PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Poszukuję sterowania wysyłaniem SMS


Poszukuję sterowania wysyłaniem SMS

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Warsztat » Elektronika i inne » Poszukuję sterowania wysyłaniem SMS
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2009-07-17, 00:03   Poszukuję sterowania wysyłaniem SMS

Chcę podłaczyć jakiś telefon (jakikolwiek) do systemu alarmowego tak by ten po otrzymaniu sygnału od centrali alarmowej wysyłał SMS.
Wiem, że są dedykowane urządzenia, ale ja chciałbym to zrobić za pomocą tylko telefonu, ewentalnie aplikacji w javie, patcha w noixie, i jakiś drobnych przeróbek sprzętowych.
Myślałem nad sterowaniem w DCT-3 ale chyba już nikt nie pisze skryptów dla Nokixa. Może jest jakaś aplikacja w javie wysyłająca sms ?
Ewentualnie mógłbym za pomocą wyjść centrali zwierać przyciski w telefonie, ale czy jest taki telefon co by to umozliwił krótką sekwencją jednego do trzech klawiszy ?

Jeszcze jest inny pomysł na zrobienie układu na jakimś Atmelu i wykorzystaniu modemu w telefonie do wysyłania do niego komend AT. Zmontować układbym potrafił, gorzej z napisaniem softu do Atmela.
^
 
     
AdSense


EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-07-17, 09:35   

Zatłuczecie mnie... miałem beta skrypt umożliwiający wykorzystanie wyprowadzeń Cobby w dct3 jako wejscie... potem to juz w sumie proscizna...
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
Ostatnio zmieniony przez EMEK 2009-07-19, 19:22, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
  Skype
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2009-07-19, 12:59   

Sęk w tym, że nie śledziłem tematu na bierząco, a teraz jak go czytam, to jest trochę zagmatwany dla mnie. Mogłbyś nieco mnie naprowadzić Emek ?. W sumie podłączenie nie stwarza problemu, ale nie bardzo wiem jak to zrobić softowo.

[ Dodano: 2009-07-19, 15:41 ]
Przyjżałem się troche skryptom: send_SMS.nrx, reserve_line.nrx, release_signal.nrx, test_mad_line.nrx
Z tego co się zorientowałem to używając MCUGenl0X lub PData mogę stworzyć nawet wielokanałową komunikację dwukierunkową. Pytanie tylko jak to zrobić by po ustawieniu logicznej jedynki na np MCUGenl01 telefon wysłał SMS? Dawno nic nie działałem z Nokixem.
Które linie najlepiej do tego wykorzystać: MCUGenl0X z mada ? Czy PData z Cobby ?
I jak działa send_SMS.nrx ? Gdzieś pewnie muszę wstawić kod odczytujący stan monitorowanej linii, numer telefonu i treść.

[ Dodano: 2009-07-19, 15:47 ]
A czy jest możliwość monitorowania pinu Rx ?
^
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-07-19, 19:24   

Z Yakiem bawiłem sie w sledzenie stanu lini, normalnie juz mialem skrypt, co pokazywal 0-1, dalej to proscizna...
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
pirat 
Starszyzna
Arrrrr :P



Telefon: mam ;)
Operator: T-Mobile
Pomógł: 23 razy
Dołączył: 27 Gru 2004
Posty: 532
Skąd: www.GsmServer.pl
Wysłany: 2009-07-19, 20:12   

ja bym jeszcze proponował przyglądnąć się siemensom... tęż mają niezbyt skomplikowane komendy...
_________________
GSM @ll the time !
^
 
 
     
Reich 
VIP
Arek



Telefon: 7321
Operator: Heyah
Pomógł: 68 razy
Wiek: 28
Dołączył: 19 Lip 2006
Posty: 1229
Skąd: Sieradz/Częstochowa
Wysłany: 2009-07-20, 16:49   

pirat napisał/a:
ja bym jeszcze proponował przyglądnąć się siemensom... tęż mają niezbyt skomplikowane komendy...

gdzieś widziałem podłączonego procka pod wejście w siemensie, miało to identyczną role, postaram się to znaleźć.

[ Dodano: 2009-07-20, 17:55 ]
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic581521.html

prostsza byłaby 3310 ale i tak nie jest najgorzej
_________________
Z Miłości Do Motocykli
MZ Pasjonat
Ja kudłaty durnowaty reperuję stare graty.
^
 
 
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2009-07-20, 17:41   

Dzięki Reich. Szkoda że projekt nie ma kodów źrodłowych. Uparłem się, że zrobie to na Nokii 3330 i ...zrobię
Znalazłem dla zainteresowanych podobny projekt
http://www.elektroda.pl/r...2d7880a5f2b9e09
Zacząłem się uczyć BASCOMa i kupiłem już ATMEGA8 i powoli będę się zabierał za montowanie. Potem tylko napisać program i jeśli jednak Nokia 3300 ma AT modem to powinno pojść łatwo, a jak nie to muszę poszukać coś o kumunikacji ala Logomanager i co on wysyla do telefonu. W zamysle było zrobienie tego za pomocą wyprowadzeń testowanych przez Yaka i Emka, ale doszedlem do wniosku, że jednak chyba łatwiej i bardziej elegancko bedzie używając mikrokontrolera.
Bascom wydaje się być łatwy. W kilka dni jak mi czas pozwoli powinienem się nauczyć.
Jak mi wyjdzie to potem sobie zrobię zdalne powiadamianie o stanie auta i np. odcinanie zapłonu :)

[ Dodano: 2009-07-20, 19:17 ]
Dobra znalazłem u nas na forum jeszcze coś co mnie chyba zadowoli. :smile:
http://forum.pasjagsm.pl/...agsm-vt7145.htm
Teraz tylko napisać wsad w bascomie i do dzieła.
^
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2009-07-21, 07:49   

xury, tutaj kod w Bascomie do Nok 5110 ale powinno dzialac bez problemu na kazdej DCT3

http://www.mcselec.com/in...id=88&Itemid=57
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
_Brutus 
Moderator
dragon podśmiechujek



Telefon: Samsung Ace II
Operator: Plus
Pomógł: 49 razy
Wiek: 26
Dołączył: 20 Lis 2005
Posty: 1191
Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-07-27, 13:28   

A tutaj masz dokładny opis obu protokołów MBUS i FBUS i implementacja FBUS'a na atmega128 ;)

http://www.embedtronics.com/nokia/fbus.html
^
 
  Skype
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2009-07-30, 23:30   

Mimo tego, że nawet pojąłem protokół FBUS i Mbus, to jednak zdecydowałem robić mój moduł na SE K300 poprzez komendy AT, a to z tego względu, że zrozumienie protokołu nie oznacza, że uda mi się napisać program obsługujący go w Bascomie.
Problemem jest potrzeba odpowiadania na każdą ramkę, a programsta jest ze mnie raczej kiepski.
W dodatku fbus jest za szybki i trzeba by robić obslugę przerwań i dawać zewnętzne kwarce przystowane do taiej prędkości.
Z kolei Mbus odsyła wszystko spowrotem i w gąszczu takich danych jako newbie w mikrokontrolerach się po prostu gubię.
Tak więc zaczołem pisać program pod SE. Tutaj problemem jest tylko zakodowanie SMS do PDU, ale sobie poradzę.

[ Dodano: 2009-09-27, 13:35 ]
Zrobiłem własny moduł GSM ze sterowaniem SMS.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1438209.html
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Poszukuję oprogramowania griffin 2.085 adammmos SW 4 2009-01-03, 23:22
Brak nowych postów Poszukuję ikon z oprogramowania Nokii... ZiomalMarcin BB5 2 2009-03-01, 14:00
Brak nowych postów Poszukuję struktury menu... Grzesieq94 NokiX 4 2009-04-30, 13:27
Brak nowych postów Błąd z wysyłaniem SMS-a Cryman BenQ-Siemens 7 2009-06-11, 14:04
Brak nowych postów poszukuję softu do C902 [adrian] Sony Ericsson 12 2009-08-19, 21:29