PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Przeróbka kabla fbus...


Przeróbka kabla fbus...

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Warsztat » Elektronika i inne » Przeróbka kabla fbus...
Przesunięty przez: Domi
2007-07-19, 23:43
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
DaVID89
Nowicjusz


Telefon: 5510
Operator: Heyah
Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 4
Wysłany: 2006-06-14, 23:07   Przeróbka kabla fbus...

Witam mam nadstępujacy prooblem:
Potrzebuje przeflaschować moduł muzyczny w noki 5510. Ale do tego potrzeba kabelek (fbus przerobiony) próbowałame go przerabiać według opisów ale nic z tego. Mam babelek mbus/fbus z przełącznikime moze mi ktoś powiedzieć co i jak mam z nim zrobić zeby to zadziałałao? Najlepiej jesli ktos by mi podał kolorkami kabli który gdzie ma iść :| bo jestem zupełnie zielony. Z góry dzięki pozdrawiam :)
^
 
     
AdSense


Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-06-15, 00:41   

DaVID89, z przerobka tego kabla mozesz miec problem... wogole f-busy na 74HCT04 nie chca dzialac jako flasher modulu... natomiast te na MAX232 dzialaja na 100% wiec polecam taki kabelek
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
DaVID89
Nowicjusz


Telefon: 5510
Operator: Heyah
Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 4
Wysłany: 2006-06-15, 10:18   

Domi możesz mi poiwedzieć jeszcze gdzie taki kabelek o ktorym mówisz mogę dostac? Zeby na 100% był dobry? Z góry dzięki za pomoc pozdro:) Albo czy jest możliwosc wywalenia z tego kabla co mam całkowicie mbusa i zostawienie tylko odpowiedniego fbusa?
^
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-06-15, 10:35   

DaVID89, nie powiem Ci bo nigdy nie wiadomo co jest w srodku... ja sobie sam zrobilem (uklad MAX232 + kilka diod 1N4148, rezystor, kondensatory)
wywalilem orygianlny uklad z wtyczki i tam wcisnalem moj ukladzik - dziala w 100%
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
DaVID89
Nowicjusz


Telefon: 5510
Operator: Heyah
Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 4
Wysłany: 2006-06-15, 11:13   

A masz może jakis schemacik jak to zrobić według tego co ty robiłes? Bo potrzebje pilnie zrobić ten kabelek bo jak naraie moja 5510 wyłaca sie po 7s :(
^
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-06-15, 11:32   

nie moge znalezc tego schematu uproszczonego...
tu masz kabel z zabezpieczeniami od strony zasilania z kompa (zabezpieczenie ukladu) i od strony telefonu

[ Dodano: 2006-06-15, 12:35 ]
jesli chcesz mozesz pominac stabilizator IC1 (polaczyc Vin z Vout), kondensator C2, diody DZ1 i DZ2 oraz rezystory R1, R2.
zostaje Ci wtedy MAX232, D1, D2, C1, C3-C6 ktore juz musza zostac
jak zrobisz ladnego malego pajaczka to zmiesci sie do wtyczki
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
DaVID89
Nowicjusz


Telefon: 5510
Operator: Heyah
Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 4
Wysłany: 2006-06-15, 11:45   

Nie wiem czy sie w tym połapie ;/ Można kupić taki gotowy juz kabel albo kabel w którym wystarczy przelutować tak jak czytałem kabelki 3 z 4? Bo jak rozumie z mojego z przełącznikiem m/f bus nic nie bedzie ?
^
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-06-15, 13:16   

DaVID89, niestety przed zakupem nikt Ci nie pozwoli rozwalic wtyczki zeby sprawdzic na jakim ukladzie jest... najwieksza szansa ze da sie przerobic z czystego fbusa... jednak mimo wszystko wiekszosc kabli jest na 74HCT... bo pewnie wykonanie jest tansze...
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2006-06-15, 17:47   

Zaraz sprobuje w eaglu plytke skleic to dostaniesz razem z montazowka :)

[ Dodano: 2006-06-15, 18:55 ]
No to nie zrobie, w bibliotekach eagle'a jest tylko MAX 14 pinowy :/

[ Dodano: 2006-06-15, 18:59 ]
BTW. od kiedy max232 jest w obudowie dip14? W opisie czesci pisze ze jest obudowa dip16 a jak wrzucam do schematu to otrzymuje tylko 14 wyprowadzen :/
^
 
 
     
korneliuszo 
Użytkownik


Telefon: 3330+5510
Operator: Orange
Dołączył: 01 Maj 2006
Posty: 100
Wysłany: 2006-06-20, 13:17   

Oto schemat w eaglu i płytka (jest też w bmp (w 300dpi)).
^
 
 
     
riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2006-06-21, 11:03   

Kolego, jak Ty podlaczyles ta druga nozke? Widze ze tez masz 14-pinowego max'a :/
No nie wiem czy to bedzie smigac.
^
 
 
     
korneliuszo 
Użytkownik


Telefon: 3330+5510
Operator: Orange
Dołączył: 01 Maj 2006
Posty: 100
Wysłany: 2006-06-21, 13:27   

No tak, trzeba się bronić.

Sprawdziłem co wysłałem i jest mały błąd (płytka w bmp ma zbyt małą rozdzielczość)

1. Sprwadź dokładnie ile ma nóżek układ (widzę 16)
2. Druga nóżka jest dokładnie tak samo połączona jak na schemacie.

Nie poprawiam narazie tego pliku, poniewż żeby riger mógł sprawdzić jeszcze raz.
Też każdy zainteresowany może eagla włączyć.
^
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów box JAF nic po Fbus Tesla SW 2 2009-05-12, 09:10
Brak nowych postów fbus interface not connected lukaczmarek SW 3 2009-06-02, 12:30
Brak nowych postów Opera mini w Nokii N97 jak pobrać bez... Lucas_21 BB5 4 2010-11-03, 18:03
Brak nowych postów Kabel FBUS UFS/JAF DO Nokia 6230 Mar_Gaj12 DCT-4 2 2011-01-25, 16:01
Brak nowych postów Przeróbka kabla FRUNEK1 DCT-3 7 2011-11-15, 17:49