PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > c60 uwalony soft.


c60 uwalony soft.

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » BenQ-Siemens » c60 uwalony soft.
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
lukasz191919
Nowicjusz


Telefon: Mpx200
Operator: Orange
Dołączył: 14 Sty 2006
Posty: 1
  Wysłany: 2006-01-14, 14:34   c60 uwalony soft.

Padl soft w siemensie c60 i co zrobic gdy w programie freia gdy stawia sie soft,reaguje na czerownona sluchawke i wgrywam go w calosci i pisze ok,wyjmuje baterie i dalej nie startuje... Co jest grane
Co moge jeszcze zrobic? Pomozcie,z gory dzieki za cenne rady!!
Ostatnio zmieniony przez boss_53 2006-02-06, 22:54, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
 
     
AdSense


wntl 
Expert
HipHopKemp Rulez ;)



Telefon: E398@E1
Operator: Orange
Pomógł: 80 razy
Wiek: 29
Dołączył: 23 Lut 2005
Posty: 2298
Skąd: Bytom
Wysłany: 2006-01-14, 15:41   

lukasz191919, było już o tym no forum, wgraj mu FUBU, eeproma, bootcore nie wiem jak dokładnie :p
_________________
Tanie bilety Ryanair i Wizzair
^
  Skype
     
wojtek13skw 
Nowicjusz



Telefon: Nokia 3310
Operator: Heyah
Wiek: 25
Dołączył: 04 Lut 2006
Posty: 37
Skąd: za rogu :)
Wysłany: 2006-02-04, 12:36   

lukasz191919 za żadne skarby nie wgrwaj bootcore bo nawet telefon nie będzie reagował na czerwoną suchawke
wgram mu soft po SST a dokładnie

Naprawa C60 z uszkodzeniem softwareowym.

Po pierwsze stosować jedynie gdy telefon się nie chce poprawnie właczyć w żaden sposób, dla pewności jeszcze proszę sprawdzić z pewną baterią lub chociaż najpierw bieżącą wyjąć i włożyć ponownie i spr.)!

Po drugie przed przystąpieniem do naprawy upewnij się, że posiadasz odpowiedni kabel (serwisowy), jesli nie wiesz jak się dowiedzieć to czytaj wszystkie posty do końca tego tematu oraz sąsiednie tematy zresztą wszystkie posty z tego tematu czytaj obowiązkowo!

Po trzecie zaznaczam, że nie biorę odpowiedzialności za sposób wykorzystania żadnych treści czy materiałów które udostępniam (podaje jedynie w celach informacyjnych, edukacyjnych), jak i ich ewentualne błędne funkcjonowanie...:

0) Ładujemy baterię na full (jeśli to możliwe), bo flashowanie sporawo ją rozładowuje (więc lepiej żeby bateria nie padła w trakcie...)
1) Instalujemy SST Service Toolbox Proffesional Edition 5.3.x lub nowszy (SST-GSM),
2) Zmieniamy datę na rok 2004 (rok!, resztamoże zostać jak jest, to jest ważne bo jeśli nie mamy odpowiednio spatchowanej wersji to pózniej nie uruchomimy już tego bez usunięcia pewnego klucza z rejestru systemowego no i oczywiście odpowiednio ustawionego roku),
3) Uruchamiamy aplikację (zamykamy okno SST S-GOLD) i ustawiamy w oknie SST E-GOLD odpowiednio: Siemens C60/C61, port pod którymmamy podłaczony kabel (COM1, USB itp), baudrate standardowo 115200, boot mode w zależności od rodzaju naszego bootcore (np. Notml, spatchowany lub cięty TP), oraz co ważne zaznaczamy "Protect the bootcore area" jesli nie jest zaznaczone! ! !
4) Klikamy Read Info, w pasku statusu pojawi się "Power ON", naciskmy czerwoną słuchawkę, w pasku statusu pojawi się "Entering boot mode..." i po chwili odczyta Flash ID oraz nr IMEI o ile poprawnie ustawiliśmy boot mode (mamy w telefonie odpowiednie bootcore), w przeciwnym razie klikamy STOP i zmieniamy oraz probujemy ponownie,
5) Jeśli odczytało już poprawnie nr IMEI klikamy Open Flash, wczytujemy plik "SST main.bin" lub podobna nazwe przy czym o rozmiarze 16MB ! ! ! (nie vKlay-owe 14),
6) Klikamy "Write Flash", w pasku stanu pojawi się "Power ON", naciskamy czerwoną słuchawkę, widzimy Entering boot mode i rozpocznie sie wgrywanie danych do flasha. Po wgraniu będzie chciał wrzucić jeszcze tzw Repair Data (wypisze znów Power On) no to mu pozwalamy - Czerwona słuchawką, a gdy pojawi się w statusie ~ Phone Repaired (albo i nie; ) mozemy zamknąć SST, ale nie właczamy jeszcze telefonu (no chyba, ze wrzucaliśmy fubu wykonane wcześniej właśnie na tym telefonie)!
7) Po zakończeniu procesu wgrywania uruchamiamy FREIA v9, tam konfigurujemy odpowienio jeśli nie mamy tego zrobionego (Phone model, w Configuration functions - port COM (COM3 dla USB), speed 115200, v RTS, v DTR, Medium process info, boot type: Bootcore bug, OK), Unlocking Functions -> Direct unlock no map is saved, wpisujemy nasze IMEI pomijając ostatnią cyfrę na którą nie będzie miejsca (zostanei wyznaczona z pozostałych) i klikamy OK. ... COMM_LoadBoots : Waiting to power on the phone ..., naciskamy czerwoną słuchawkę krótko, rozpocznie się proces odblkowania, po krótkiej chwili zakończy się z komentarzem OK, wyłaczamy program,
Wyciągamy baterię, wkładamy ponownie i cieszymy się działającym fonem z elegancko wgranym softem;)
9) Na zakończenie gdy już mamy działający telefon polecam sobie zrobić własne FUBU analogicznie w SST, używając opcji Read Flash (przywracając to później naturalnei nie trzeba we FREIA odblokowywać z ustawieneim IMEI).

*Jeśli nie zadziała żaden z powyższych typów bootowania to trzeba najpierw ominąć TP i wtedy to wgrać z ustawieniem Test Point (new boot) jako typu bootowania, a jak to zrobić samemu mamy opisane na http://www.c60.fks.pl/index.php?url=tp i dopóki osobiście nie stestuję tej pierwszej metody (z lutowaniem) to polecam sprawdzoną drugą z cięciem (dziś być może będę coś takiego robił to spróbuje lutowanko i dam znać na łamach forum).

*Jeśli telefon działa po udanym wgraniu fubu, a nic nie widać bo bo jest np cały biały ekranik (ewentualnie niebieski) to spoko - korzystamy z opcji w SST - menu Tuning -> Phone Contrast Adjustment, albo z zewnętrznego narzędzia o nazwie Siemens Contrast Tool i ustawiamy kontrast na taką wartośc jaka nam bedzie odpowiadała (próbujac roznych. Polecam coś w okolicach 40)...

*Jeśli telefon działa po wgraniu fubu, ale błędnie pokazuje ustawienia baterii to korzystamy z opcji menu Tuning -> Battery Snsor Settings w SST, albo wgrywamy odpowiednią mapę baterii np. FREIą...

Aha, po wgraniu tego FUBUsa z dyskiem 4,14 proponuje też ustawić sobie dzwonki np z podkatalogu Real Tone odpowienido dla grup bo przed zrzuceniem FUBU zapomnialem i pokasować zbędne śmieci np z gier java animacji itp... (były wgrywane komus na życzenie). Patche wgrane do tego FUBU to:
+4,14
+softkeys removed
+second animation to XP (by Bzium;)
+DisableAircraftCheck
+Open BFB
+netmonitor
+developer (+ menu engineering menu2 v25?)
+Download new removed (in Sounds, Anims, Pictures folders)
+XP style
+shortly red key to Java
+Java midlets speed up loading 30-70%
+Flash SMS (spacja jako pierwszy znak sms-a daje w efekcie FlashSMSa)
+vibra modules
+allow edit file extension
(jak komuś jakis patch nie odpowiada to załaczałem w załacziku innego maila wszytskie, otwieramy odpowiedni w vKlayu i dajemy Usuń patcha i tyle, vKlay oczywiście odpowiednio ustawiony, możemy to wykonać na telefonie bądź na FUBUsie).



Tu są link to softa
http://c60.fks.pl/pliki/SST_main_v26;4,14MB.zip
http://c60.fks.pl/pliki/SST5.38.zip

tylko wszystko zgodnie z instrukcją
_________________
Do pracy Rrrodacy!
^
 
 
     
nEMO 
Wie co mówi



Telefon: i900/5610
Operator: Orange
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 12 Wrz 2004
Posty: 314
Skąd: z tąd :]
Wysłany: 2006-02-04, 13:41   

a ja podejzewam ze to nie soft :) taki sam objaw ma uszkodzona logika :)
Grzanko wszystkiego co czarne i kwadratowe hehe :) dialog, proc i uklady obok :)
oczywiscie jesli zadne sposoby softowe nie pomoga...
_________________
| www.OmniaBlog.pl |
^
 
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 33
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-02-04, 13:43   

wojtek13skw napisał/a:
za żadne skarby nie wgrwaj bootcore bo nawet telefon nie będzie reagował na czerwoną suchawke

ze co? ja mialem C60 ktory beczal i sie wylaczal i wlasnie dopiero wgranie fubu + bootcore pomoglo
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
wojtek13skw 
Nowicjusz



Telefon: Nokia 3310
Operator: Heyah
Wiek: 25
Dołączył: 04 Lut 2006
Posty: 37
Skąd: za rogu :)
Wysłany: 2006-02-05, 08:22   

to zależy jak wgrywane są bootcore
Jak wgrasz od innego tela to uwalisz fona Uratowac go bedziesz mogl SST, ale nie wykluczone ze ubijesz go na amen

Chyba ze masz na mysli ten sam model tylko inny tel Wtedy nic sie nie stanie, przynajmniej nie powinno ale wez pod uwage roznice procesorow i wersje softow
LEPIEJ NIC NIE KOMBINOWAĆ Z BOOTCORE
_________________
Do pracy Rrrodacy!
^
 
 
     
damtel21 
Użytkownik


Telefon: nokia 6610
Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 111
Wysłany: 2006-02-12, 16:13   

Domi ma racje mialem kilka takich przypadków uszk. eprom wtedy wgralem fubu bootcore full flash +eeprom martechem a potem naprawa imeia i stawia to fony bez problemu
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów U700 Problem Soft kamo123 Samsung 2 2011-01-21, 07:44
Brak nowych postów Soft c902 mirashdi SW 0 2011-10-22, 16:37
Brak nowych postów Nokia 3120c martwa nie chcę się wgrać... g5g5g5 BB5 1 2013-03-23, 11:06
Brak nowych postów Nokia 5130 soft piotrpaz Warsztat 0 2015-07-11, 22:42
Brak nowych postów Nokia 3310. Czy mogę zmienić soft? 92dziki DCT-3 0 2015-09-01, 14:39