10
INPUT: 230v~50Hz
OUTPUT: DC3V---1000mA 3VA


nada sie któraś, jeszcze poszukam moze coś sie znajdzie :]
_________________
KONSTYTUCJA RP z 2 Kwietnia 1997 Art. 54, punkt 1:
"Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji"
gó.... prawda
^
 
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2006-01-01, 14:04   

TROPICAL, slkyszales przeciec 1,6A (ampera) minimum!!

pozatym 2 i 3 V hahaha tym to mozesz sobie zasilić BIIIIIIP (wrrrrrr) heh :]

masz za slabe zasilacze
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
TROPICAL 
Starszy Użytkownik
...oj niewie...



Telefon: DCT-3
Operator: Orange
Dołączył: 14 Wrz 2005
Posty: 239
Skąd: Biała Podlaska
Wysłany: 2006-01-01, 17:22   

A co ja sie znam na zasilaczach ??

Może ktoś ma odsprzedać albo mógłby mnie uszczęśliwić i zrobić :) więc jak coś to na GG albo na priV :)
_________________
KONSTYTUCJA RP z 2 Kwietnia 1997 Art. 54, punkt 1:
"Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji"
gó.... prawda
^
 
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2006-01-01, 17:33   

TROPICAL, a na allegro nic niema?
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
grzesiek1711 
Starszyzna
heh 3x P????Team :P



Telefon: 3310+6600
Operator: Plus
Pomógł: 14 razy
Wiek: 30
Dołączył: 29 Sie 2004
Posty: 632
Skąd: prawie Koszalin
Wysłany: 2006-01-01, 17:48   

wątpię żeby ktoś Ci sprzedał taki zasilacz (chodliwy towar :D, np . do LCDków takie są) na allegro impulsówka 12V ok 2A do 40-50zł O_o

jak chcesz robić sam to musisz mieć trafko o napięciu większym niż 12V (no ta kostka 7812 obniża napięcie o min. 1,25V) czyli żęby uzyskać z niej 12V musisz na wejście podać minimum 13.25V Prąd 1.6A to juz sporo, dlatego trzeba do tej kostki radiatorek podpiąć. Z tego co wiem to CD potrzebuje też 5V do działania...czyli kolejna kostka 7805 tym razem i do niej też radiatorek (wszystko oczywiście odizolowane).

Budowa zasilacza, to wcale nie jest taka prosta sprawa...żeby to sprawnie działało przez długie lata...
^
 
 
     
TROPICAL 
Starszy Użytkownik
...oj niewie...



Telefon: DCT-3
Operator: Orange
Dołączył: 14 Wrz 2005
Posty: 239
Skąd: Biała Podlaska
Wysłany: 2006-01-01, 17:52   

O ja... no to juz taniej mi wyjdzie kupić zasilacz od kompa (20zł) i tym działać
Jutro połaże po mieście może coś taniego wynajde, ale wątpie bo drogo (5zł za 1 ledke 0603 to przesada)
_________________
KONSTYTUCJA RP z 2 Kwietnia 1997 Art. 54, punkt 1:
"Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji"
gó.... prawda
^
 
 
     
grzesiek1711 
Starszyzna
heh 3x P????Team :P



Telefon: 3310+6600
Operator: Plus
Pomógł: 14 razy
Wiek: 30
Dołączył: 29 Sie 2004
Posty: 632
Skąd: prawie Koszalin
Wysłany: 2006-01-01, 18:24   

TROPICAL, tylko poszukaj takiego zasilacza AT (starego) kable sobie poucinasz, a on ma wbudowany włącznik (a nie poprzez kabel zasilający i zworką na płycie). Te zasilacze nie mają też zabezpieczeń, że bez obciążenia się nie włączą. Są lekkie - powinno grać - to jest najtańsze i chyba najprostrze wyjście...

A wiecie jak wygląda tester zasilaczy?? :D Samochodowa żarówka H4 55/100W (dwa włókna) podpięta pod 5 i 12V :D:D:D - i tak kilka godzin pochodzi to powinien działać :P
^
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: