PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > c25 - martwy


c25 - martwy

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » BenQ-Siemens » c25 - martwy
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 29
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2004-11-25, 07:13   

narvany, w sumie to ja chce kupić przedłużacz portu com
a że takie mamy u nas sklepy ze nigdy nic niema..............

wole modyfikowac juz gotowy niz robic od nowa cały...

czyli mam odlutować kable nr: 6,7,8 co nie? i podłaczyc tam +
a - do masy (GND)

a czego uzyć do zasilania??
bateri od noki 3310?
bo mam tez jakos zasilacz z rynku (co sie wybiea ile V ma byc)

co będzie najlepsze??
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
AdSense


narvany 
Wie co mówi
[WamPiRzaStY]



Telefon: E72
Operator: Orange
Pomógł: 6 razy
Wiek: 33
Dołączył: 16 Wrz 2004
Posty: 391
Skąd: Polska
Wysłany: 2004-11-25, 10:59   

Bateria od 3310 ma za niskie napiecie (zdecydowanie za niskie)

Zasilacz z wybieranymi napieciami byl;by dobry, ale wez pod uwage ze on ma zawsze wyzsze napiecie niz to podane (bo tyo podane jest prawidlowe przy obciazeniu rownym wydajnosci tego zasilacza)

A co do zasilania to mozesz zaoszczedzic i zasilac kabelek z 12 V z komputera z kabla ktorym zasilane sa dyski.

Czarny kabel - masa
Zółty kabelek - +12V

A co do wyprowadzen RTS DTR i GND to mysle ze ci sie to przyda i sie napewnoe nie pomylisz wtedy
Female - żeńska wtyczka (z dziurkami :P )
Male - męska (z bolcami)



:)



RTS (pin 7) i DTR (pin 4) , masa GND (pin 5)
_________________
Profesjonalne systemy zabezpieczeń
^
 
 
     
SERWIS_GSM 
Expert
Suzuki Team


Pomógł: 12 razy
Wiek: 32
Dołączył: 25 Sie 2004
Posty: 1211
Skąd: Z pracy
Wysłany: 2004-11-25, 11:20   

eee to zaczyna byc zgboczone :) ) te wszystkie dziurki i pręciki hehehe
_________________
Nigdy nie podaję dokladnej odpowiedzi, to byłoby zbyt proste. Do niektórych rzeczy tzreba dojść samemu wtedy jest większa satysfakcja
^
 
 
     
narvany 
Wie co mówi
[WamPiRzaStY]



Telefon: E72
Operator: Orange
Pomógł: 6 razy
Wiek: 33
Dołączył: 16 Wrz 2004
Posty: 391
Skąd: Polska
Wysłany: 2004-11-25, 15:30   

Cytat:
eee to zaczyna byc zgboczone te wszystkie dziurki i pręciki hehehe
SERWIS - Junior Adminie nasz kochany :mrgreen: Ty chyba naprawde nabijasz posty zeby dogonic MJ :PPPP nieładnie :roll:

A wracajac do tematu Logos2000 to na powyższym rysunku zwróc uwage na to ze numeracja pinów 7 i 8 jest zamieniona na obu wtyczkach . Zwroc na to uwage zebys sie nie pomylil. (numeracja jest w zaleznosci od strony wtyczki) Sugeruj sie raczej na numerkach ktore sa nadrukowane na wtyczce (z reguly sa nadrukowywane przez producenta)
_________________
Profesjonalne systemy zabezpieczeń
^
 
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 29
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2004-11-25, 15:36   

narvany, dobra nie musze kupować tego kabla, mam sterego kompa gdzie coma podłacza sie do płyty głownej (śledź) to go przerobie...

czyli robie to teraz :D

[ Dodano: 2004-11-25, 19:02 ]
kurde tez nieche działać!! :evil: :evil: :evil:
dałem 8 V nic, to dałem 12 V i też nic.....

Swup wogóle nie chcciał isc... a bartek wchodził tylko do menu serwisowego.
c25 tool ni chodził, koci jeszcze nie uruchomiłem.. (brak bibliotek)
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
narvany 
Wie co mówi
[WamPiRzaStY]



Telefon: E72
Operator: Orange
Pomógł: 6 razy
Wiek: 33
Dołączył: 16 Wrz 2004
Posty: 391
Skąd: Polska
Wysłany: 2004-11-25, 19:33   

Jest jeszcze jedna opcja z powodu ktorej C25 moze ci nie wstawac po flashowaniu...
Byly 2 wersje w siemensow C25, jedna zwykła a druga tzw. POWER
Roznily sie elektronikami i pamieciami flash.
Wersja power obejmowala te z softem od 43 do 63.
a standardowa 08, 10, 12, czy jakos tak nie pamietam jzu tej numeracji...
byc moze twoj byl wlasnie z tej serii, a ktos wgral do niego nowszy flash , wtedy ten telefon napewno nie ruszy, musisz zejsc do nizszej serii...
Ja ci napisalem ze musisz zflashowac do wersji 43 , bo myslalem ze masz wersje POWER, ale byc moze masz niższa.

A co do kabelka i tego co napisales mi na gg to nie wiem skad ci sie wziely piny 6,7,8
Skoro ja mowilem o pinach RTS (pin 7) i DTR (pin 4) ,
_________________
Profesjonalne systemy zabezpieczeń
^
 
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 29
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2004-11-25, 19:41   

narvany, popatrz na schemat!! piny 6,7,8 sie łaczą!!

http://www.exit99.cz/s25/ANIMACE/S25kabel.gif

a przy okazje zauważyłem ze zje**** (zepsułem) jedna sprawe.
GND dalem na PIN 1 (pewnie z przyzwyczajenia jakiegos) dobra poprawie go na PIN 5 i

Dodane za 30 minut:

no i zajefajnie!! CHODZI!! cudeńko!! narazie sie wyłacza przy logowaniu ale zobacze jak naładuje baterie.

Dobra a teraz bym mistrzowie prosił o dokładny opis jak zmienić IMEI (próbowałem a all15 ale cos nie wychodziło)
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
narvany 
Wie co mówi
[WamPiRzaStY]



Telefon: E72
Operator: Orange
Pomógł: 6 razy
Wiek: 33
Dołączył: 16 Wrz 2004
Posty: 391
Skąd: Polska
Wysłany: 2004-11-26, 17:17   


Co do pinu 8 ok :) poprostu mam inny schemat :)
A 6 i 7 sie nie łącza :) tylko łącza sie anody diod.

A w zasadzie chodzi wylacznei o to zeby na katody tych diod podac napiecie :)

I co faktycznei miales te wersje normal, czy POWER ? czy poprostu twoj kabel byl do kitu ? Bo jestem Ciekaw :) A co do IMEI to musisz zmienic bo inaczej Ci sie sluchawka do sieci nie zarejestruje, sciagnij sobie programik Siemens All (tylko nim zrobisz to poprawnie) :) Jak znajde troszke czasu to Ci moze go potem tu wrzuce :)
_________________
Profesjonalne systemy zabezpieczeń
Ostatnio zmieniony przez narvany 2004-11-26, 17:23, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
 
     
SERWIS_GSM 
Expert
Suzuki Team


Pomógł: 12 razy
Wiek: 32
Dołączył: 25 Sie 2004
Posty: 1211
Skąd: Z pracy
Wysłany: 2004-11-26, 17:23   

narvany, co do tego kabbla to kupiłem sobie kiedyś tak na spróbowanie zzasilacz na com w jakiejs hurtowni z czesciami gsm i co ciekawsze chodzi. Zwykly zasilacz na com oparty na układnie max232. Taka fajna szara kosta z wtykami z obu stron (pręcikami i dziurkami :) ))) ) 3 diodami i kabelkiem z wtykiem na baterię 5v. Cały sprzęcior kosztował bodajże 5 zł :) )
_________________
Nigdy nie podaję dokladnej odpowiedzi, to byłoby zbyt proste. Do niektórych rzeczy tzreba dojść samemu wtedy jest większa satysfakcja
^
 
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 29
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2004-11-26, 19:32   

narvany, zrobiłem tak
GND na PIN 5
+ na PIN 6-7
i dalem 12 Voltów :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

w sumie mysle że starczyło jak bym dał na sam PIN 7 ale jak już poszło takim sposobem... :mrgreen:

a te zasilanie jest potrzebne jedynie przy flashowaniu, jak już postawiłem fona to komunikuje sie na samym kalbu bez dodatkowego zasilania :mrgreen:

no i flashowałem c25 total flasher, poszło bez najmnijeszego oporu (nawet starsza wersje)

wgralem wersje 46, nie ruszało
dopiero na wersji 49 pojawiło sie Wrong Software, dobra to ja go Bartkiem, ożył, potem jeszcze tylko język wgrałem i pięknie chodzi!! :mrgreen:

A jak sie sprawdza czy to wersja POWER czy nie?? Pozatym i tak sie loguje do sieci (bez zmiany IMEI) tylko bateria jest tak kiepska ze sie często przy tym wyłacza.....

No ja własnie próbowałem Siemens all (all25) tylko coś pewnie żle robie......
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
narvany 
Wie co mówi
[WamPiRzaStY]



Telefon: E72
Operator: Orange
Pomógł: 6 razy
Wiek: 33
Dołączył: 16 Wrz 2004
Posty: 391
Skąd: Polska
Wysłany: 2004-11-26, 23:29   

Wersje power to byly wersje od softu 43 w wzwyż :) czyli ty miałes ta nowsza :)

A co do Siemens All25 to calkiem mozliwe, ja pamietam ze mi na poczatku tez cos tam nie wychodzilo :)
_________________
Profesjonalne systemy zabezpieczeń
^
 
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 29
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2004-11-27, 00:38   

narvany, to co mam robić w tym all25 po kolei bym prosił..
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
narvany 
Wie co mówi
[WamPiRzaStY]



Telefon: E72
Operator: Orange
Pomógł: 6 razy
Wiek: 33
Dołączył: 16 Wrz 2004
Posty: 391
Skąd: Polska
Wysłany: 2004-11-27, 13:23   

Jestem dzis strasznie leniwy :) wiec Ci wkleje opis wedlug ktorego robilem kiedys pare lat temu takiego popsutego Siemensa w ktorym musialem zmienic IMEI :)

Jak ktos czegos nie rozumie (bo slabo zna angielski to pytac wytlumacze)

I find how to fix C25 destroyed by C25 unluckier.
Use software all25.exe
run it like usually,
enter one Imei
when pro say "Imo xxxxxx-" (were xxxxxxx are firs digit of your Imo)
power on the phone.
On phone screen will appear "SERVICE MODE"... and the pro will finish
with ok screen..
Now close program (but not the phone)...and run again the pro (with
phone connect and in "SERVICE MODE")
now the pro will wait a few seconds, till it will ask you for Imei like
usually... now disconnect the phone and power off it..
Now power on and the phone will work ok...

Opis dotyczy naprawy C25 bo zlym unlocku, ale tak samo zmienia sie IMEI :)
_________________
Profesjonalne systemy zabezpieczeń
^
 
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 29
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2004-11-27, 13:50   

now disconnect the phone and power off it..

ale kiedy dokładnie wyłaczyć telefon??
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Martwy VK200 Uczeń Inni Producenci 0 2007-06-18, 14:10
Brak nowych postów A51 martwy koyot24 BenQ-Siemens 0 2007-06-18, 16:26
Brak nowych postów A51 martwy koyot24 BenQ-Siemens 5 2007-06-18, 16:28
Brak nowych postów martwy siemens SL55 Mar_Gaj12 Inni Producenci 3 2007-07-13, 10:31
Brak nowych postów martwy spv m3000 gsone Inni Producenci 1 2007-08-14, 08:31