PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Sprawdzanie elementów.


Sprawdzanie elementów.

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Warsztat » Elektronika i inne » Sprawdzanie elementów.
Przesunięty przez: Domi
2007-07-20, 00:42
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
gr3gory3
Nowicjusz


Telefon: Nokia 6610
Operator: Orange
Dołączył: 26 Lis 2006
Posty: 7
Wysłany: 2007-02-04, 15:39   Sprawdzanie elementów.

Witam.:) Od niedawna zacząłem interesować się naprawianiem telefonów i chodze po necie szukając wszystkiego co ciekawe.. :) Znalazlem diagramy napraw i mam pytanie w jaki sposób mam sprawdzić np. element "C..." z tego co wiem oznaczenie C to kondensator.. Miernikiem tego nie sprawdze.. Jedynie jesli ma zwarcie.. Przepraszam za byc może głupie i oczywiste pytania, ale narazie jestem w tym zielony.
Drugie to planuje kupic jakiś sprzęt.. Co polecacie na początek? Narazie chodzi o zabawe.. Interesuje mnie to i chciałbym się tego nauczyc, chociaz wiem ze nie jest to banalne.. Poczatkowo chciałbym się pobawić w naprawę telefonów po zalaniu.. Niewłączających się.. Tego typu usterki.. Co polecicie mi zeby kupic? Po zalaniu napewno wanienke.. BOXa.. Pozniej oczywiście HA.. Czy najlepiej wszystko naraz i uczyc się bawiąc jakimis starymi fonami..?

Z góry dzięki za odpowiedz i sorki za niektore glupie pytania.. :D
^
 
     
AdSense


bercik12345 
Starszyzna
prawie jak moderator



Telefon: 3310&5110
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 27
Dołączył: 15 Paź 2004
Posty: 587
Skąd: polska Katowice
Ostrzeżeń:
 2/5/6
Wysłany: 2007-02-04, 16:51   

może zacznij od naprawy starszych Nokii DCT3 czyli 3310, 3210, 5110 gdyż są najprostsze i kable do nich nie są drogie:)
Proponuje do tego typu telefonów Dejan i kabel M-bus. Na allegro jest tego dużo:) Zamiast wanienki możesz stosować na początek spirytus, denaturat albo najlepiej Izopropanol techniczny (35zł za litr). Do grzania nie używaj suszarki;) pewnie nie masz jeszcze stacji HA więc na początek możesz opalarkę kupić ale trzeba uważać przy grzaniu opalarką.
_________________
Moja historia
Eryk T10s -> N 5130 -> N 3510i -> N 3650 -> N N-gage ->6310i->niezniszczalna 3310:D-> obecnie 3100 i coś dużo nowszego

Wprowadzam każdą dct4 w local mode jednym drucikiem :]
^
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2007-02-04, 17:04   

gr3gory3, miernikeim sprawdzisz kondensatory!! daj na test zwary i patrz na cyferki, powinno sie powiekszac, podlacz odworntie i bedzie sie znwou sie powiekszac zaczynajac od minusowej liczby ;]

do seerwisowania jednak potrzebna jest kasa..... ile?
wynienka - 100 zl
HA - 250 zl (z kolbowka)

box - 500 zl

jakies dodatkowe bajery (srubokrety, podwazasze obudow do siemensow, sita do BGA, fluxy (płynne topniki)) no troche sie nazbiera.....

z czasem cie to moze wciagnac i kupoisz wszystko co wymienilem wyzej!

na poczatek opalarka jakies trupy od znajomych lub z serwisu i sie bawisz :)
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
gr3gory3
Nowicjusz


Telefon: Nokia 6610
Operator: Orange
Dołączył: 26 Lis 2006
Posty: 7
Wysłany: 2007-02-04, 19:42   

Dzieki za odpowiedzi!:)
@logos2000 Jak sprawdzisz miernikiem kondensator ktory ma pare pF?

Starszymi nokiami juz sie bawilem:)
Dejana i M-busa mam samoróbke.. Oczywiscie nie bawilem sie jeszcze w lutowanie poniewaz nie mam stacji:/ opalarki tez nie, ale mysle ze jak bede mial kupowac to kupie juz stacje.. Mysle ze kupie Hot Air 803 (co myślicie o niej?)

Jesli chodzi o BOXa to mysle nad N-BOX.. Jest sens?
^
 
     
lala166 
VIP
..........


Telefon: n95
Operator: Era
Pomógł: 51 razy
Wiek: 28
Dołączył: 07 Lis 2004
Posty: 1008
Wysłany: 2007-02-04, 21:37   

Co do stacji to poszukaj .. pare dni temu bło takie samo pytanie ..
Nbox fajnie bo ma wyjście na hwk z zewnątrz :)
Ja bym brał tornado .. ma więcej aktualizacji ;)
^
 
 
     
gr3gory3
Nowicjusz


Telefon: Nokia 6610
Operator: Orange
Dołączył: 26 Lis 2006
Posty: 7
Wysłany: 2007-02-04, 21:41   

Oki, Dzieki:) a powiedz mi jesszcze co to jest hwk? Jestem prawie zielony z tego sprzetu wiec musze pytac:) albo najlepiej jakby ktos znal jakas stronke z wyjasnionymi skrutami tego typu:) (z tego dzialu..:))

Dzieki jesio raz i nie smiac sie prosze:P
^
 
     
wntl 
Expert
HipHopKemp Rulez ;)



Telefon: E398@E1
Operator: Orange
Pomógł: 80 razy
Wiek: 31
Dołączył: 23 Lut 2005
Posty: 2298
Skąd: Bytom
Wysłany: 2007-02-05, 00:09   

HWK - http://www.allegro.pl/ite...upport_ufs.html
_________________
Tanie bilety Ryanair i Wizzair
^
  Skype
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2007-02-07, 10:24   

jezeli na poczatek maja byc tylko nokie to dobry bedzie box Prodigy rusza nokie bez problemu i nie jedna stawia(samorobka-koszt okolo 40-50zl+kable)
^
 
     
lukaczmarek 
VIP
Pasjonat ;)



Telefon: HTC Touch PRO
Operator: Play
Pomógł: 65 razy
Wiek: 33
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 1047
Skąd: Bąków
Wysłany: 2007-03-13, 19:23   

Ja zaczynałem przygode z telefonami ze 3 m-ce temu. Kupiłem na poćżątek używanego boxa griffina z 20 kabelkami za 100 zł, lutownice oporową i upalarkę i narazie wszystko działa jak należy. Oczywiście nie zrobię z tym sprzetem najnowszych fonów ale większość dct4 daje rade.

I jeszcze jedno ta zabawa naprawdę WCIAGA :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
^
 
  Skype
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: