PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > wtyczki do 3310


wtyczki do 3310

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Warsztat » Elektronika i inne » wtyczki do 3310
Przesunięty przez: Domi
2007-07-19, 23:43
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
aph
Nowicjusz


Telefon: 3310
Operator: Heyah
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Mar 2006
Posty: 11
Wysłany: 2006-03-06, 15:23   wtyczki do 3310

witam!
planuje zrobic kable flasher i mbus do nokii 3310 (wiekszosc czesci mam w domu, wiec zdecydowanie taniej wyjdzie).
gdzie mozna kupic wtyczki do kabla ze strony telefonu?
^
 
     
AdSense


xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2006-03-06, 15:32   

Taniej niż 16 zł ? Wg mnie się nie opłaca bo kupując flashera za 16 zł masz końcówki do wszystkich dct3. No można sobie zrobić mbusa i wykorzystać wtyczki od flashera.
^
 
     
sander18 
Starszyzna
Nie Wie Co Pisze ;)



Telefon: nokie
Operator: Orange
Pomógł: 29 razy
Wiek: 33
Dołączył: 02 Mar 2005
Posty: 511
Skąd: z kątowni ;)
Wysłany: 2006-03-06, 15:44   

ja kupowalem w elektronicznym... musialem poczekac kilka dni, ale koncowka smiga do dzis, mimo ze na nia wdepnalem ;) koncowka z flashera ktorego kupilem 6 miesiecy temu juz nie dziala...
wtedy (2,5 roku temu) dalem za nia 12 zl. jesli doliczyc reszte czesci to przeplacilem... :/ ale chociaz jest satysfakcja, ze sam zrobilem :) a jesli jak mowisz masz reszte czesci, to moze Ci sie oplaci...
_________________
W dżungli amazońskiej odkryto nowy gatunek kameleona. Ma 65 tys. kolorów i polifoniczne dzwonki :D
^
 
 
     
Wladimir 
Starszy Użytkownik
Władza dla ludu ...



Telefon: 6600 +3330
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Dołączył: 20 Sie 2005
Posty: 176
Skąd: Ze wschodu
Wysłany: 2006-03-07, 10:24   

Kupiłem sobie flasher dejana i chciałem sie dowiedzieć czy trzeba go jakoś przerabiać i jak połączyć kabel mbus (jak go zrobić)?
_________________
"Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."

Gość jeśli nam pomożesz to sądzę że ten cel który sobie zdeklarowaliśmy uda nam się wspólnymi siłami osiągnąć... To jak towarzyszu? Pomożecie?...
^
 
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2006-03-07, 10:50   

Musisz kupić sobie gniazdo żeńskie PS2 i podpiąć GND i Mbus. Są rózne schematy kabla M-bus - ja polecam ten bo na nim nie ma problemów z zasilaniem. Na kablach opartych na max 232 musi być zewnętrzne zasilanie 5 V do poprawnego działania. Dla większego bezpieczeństwa można dać jeszcze diodę zenera 3,1V pomiędzy Mbus a GND (w kierunku zaporowymn oczywiście).
^
 
     
sander18 
Starszyzna
Nie Wie Co Pisze ;)



Telefon: nokie
Operator: Orange
Pomógł: 29 razy
Wiek: 33
Dołączył: 02 Mar 2005
Posty: 511
Skąd: z kątowni ;)
Wysłany: 2006-03-07, 11:19   

ja m-bus'a mam zrobionego wedlug schematu, ktory dal xury ale z mala przerobka... razem z pinem MBus zwarlem piny Rx i Tx. odkrylem to przez przypadek i jakos stabilniej mi teraz dziala... wczesniej w LogoManager co chwila mnie rozlaczalo, a teraz smiga nawet jako f-bus ;] taki jakby kabel uniwersalny (f/m-bus) :D
_________________
W dżungli amazońskiej odkryto nowy gatunek kameleona. Ma 65 tys. kolorów i polifoniczne dzwonki :D
^
 
 
     
Wladimir 
Starszy Użytkownik
Władza dla ludu ...



Telefon: 6600 +3330
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Dołączył: 20 Sie 2005
Posty: 176
Skąd: Ze wschodu
Wysłany: 2006-03-08, 09:52   

Jest jakiś zamiennik BC239C ? bo nie moge takiego nigdzie dostać :/
_________________
"Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."

Gość jeśli nam pomożesz to sądzę że ten cel który sobie zdeklarowaliśmy uda nam się wspólnymi siłami osiągnąć... To jak towarzyszu? Pomożecie?...
^
 
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-03-08, 15:34   

Wladimir napisał/a:
zamiennik BC239C

BC547-549 (chyba nie musi byc C), BC107 i wiele wiele innych
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2006-03-22, 18:21   

Co do tego C to nie musi byc, ta litera oznacza tylko wzmocnienie ;)
^
 
 
     
Wladimir 
Starszy Użytkownik
Władza dla ludu ...



Telefon: 6600 +3330
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Dołączył: 20 Sie 2005
Posty: 176
Skąd: Ze wschodu
Wysłany: 2006-04-01, 15:58   

Mam pytanie :
Czy te dwa kondensatory koło stabilizatora są potrzebne?
Widziałem schemat kabla mbus z MAX232 i tam było że są zbędne.

Kod:
http://www.softgsm.pl/articles.php?lng=pl&pg=649

schemat kabla mbus

Co wy na to ?
_________________
"Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."

Gość jeśli nam pomożesz to sądzę że ten cel który sobie zdeklarowaliśmy uda nam się wspólnymi siłami osiągnąć... To jak towarzyszu? Pomożecie?...
^
 
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2006-04-01, 20:10   

Te kondensatory slużą do poprawienia stabilizacji, nie są konieczne, jak ktoś nie chce to nie musi ich montować - jego wybór.
^
 
     
korneliuszo 
Użytkownik


Telefon: 3330+5510
Operator: Orange
Dołączył: 01 Maj 2006
Posty: 100
Wysłany: 2006-05-30, 19:20   

Ja mbusa (i fbusa) mam w ciekawy sposób zrobione:
1. Kupiłem dwa kable mbus/fbus (przez przypadek)
2. Jeden przerobiłem na flashera (wylutowałem wtyczkę)
3. Na moje tamte potrzeby to wystarczało.
4. Potrzebując flashować 6210 kupiłem flasher dejana (na Allegro)
5. Kupiłem w elektronicznym gniazdo PS/2 do płytki (na kabel nie mieli) i rurkę termokurczliwą.
6. Zlutowałem pozostałość z mbusa z tym złączem.
7. Ostatnio wyłącznik (taki mały lichy) się popsuł 9ciągle nie stykał.
8. Wymieniłem go na porządny (w domu znalazłem)
9. To do foli termokurczliwej i narazie działa.

Jak ktoś chce zdjęcia to mogę wykonać zdjęcia mego zestawu i wysłać.
^
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: