PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > wyświetlacz z 3510 do PC?


wyświetlacz z 3510 do PC?

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Warsztat » Elektronika i inne » wyświetlacz z 3510 do PC?
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
warder 
Nowicjusz


Telefon: 3510
Operator: Play
Wiek: 29
Dołączył: 22 Lip 2007
Posty: 3
Wysłany: 2007-07-22, 15:56   wyświetlacz z 3510 do PC?

Witam, czy jest możliwość podłączenia LCD z 3510 najlepiej portem LPT do komputera? Coś jak z 3310 tu lub tu
Wszędzie znajduje tylko schematy do lcd z 3310, a z 3510 ma trochę większą rozdzielczość i posiadam kilka takich..
A chciałbym jakoś wyświetlać na nim np. temp. peceta, lub nutke z winampa.. (np. programem LCDinfo)

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez warder 2007-08-04, 13:40, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
     
AdSense


_Brutus 
Moderator
dragon podśmiechujek



Telefon: Samsung Ace II
Operator: Plus
Pomógł: 49 razy
Wiek: 26
Dołączył: 20 Lis 2005
Posty: 1191
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-07-29, 00:25   

Musiałbyś pewnie sam napisać jakiś sterownik, bo z tego co wiem, to programy typu smartie lcd nie obsługują 3510i (choć może się mylę). Ogólnie rzecz biorąc wyświetlacze te różnią się sterowaniem. Tutaj masz opis sterownika tego modelu http://elportal.pl/n0017/...rownik3510i.pdf a tutaj taki opis http://elportal.pl/index....isplay&ceid=310 w tym dziale także dostępne są kody źródłowe programów pod AVR. Wszystko pisane w C, więc problemów z przeniesieniem na kompa raczej nie powinno być.
^
 
  Skype
     
warder 
Nowicjusz


Telefon: 3510
Operator: Play
Wiek: 29
Dołączył: 22 Lip 2007
Posty: 3
Wysłany: 2007-08-04, 10:59   

ale jeśli z 3510 - ma niekolorowy wyświetlacz, rozdzielczosc 96x65 tak jak wersja z "i", a oglądając program LCDinfo, znalazłem taką opcje: Select driver: PCD8544 (Nokia LCD) v0.2 alpha i w konfiguracji Size: 96x64. Tu na forum też ktoś tak chciał podłączyć, tyle że rozkład pinów jest inny niż w 3310.
Tutaj on jest: http://sandiding.tripod.com/ni3510.html

Ale jeśli nikt wcześniej takiego nie podłączał to mi zapewne to też się nie uda..
^
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2007-08-04, 11:14   

warder, Zawsze sprobować można
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2007-08-04, 11:27   

a ma ktos rozpiske wlasnie do 3510i? no i sterownik? bo z checia bym sobie zrobil cos takiego bo leza lcd nie potrzebne;) Warto rozwinac ten watek.
^
 
     
_Brutus 
Moderator
dragon podśmiechujek



Telefon: Samsung Ace II
Operator: Plus
Pomógł: 49 razy
Wiek: 26
Dołączył: 20 Lis 2005
Posty: 1191
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-08-04, 13:30   

podłączyć, to żaden problem. tylko to wysterować. W sumie też nic trudnego, ale raczej żaden program tego nam nie obsłuży. 3510i lcd stoi na sterowniku S1D15G14. Może ktoś sprawdzić, czy jakiś program to obsługuje?

A do 3510. To, że jest mono, to nic nie znaczy. W programie można wysterować wyświetlacz od 3410, bo on ma większą rozdzielczość niż 3310.

pozdrawiam

podałem w poście link do specyfikacji układu.
^
 
  Skype
     
warder 
Nowicjusz


Telefon: 3510
Operator: Play
Wiek: 29
Dołączył: 22 Lip 2007
Posty: 3
Wysłany: 2007-08-04, 13:30   

rozpiska to chyba to z http://sandiding.tripod.com/ni3510.html czyli:
Cytat:

Nokia 3510 LCD Module

Lcd chip: Seiko-Epson (thickness 2,7 mm) or Philips / Samsung (thickness 1,7 mm)
Resolution: 96x65 , B/W
Technology: FSTN

Cytat:
Pin1 _Reset
Pin2 _Cs
Pin3 Gnd
Pin4 Sdata
Pin5 Sclk
Pin6 Vdigital 1.8V
Pin7 Vbooster in 2.7V
Pin8 Vlcd max.12V


Edit: no fakt, inny sterownik niż w 3310..
Może jednak kiedyś znajdzie się ktoś obeznany na programowaniu i potrafiłby zrobić plugin do LCDInfo... :]

Edit:
znalazłem coś takiego tu: http://www.elektroda.pl/r...hlight=s1d15g14
tam są różne sterowniki i schematy do 3510i
oraz tu: http://hobbyelektronik.org/VB/gLCD/S1D15G14/ (tyle że po niemiecku)
i jeszcze tu: http://www.comunicom.com.py/juno/3595/

[ Dodano: 2007-08-06, 22:49 ]
to znów ja - co myślicie o tym:
http://serdisplib.sourcef...kcol_15g14.html 3510i + schematy
i http://rifer.ucoz.ru/publ/1-1-0-17 (kurcze niestety po rusku.. :( )

czy te linki wyżej mogą pomóc?
na tej ruskiej są linki do lcdhype, więc może on obsłuży 3510?
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Nie działa wyświetlacz w n73 po upadku cyrek90 BB5 3 2010-01-13, 16:03
Brak nowych postów K750i Biały wyświetlacz kamil_br Sony Ericsson 1 2010-08-11, 08:37
Brak nowych postów N95 wyświetlacz alinka244 Nokia 2 2010-10-16, 21:41
Brak nowych postów nokia n73-wyświetlacz granatowy-śnież... bartek044 BB5 1 2011-01-02, 15:59
Brak nowych postów wyświetlacz se w205 kklimmek Sony Ericsson 1 2011-06-20, 11:45