PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Flashowanie siemensa


Flashowanie siemensa

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » BenQ-Siemens » Flashowanie siemensa
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
pabloelo99 
Nowicjusz



Telefon: ACT OT311
Operator: Heyah
Wiek: 30
Dołączył: 24 Wrz 2004
Posty: 50
Skąd: Otmuchów
Wysłany: 2004-12-03, 16:30   Flashowanie siemensa

Jakim kabel jest potrzebny do flashowania siemensów, a dokładniej x35. Wystarczy FBUS/MBUS, czy trzeba jakiegoś flashera? I czy moge urzyć kabli od NOKI?
^
 
 
     
AdSense


DaniO 
Nowicjusz


Wiek: 28
Dołączył: 09 Sie 2004
Posty: 28
Skąd: Ełk
Wysłany: 2004-12-03, 23:46   

Z Siemensami jest o tyle leipej, że wystarczy normalny kabel f/mbus i można robić wszystko co sie chce :)
^
 
 
     
Bonzaj 
Starszyzna
Chiński wąż



Telefon: SGS II
Operator: Heyah
Pomógł: 18 razy
Wiek: 71
Dołączył: 01 Lip 2004
Posty: 892
Skąd: Smoczogród
Wysłany: 2004-12-04, 00:16   

Cytat:

Różnice między kablami

Kabel oryginalny, nierzadko dołączany do zestawu z telefonem nieznacznie różni się od serwisowego, który umożliwia bezproblemowe flashowanie czy zdejmowanie Simlocka. Co ciekawe kabel oryginalny działa z jednymi modelami Siemensów, a z innymi nie. Różnica ta wynika stąd, że wybrane modele (np. C35, SL45) wystawiają napięcie na złącze także wtedy, kiedy są wyłączone, a inne nie. Kablem oryginalnym nie uda nam się zdjąć Simlocka ani sflashować Siemensa C45, S45, ME45, S55, M55 i innych nowszych modeli. Rozwiązaniem jest przeróbka kabla i dostarczenie mu zewnętrznego źródła zasilania.

Opis przeróbki kabla dla X35 i X45

1. Nieoryginalny kabel ma podłączone we wtyczce do telefonu jedynie linie 1, 5 i 6. Oryginalny dodatkowo 4, 7 i 8.
2. Odlutowujemy linię 4 i podłączamy do kabelka źródło zasilania 3,5 - 4,5V z baterii lub zasilacza, a minus do pinu nr 1 (wraz z przylutowanym już tam kabelkiem).
3. Do telefonu nie podłączamy zasilania. Pin 4 pozostaje niewykorzystany.

Opis przeróbki kabla dla X55 i X60

1. Nieoryginalny kabel ma podłączone we wtyczce do telefonu jedynie linie 2, 3 i 4. Oryginalny dodatkowo 1, 7 i 5.
2. Odlutowujemy linię 1 i podłączamy do kabelka źródło zasilania 3,5 - 4,5V z baterii lub zasilacza, a minus do pinu nr 2 (wraz z przylutowanym już tam kabelkiem).
3. Do telefonu nie podłączamy zasilania. Pin 1 pozostaje niewykorzystany.
^
 
 
     
Nerverofon 
Starszy Użytkownik



Telefon: k750i,
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Cze 2004
Posty: 199
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2004-12-07, 20:14   

a masz może schemat do zrobienia kabla do siemensa??
_________________
dziewczyny,podmywajcie sie ,bo nie znacie dnia ani godziny....:D
^
 
 
     
Bonzaj 
Starszyzna
Chiński wąż



Telefon: SGS II
Operator: Heyah
Pomógł: 18 razy
Wiek: 71
Dołączył: 01 Lip 2004
Posty: 892
Skąd: Smoczogród
Wysłany: 2004-12-07, 21:22   

Proszę bardzo:
_________________
Carpe diem, quam minimum credula postero.
http://www.garnek.pl/bonzaj/archiwum
^
 
 
     
Bonzaj 
Starszyzna
Chiński wąż



Telefon: SGS II
Operator: Heyah
Pomógł: 18 razy
Wiek: 71
Dołączył: 01 Lip 2004
Posty: 892
Skąd: Smoczogród
Wysłany: 2004-12-07, 22:15   

boss 53 jeśli to soft zmodyfiowany przez Ciebie to dodaj go do download, a jeśli nie, to czy masz zgodę autora na rozpowszechnianie tego cudeńka?
_________________
Carpe diem, quam minimum credula postero.
http://www.garnek.pl/bonzaj/archiwum
^
 
 
     
boss_53 
Expert
Początkujący



Telefon: Nokia N97
Operator: Era
Pomógł: 42 razy
Dołączył: 28 Lis 2004
Posty: 1353
Skąd: Northampton
Wysłany: 2004-12-08, 18:09   

Sofcik nie jest mój i nie mam zgody autora ale jest on ogólnie powszechny w necie i mozna go sobie ściągnąć za free :wink:
^
 
  Skype
     
Homzic 
Nowicjusz


Telefon: 6310i
Operator: Heyah
Dołączył: 02 Cze 2005
Posty: 2
Skąd: sosnowiec
Wysłany: 2005-06-05, 09:27   

no to jeszcze pytanko laika.
Czy tymi kablami z np. allegro za 7zł da się flashować czy trzeba je przerabiać?
pozdrawiam
^
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 29
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2005-06-05, 10:24   

Homzic, ja musiałem przeroibc kabel z allegro.
musiałem podac mu:
PIN 5 - masa (GND)
PIN 6-7 zasilanie (8-12 V)

i poszedł jak burza :)
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
krzysio18 
Nowicjusz


Telefon: Siemens
Operator: Plus
Wiek: 28
Dołączył: 23 Mar 2006
Posty: 1
Wysłany: 2006-03-23, 19:12   

Mam pytanie w związku z przeróbką kabla do siemensa c60 przeciesz są tylko 3 kabelki a na schemacie jest ich więcej co trzeba zrobić?
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Jak ściągnąć simlocka do siemensa c65?? kamilo1992 Simlock 5 2008-09-24, 13:56
Brak nowych postów flashowanie 3100 lukasbiggie DCT-4 10 2009-03-12, 11:36
Brak nowych postów Samsung e250d flashowanie danioo94 Samsung 1 2009-07-17, 10:46
Brak nowych postów 3330 flashowanie Jafem wasiesto DCT-3 1 2010-02-03, 03:24
Brak nowych postów Przerwane Flashowanie Nokii n-73 bartos1995 DCT-3 1 2011-03-28, 20:43