PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Projekt Pasjonatów, punkt dostępowy Ginger


Projekt Pasjonatów, punkt dostępowy Ginger

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Warsztat » Elektronika i inne » Projekt Pasjonatów, punkt dostępowy Ginger
Przesunięty przez: Domi
2007-07-19, 23:42
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
Piotrek 



Telefon: K750i
Operator: Heyah
Pomógł: 18 razy
Dołączył: 11 Maj 2004
Posty: 1889
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-09-16, 12:59   Projekt Pasjonatów, punkt dostępowy Ginger

Chciałbym stworzyć w Poznaniu punkt dostępowy dla aplikacji Ginger.

Zasady działania:
- przykładamy telefon z włączonym bluetooth'em, aplikacja automatycznie jest wysyłana

Problemy:
- zasięg bardzo mały, żeby przypadkowo osoby przechodzące nie były narażone na pobieranie aplikacji
- możliwość aktualizacji Ginger w urządzeniu
- jak najniższy koszt urządzenia

Cel:
- stworzenie schematu urządzenia

Mimo iż dyskusja jest otwarta pozwoliłem sobie zaprosić do niej kilka osób przez PW.
_________________
Płodni.com - Płodzimy kuszące pomysły,
PrzerwaNaReklame.pl - poczytaj o najlepszych światowych kampaniach reklamowych.
^
  Skype
     
AdSense


EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 31
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-09-16, 14:03   

od razu deklaruję chęć jakiejkolwiek pomocy, jestem w stanie złożyc takie coś. Z zaprojektowaniem trochę gorzej, potrzeba czasu. Aczkolwiek zrobienie czegos takiego i wystawienie tego w konkursie to własciwie index na politechnike
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
bercik12345 
Starszyzna
prawie jak moderator



Telefon: 3310&5110
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 27
Dołączył: 15 Paź 2004
Posty: 587
Skąd: polska Katowice
Ostrzeżeń:
 2/5/6
Wysłany: 2006-09-16, 17:48   

No ja coś zrobiłbym ale mieszkam w Katowicach a ginger nie ma w bazie Katowic jeszcze. Ale jakby się coś takiego zdarzyło to mam koło domu (ok 100-200metrów) 2 przystanki autobusowe więc mogę się włączyć w akcje. Jak ktoś napisze mi jak przerobić bluetooth na duży zasięg to chętnie przerobie (bo mam taki za 30zł) i jakiś program by sie też przydał. Mam kompa u siebie w pokoju co może cały dzień, na noc bym pewnie wyłączał.
_________________
Moja historia
Eryk T10s -> N 5130 -> N 3510i -> N 3650 -> N N-gage ->6310i->niezniszczalna 3310:D-> obecnie 3100 i coś dużo nowszego

Wprowadzam każdą dct4 w local mode jednym drucikiem :]
^
 
     
elektro255 
Starszy Użytkownik



Telefon: E398@ROKR
Operator: Plus
Pomógł: 5 razy
Wiek: 32
Dołączył: 11 Maj 2004
Posty: 153
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2006-09-16, 18:30   

Cytat:
- zasięg bardzo mały, żeby przypadkowo osoby przechodzące nie były narażone na pobieranie aplikacji

zasięg można zawężać poprzez ucięcie anteny lub rozszerzyć poprzez podłączenie anteny do wifi

raczej zrobienie takiego urządzenia nie jest proste, kiedyś chciałem wysterować moguł BT z mikrokontrolera niestety BT ma za dużo komend i zqwiłości :)

najlepszym rozwiązaniem było by użycie starego lub lekko uszkodzonego telefonu z obsługą BT w Java, wyszło by najtaniej i najprościej
^
 
 
     
m_arti21 
PasjaTeam


Telefon: Komórkowy
Pomógł: 28 razy
Dołączył: 21 Lip 2004
Posty: 1430
Skąd: Polska
Wysłany: 2006-09-16, 19:02   

elektro255, Jezeli telefon to taki w ktorym da sie cos napisac w np. javie zeby caly czas wysylal i potwierdzal przystawiane telefony. Poza tym pozostaje problem karty sim... bo chyba zeby aplikacje odpalic i bluetooth trzeba zalogowac fona..

[ Dodano: 2006-09-16, 20:05 ]
Poza tym zrobilem lekki rekonesans na google i znalazlem cos co dziala w drugą stronę ale mysle ze mozna spokojnie to przerobic :)
http://www.beecon.de/proj...t/index_de.html
_________________
Baza telefonów
Słownik pojęć GSM
Zdjęcia serwisowe - administrator
http://hw.pasjagsm.pl/banner.gif
^
 
 
     
elektro255 
Starszy Użytkownik



Telefon: E398@ROKR
Operator: Plus
Pomógł: 5 razy
Wiek: 32
Dołączył: 11 Maj 2004
Posty: 153
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2006-09-16, 19:11   

mozna zmoidyfikowac soft tak zeby karty nie chcial albo wsadzic jakas stara karte sim, w motorolach jest też coś tajkiego jak corelet czyli aplikacja JAVA która sie odpala razem ze startem fona i nie wymaga karty
^
 
 
     
michal.malecki 
PasjaTeam

Telefon: Nokia 6610
Operator: Cingular
Pomógł: 5 razy
Wiek: 38
Dołączył: 14 Cze 2006
Posty: 129
Wysłany: 2006-09-17, 00:08   

Pytania - czy wykorzystujac jako urzadzenie fona bez sim jest mozliwy automatyczny update aplikacji? Druga sprawa - czy bylaby mozliwosc instalowania aplikacji takze przez Irda (nie wiem jak wygladaja statystyki - fony z BT vs fony z Irda)? Inna mozliwosc do komp typu barebone z BT i Irda, pewnie latwiejsze w oprogramowaniu ale drozy i bardziej energozerny.
_________________
Michał Małecki
http://ginger.pasjagsm.pl
^
 
     
m_arti21 
PasjaTeam


Telefon: Komórkowy
Pomógł: 28 razy
Dołączył: 21 Lip 2004
Posty: 1430
Skąd: Polska
Wysłany: 2006-09-17, 12:11   

michal.malecki, Komputer ? Lepszy by byl jednak telefon z odpowiednio zmodyfikowanym softem. Realna do zmodyfikowania jest motorola wiem z nieoficjalnego zrodla ;) hehe :mrgreen:
_________________
Baza telefonów
Słownik pojęć GSM
Zdjęcia serwisowe - administrator
http://hw.pasjagsm.pl/banner.gif
^
 
 
     
grzesiek1711 
Starszyzna
heh 3x P????Team :P



Telefon: 3310+6600
Operator: Plus
Pomógł: 14 razy
Wiek: 31
Dołączył: 29 Sie 2004
Posty: 632
Skąd: prawie Koszalin
Wysłany: 2006-09-17, 12:53   

ale Panowie kombinujecie...co byście powiedzieli na taki moduł:
http://www.bluetooth.pl/urzadzx.php?gg=18
to moduł Bluetooth 1.1 a UART'em RS232 - czyli połączenie z uP jest niewielkim problemem - nie trzeba kombinować z protokołem USB, który jest dość zawiły.
Do tego jakaś ATMega za 30zł i karta pamięci MMC/SD (16MB wystarczy). Sam układ jest bardzo prosty bo to głównie 3 elementy i to skleic do kupy (zmieści się w paczce zapałek)

problemem jest tylko oprogramowanie do procesorka.

Potrzebujemy:
-wyszukiwanie telefonów przez bluetooth
-ograniczenie zasięgu poprzez zmierzenie mocy odbieranego sygnału przez bluetooth (wykonalne, niektóre sterowniki na PC mają takie coś że podają moc sygnału)
-w wypadku wykrycia - próba wysłania programu z karty pamieci (w formacie FAT, żeby można było swobodnie przez czytnik kart wrzucic aktualizację).

Urządzenie takie możnaby było łatwo rozbudować o Irdę, problem jest w protokołach, gdyby to był standard to pikuś, ale niektóre telefony komunikują się nomrlanie z PC poprzez port IR (np. symbiany) a do niektórych np. nokii potrzebujemy specjlany program (np. Oxygen) - trzeba by było zaimplementować te protokoły w procesorze.

Dodatkowo przydałby się wyświetlacz (np. od 3310 - graficzny) i klilka przycisków (wybór Gingera w całości, bądź w wersji podzielonej na 3 części oraz wybor sposobu przesyłania - BT czy IRDA).

Na LCD mogły by się wyświetlać infomacje o programie, jego wersji, możliwościach itd itd itd.

Kolejnym problemem jest umiejscowienie urządzenia - musi być idioto odporne, albo mieć mega ochronę - a tutaj jest problem przy darmowym projekcie, za miejsce w ktorym to ma stać też trzeba zapłacić...nie wiem Piotrek czy o tym pomyślałeś...

Schemat urządzenia prosty

Kod:

       [Klawiatura]                 
            |
[MMC]---[ATMEGA]---[LCD]
          |   |
        [BT| [IR|


Połączenie:
BT - 2 linie
IR - 2 linie
LCD - 5 linii (chyba)
MMC - 5 linii (chyba)
Klawiatura - wystarczą 4 linie
czyli potrzebujemy kostki która ma 18 lini I/O - te większe kostki mają wystarczającą liczbę, nawet te w obudowach DIP (np. 26)

Do tego dochodzi tylko zasilacz, wszysko oparte na układach z not katalogowych i musi chodzić problemem jest jedynie wsad do ATMEGI (wybrałem akurat tą kostkę bo nie ma problemu z jej przeprogramowaniem w układzie - można zrobić gdzieś kilku pinową wtyczkę (np. PS2) podejść z Laptopem i w kilka sekund zmienić zawartość pamięci FLASH w kostce
^
 
 
     
cieszak 
Starszy Użytkownik
100% Cieszaka



Telefon: HTC HD7
Operator: Orange
Pomógł: 17 razy
Wiek: 33
Dołączył: 01 Mar 2005
Posty: 247
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2006-09-17, 15:09   

Nad podobnym pomysłem i ja myślałem tylko jest problem, że trudno znaleźć jakąś dobrą dokumentację do takiego modułu, a że o przykładowych programach na procka (np w C) to można pomarzyć. przegrzebałem trochę google.pl, elektroda.pl i raczej bez dobrej dokumentacji nic się nie zrobi.

A skoro to i tak będzie się komunikować bezprzewodowo, to chyba nie potrzebne LCD i klawiatura bo procek jak wykryje "coś" to będzie wiedział jak z tym się połączyć.

grzesiek1711 napisał/a:
bo nie ma problemu z jej przeprogramowaniem w układzie - można zrobić gdzieś kilku pinową wtyczkę (np. PS2) podejść z Laptopem i w kilka sekund zmienić zawartość pamięci FLASH w kostce


Z tym że, jak ma być idioto odporne to przydało by się też żeby było hakiero odporne, więc wystawienie gołego złącza ISP (do zmiany oprogramowania w procku) nie jest dobrym pomysłem. Lepiej by było np. wykorzystanie bootloadera z odpowiednią autoryzacją. na samych AVR'ach to się tak średnio znam, bo dopiero zaczynam, dobrze znam zasady (bo zaczynałem na MCS-51).
_________________
http://cieszak.eu
CrystalCode Studio - aplikacje, strony www, urządzenia elektroniczne, pomoc techniczna, konsultacje
^
 
 
  Skype
     
Piotrek 



Telefon: K750i
Operator: Heyah
Pomógł: 18 razy
Dołączył: 11 Maj 2004
Posty: 1889
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-09-17, 15:42   

cieszak napisał/a:
Z tym że, jak ma być idioto odporne to przydało by się też żeby było hakiero odporne

Urządzenie z założenia ma być zamknięte (za szybą), więc musimy się jedynie obawiać ataku przez bluetooth.
_________________
Płodni.com - Płodzimy kuszące pomysły,
PrzerwaNaReklame.pl - poczytaj o najlepszych światowych kampaniach reklamowych.
^
  Skype
     
michal.malecki 
PasjaTeam

Telefon: Nokia 6610
Operator: Cingular
Pomógł: 5 razy
Wiek: 38
Dołączył: 14 Cze 2006
Posty: 129
Wysłany: 2006-09-17, 15:52   

Czy założenie że ktoś będzie przychodził z notebookiem i uaktualniał aplikacje jest rozsądne? Zwykle czas między publikacją nowej Ginger a zmianą rozkładu jest bardzo krótki (kilka godzin w nocy)
_________________
Michał Małecki
http://ginger.pasjagsm.pl
^
 
     
Piotrek 



Telefon: K750i
Operator: Heyah
Pomógł: 18 razy
Dołączył: 11 Maj 2004
Posty: 1889
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-09-17, 15:57   

michal.malecki, nie mamy co liczyć na wpięcie do internetu. Według projektu Grześka możnaby zastosować 2 karty pamięci. Aktualizacja nie byłaby wtedy dla mnie problemem. Czytnik kart przy PC, wrzucam nową Ginger na karte i jadę ją podmienić w urządzeniu.
_________________
Płodni.com - Płodzimy kuszące pomysły,
PrzerwaNaReklame.pl - poczytaj o najlepszych światowych kampaniach reklamowych.
^
  Skype
     
m_arti21 
PasjaTeam


Telefon: Komórkowy
Pomógł: 28 razy
Dołączył: 21 Lip 2004
Posty: 1430
Skąd: Polska
Wysłany: 2006-09-17, 16:13   

Piotrek, aktualizowac mozna by bylo tez przez bluetooth tylko dorobilo by sie rozpoznawanie nazwy telefonu i jezeli nazwa jest np. 1234543 to pobierz od niego to co wysyla ( czyli aktualizacje ). Wtedy podchodzisz z fonem i robisz aktualke kiedy chcesz :)

Najgorsze to jest skad wezmiemy dokumentacje ? :|

[ Dodano: 2006-09-17, 20:30 ]
http://www.tutej.pl/cms.php?i=15225 :mrgreen:

troche mi sie sprawa rozjaśniła gdzie bedzie to stało :wink:
_________________
Baza telefonów
Słownik pojęć GSM
Zdjęcia serwisowe - administrator
http://hw.pasjagsm.pl/banner.gif
^
 
 
     
Nitro 
Nowicjusz



Telefon: N-Gage CLS
Operator: Plus
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 25 Sie 2005
Posty: 40
Wysłany: 2006-09-30, 17:34   

Nie wiem czy ktoś usuwał posty, czy jakieś problemy z bazą mieliście... Powtarzam: dajcie projekt na Elektrodę. Nie chcecie to jak widać-projekt na 90% upadnie. Ostatnio wymodziłem, że można by się zainteresować sprzętem specjalnie przeznaczonym do dystrybucji rzeczy via BT. W Stanach reklama i przesyłka różnych rzeczy via BT są na porządku dziennym-takie urządzonko to będzie albo prosty układzik przystosowany do wysyłki via BT wymagający czegoś co będzie nim sterowało: możliwości modyfikacji punktu na tym będą duże, i cena powinna być niska. Ale nadal trza będzie jakiś soft do sterowania tym sklecić-będzie mniej roboty ale jednak troche jej będzie. Druga opcja to kupienie kompletnego zestawu do wysyłki danych via BT: praktycznie nic nie trza będzie robić ale trudno będzie takie coś dostać i pewnie będzie toto cholernie drogie, możliwości modyfikacji-zero.
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Ginger a nokia n8 - wyskakuje błąd Pannak Ginger 0 2012-01-16, 01:03
Brak nowych postów Na GT-S5570 Ginger przestał działać!!! Bartłomiej Samsung 1 2012-05-02, 13:02
Brak nowych postów ginger nie działa na nowej wersji and... missmaple42 Ginger 1 2012-06-09, 15:07
Brak nowych postów ginger na iPhone eldou Ginger 0 2013-04-08, 19:46
Brak nowych postów Ginger dla Tychów - problem marta_g Ginger 0 2015-02-19, 12:49