PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Sterowanie silnikiem


Sterowanie silnikiem

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Warsztat » Elektronika i inne » Sterowanie silnikiem
Przesunięty przez: Domi
2007-07-20, 00:45
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
KierovNick 
Nowicjusz



Telefon: Nokia
Dołączył: 26 Kwi 2005
Posty: 11
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2005-04-27, 14:22   Sterowanie silnikiem

Ostatnio postanowiłem wykorzystać do czegos moją lutownicę.
A ponieważ w moim domu nie ma bardzo co lutować, postanowiłem wypróbować coś..

Postanowiłem spróbować zrobić układ sterowania silnika krokowego.. przy uzyciu zwykłego silnika (choć niekoniecznie) i kabelków. Bez użycia do tego jakichkolwiek układów scalonych i niczego co wchodzi w ich skład.. poza kabelkami

Mój stepper ma 4 wyprowadzenia (dzieki bogu tylko tyle) i zastanawaim się czy ktos już się w coś takiego bawił. (czyli, czy komus aż tak bardzo sie kiedyś nudziło)
Bo ja ogólnie nie uważan się za elektronika. .. i nim nie jestem.. własnie dlatego nie bardzo się orientuję ile taki silnik ma kroków do pełnej powtarzalnej sekwencji.
No i jeśli to sie we wszystkich takich pokrywa, jak podłączać kolejno wyjścia..

Może i lama, może i spam.. ale od czegoś trzeba zacząć, żeby po latach wynaleźc coś genialnego :mrgreen:
^
 
 
     
AdSense


slawko_k 
Nowicjusz


Telefon: GSM
Operator: Era
Pomógł: 1 raz
Wiek: 101
Dołączył: 15 Kwi 2005
Posty: 34
Skąd: podkarpackie
Wysłany: 2005-05-05, 19:16   

Cytat:

Mój stepper ma 4 wyprowadzenia (dzieki bogu tylko tyle)

zdecydowanei lepiej by bylo jakby mal 5 lub 6 bo sie jest prosto steruje.

Cytat:
ile silnik ma kroków do pełnej powtarzalnej sekwencji.


no to roznie. zalezy czy sterujesz go co krok czy pol kroku. mozliwy jest tez mikrokrok.

jak co krok to 4 jak co pol to 8. a ile ma krok to pisze na obudowie silnika.

jak sie na elektronice nie znasz to nie wiem czy podolasz.
tzreba uklad sterowania ktory w przypadku twojego silnika z 4 kablami (bipolarny) jest dosc skomplikowany i kosztowny. w przypadku silnikow 5 lub 6 przewdowych (unipolarne) jest znacznie prosciej ale i tak potrzebujesz jakis procek kroty bedzie generowal sekwencje lub inny uklad cyfrowy typu 4-bitowy rejestr przesowny.
^
 
 
     
KierovNick 
Nowicjusz



Telefon: Nokia
Dołączył: 26 Kwi 2005
Posty: 11
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2005-05-09, 00:44   

Heh.. nie no.. własnie chodziło mi o to, żeby zrobić taki układ sterowania bez uzycia do tego elektroniki. Jak napisałem.. same kable o ile to mozliwe...

A ponieważ długo nikt nie odpowiadał.. zadziałałem sam (niecierpliwa ze mnie istota).. mój silnik ma 12 kroków na sekwencję i 3 sekwencje na obrót.. więc niewiele.
Jakby kogoś interesowało załącznikiem jest pliczek w którym rozpisana jest kolejnośc połączeń .. sprawdzona doświadczalnie... (nie pytajcie jak)
Dodatkowo w środku dałem opis tego jak zrobiłem (w końcu się udało) to coś.

Jeśli ktoś kiedyś będzie miał problemy z jakimiś sprawami technicznymi.. w czymkolwiek.. służę pomocą. :)
^
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: