PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Miernik uniwersalny LM-807A


Miernik uniwersalny LM-807A

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Warsztat » Elektronika i inne » Miernik uniwersalny LM-807A
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
mieczyk 1991 
Nowicjusz


Telefon: CX 65
Operator: Orange
Dołączył: 20 Paź 2008
Posty: 8
Skąd: BGR
Wysłany: 2008-12-31, 13:53   Miernik uniwersalny LM-807A

Witam

Mam pytanie czy mógł by mi ktoś powiedzieć jak mierzyć częstotliwość, pojemność kondensatorów oraz sprawdzać układy scalone tym miernikiem. Chciałbym też żebyście powiedzieli mi do czego są te wejścia po między pokrętłem a wejściami na przewody pomiarowe. Resztą opcji umiem się obsługiwać. Dostałem do niego instrukcję obsługi ale jest po angielsku, więc wiem z niej niewiele. Szukałem po polsku ale nie ma, może Wy pod powiecie mi z własnej praktyki co i jak.

Życzę szczęśliwego Nowego Roku
_________________
Pozdrawiam Przemek
^
 
 
     
AdSense


GSMservice 
Expert
Prawie Expert :P


Telefon: N95 ,k500
Operator: Heyah
Pomógł: 49 razy
Wiek: 26
Dołączył: 09 Gru 2007
Posty: 1051
Skąd: Kętrzyno --> Lębork
Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 2008-12-31, 14:41   

mieczyk 1991, Zajrzyj do zeszytu z elektrotechniki :P
na tych wejściach możesz sprawdzać diody :)
^
 
  Skype
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-12-31, 15:31   

mieczyk 1991 napisał/a:
sprawdzać układy scalone tym miernikiem.
tzn co?
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
mieczyk 1991 
Nowicjusz


Telefon: CX 65
Operator: Orange
Dołączył: 20 Paź 2008
Posty: 8
Skąd: BGR
Wysłany: 2008-12-31, 15:43   

Chodzę do technikum mechanicznego i jeszcze elektroniki nie mieliśmy a jak będziemy mieli to mało jakieś tam podstawy
EMEK napisał/a:
mieczyk 1991 napisał/a:
sprawdzać układy scalone tym miernikiem.
tzn co?

ma on funkcje LOGIC i jest to podobno do testowania układów scalonych tylko nie wiem jak :cry:
_________________
Pozdrawiam Przemek
^
 
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-12-31, 15:49   

śledzenie stanów logicznych. Powiem szczerze, ze aby uzywac tej funkcji, musisz wiedziec co dany uklad scalony robi, musisz wiedziec czego szukasz. Bo tak to dostaniesz ciąg zer i jedynek i co z tym zrobisz?

[ Dodano: 2008-12-31, 15:54 ]
mieczyk 1991 napisał/a:
pojemność kondensatorów
masz po lewej 2 zlaczowe gniazdo oznaczone Cx. wkladasz tam nozki kondensatora i mierzysz jego pojemnosc <oczywiscie trzeba pokrecic gajgą> WAZNE! rozladuj kondensator przed pomiarem
mieczyk 1991 napisał/a:
mierzyć częstotliwość
czarny do masy, czerwony bo lini na ktorej chcesz zmierzyc czestotliwosc
mieczyk 1991 napisał/a:
Chciałbym też żebyście powiedzieli mi do czego są te wejścia po między pokrętłem a wejściami na przewody pomiarowe.
od lewej, test pojemności, wejscie na sondę termiczną, tester połprzewodników <glownie tranzystorów>
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
mieczyk 1991 
Nowicjusz


Telefon: CX 65
Operator: Orange
Dołączył: 20 Paź 2008
Posty: 8
Skąd: BGR
Wysłany: 2008-12-31, 15:58   

No mam układ dajmy Atmega32 mam jego kartę katalogową widzę jak ma rozmieszczone bramki, wiem które nóżki to wejścia, które wyjścia i nie wiem co dalej z tym zrobić.
_________________
Pozdrawiam Przemek
^
 
 
     
GSMservice 
Expert
Prawie Expert :P


Telefon: N95 ,k500
Operator: Heyah
Pomógł: 49 razy
Wiek: 26
Dołączył: 09 Gru 2007
Posty: 1051
Skąd: Kętrzyno --> Lębork
Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 2008-12-31, 16:37   

mieczyk 1991, Wiesz co to są wg bramki np NOT , AND , OR etc. :?:
^
 
  Skype
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-12-31, 17:37   

mieczyk 1991 napisał/a:
No mam układ dajmy Atmega32
z tego co dobrze kojarze, to jest to programowalny mikrokontroler. zalezy jak sie go zaprogramuje...

[ Dodano: 2008-12-31, 17:44 ]
GSMservice, stan jednej bramki, to mozna sprawdzic voltomierzem. nie trzeba jakiejs mega funkcji. Chodzi o zapis kawalka przesylanego kodu. Jak masz linie transmisyjną i chcesz sprawdzić co na niej idzie, to musisz zarejestrowac takze to jak zmienia sie napięcie w czasie. Otrzymasz kombinacje zer i jedynek.

Chyba, ze tafunkcja dziala jak woltowmierz, tylko zamiast 5V pokazuje "1". W tanich miernikach zdarzaja sie takie "cudowne" funkcje
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
mieczyk 1991 
Nowicjusz


Telefon: CX 65
Operator: Orange
Dołączył: 20 Paź 2008
Posty: 8
Skąd: BGR
Wysłany: 2008-12-31, 18:58   

GSMservice co nieco się orientuję lubię sobie poczytać tu i ówdzie i poszerzyć wiedzę. Myślę że dobrze jak różnych takich zagadnień uczy się w szkole od podstaw, nauczyciel (zależy jeszcze jaki nauczyciel) pokaże na różnych przykładach, zada jakąś pracę domową. Samemu jest ciężko.

EMEK chyba masz racje wziąłem w rękę ten nowy i stary prosty miernik. Tam stary pokaże 5V nowy 1 ze strzałką do dołu albo do góry.

Podałem przykład Atmega32, ponieważ mam takiego w moim sterowniku akwariowym SKALAR i troszkę mi szwankuje. Mam pytanie czy przy okazji tego mojego tematu mogę zadać o niego pytanie, może pomożecie.

Co do miernika to mi pomogliście, rozjaśniliście mi sprawę. Dzięki
_________________
Pozdrawiam Przemek
^
 
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-01-03, 17:38   

mieczyk 1991 napisał/a:
Mam pytanie czy przy okazji tego mojego tematu mogę zadać o niego pytanie, może pomożecie.
zaloz nowy temat, moze ktos da fajna rade
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Jaki miernik elektroniczny kupic ?? wntl Elektronika i inne 7 2006-09-11, 23:06
Brak nowych postów Uniwersalny komunikator........??? bieniuM! PasjaPUB 2 2006-09-14, 14:54
Brak nowych postów Miernik uniwersalny ..GSM-unlock... Elektronika i inne 9 2008-03-26, 21:08
Brak nowych postów kabel 3210 uniwersalny na konwerter adammmos DCT-3 1 2008-08-06, 22:05
Brak nowych postów Kabel FBUS uniwersalny - zrób to sam jubi20 BB5 37 2009-04-25, 14:35