PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > [hw][c55] sterowanie jakimś urządzeniem


[hw][c55] sterowanie jakimś urządzeniem

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » BenQ-Siemens » [hw][c55] sterowanie jakimś urządzeniem
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
cieszak 
Starszy Użytkownik
100% Cieszaka



Telefon: HTC HD7
Operator: Orange
Pomógł: 17 razy
Wiek: 31
Dołączył: 01 Mar 2005
Posty: 247
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2009-02-17, 14:35   [hw][c55] sterowanie jakimś urządzeniem

Witajcie, ostatnio wpadłem na pomysł sterowania światłem przez bluetootha. A leży u mnie stary S55. Czy ktoś z Was bawił się w podłączanie czegokolwiek do tego telefonu?

Na pewno można spróbować podłączyć przekaźnik (przez tranzystor) w miejsce głośnika i w javie sobie wygenerować "dźwięk" :)

A czy ktoś próbował czegoś innego? (Albo w ogóle czegokolwiek?)
_________________
http://cieszak.eu
CrystalCode Studio - aplikacje, strony www, urządzenia elektroniczne, pomoc techniczna, konsultacje
^
 
 
  Skype
     
AdSense


_Brutus 
Moderator
dragon podśmiechujek



Telefon: Samsung Ace II
Operator: Plus
Pomógł: 49 razy
Wiek: 25
Dołączył: 20 Lis 2005
Posty: 1190
Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-02-17, 19:35   

Hmm osobiście nie, ale jest tego trochę w sieci, trzeba troszkę poszukać ;)

Może to Cię jakoś nakieruje:
Kod:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic581521.html
^
 
  Skype
     
cieszak 
Starszy Użytkownik
100% Cieszaka



Telefon: HTC HD7
Operator: Orange
Pomógł: 17 razy
Wiek: 31
Dołączył: 01 Mar 2005
Posty: 247
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2009-02-17, 23:44   

No właśnie w necie pewnie tego trochę się znajdzie, ale mnie interesuje konkretnie możliwość bezpośredniego wykorzystania jakichś pinów. (tak jak to żeśmy w nokiach z Yakiem i innymi rozwalali :) ).
_Brutus, podany przez Ciebie przykład jest jak dla mnie zbyt rozbudowany, nie chcę dodatkowo montować procka tylko po to żeby włączać światło.
_________________
http://cieszak.eu
CrystalCode Studio - aplikacje, strony www, urządzenia elektroniczne, pomoc techniczna, konsultacje
^
 
 
  Skype
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 39
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2009-02-18, 23:22   

Ja mam inny pomysł. Mianowicie po co kombinować z jakimiś wolnymi pinami ? Można przecież wykorzystać wyświetlacz do sterowania. Np tak: Poprzez bluetooth wysyłamy komendę do telefonu telefon odbiera polecenie i np. wyświetla biały jasny ekran. Fototranzystor lub fotodioda zamocowana blisko wyświetlacza dobiera sygnał i za pomocą przekaźnika steruje jakimś urządzeniem.
Druga metoda: wysyłamy przez bluetooth polecenie generowanie dzwięku w głośniku. Podpięty układ do głośnika reaguje na zmianę napięcia lub impuls z głośnika telefonu i steruje przekaźnikiem. Myślę że to nawet łatwiejsze niż metoda fotooptyczna.
Zdolna osoba mogła by zrobić nawet zaawansowane strowanie, generując różnego rodzaju impulsy co by były rozpoznawane przez program np. w Atmelu. Lub np. przez różne kolory wyświetlane na wyświetlaczu.
Pomysł genialny w swojej prostocie.

[ Dodano: 2009-02-18, 23:28 ]
A zamiast do głośniga można podpinać się do złącza.
Nie pamiętam czy ten model ma modem, bo jesli tak to wtedy już moża by było zrobić prawie wszystko.
^
 
     
cieszak 
Starszy Użytkownik
100% Cieszaka



Telefon: HTC HD7
Operator: Orange
Pomógł: 17 razy
Wiek: 31
Dołączył: 01 Mar 2005
Posty: 247
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2009-02-19, 07:16   

xury, s55 ma modem bo kupiłem go tylko po to żeby był moim oknem na świat przez GPRS). Taki pomysł podłączenia do złącza podał _Brutus, w linku. Tak się zastanawiam czy dało by się wysterować te złącze żeby miało określony stan przez jakiś czas.

Więc na razie najlepszym (z najprostszych) pomysłem jest podłączenie pod głośnik :)
_________________
http://cieszak.eu
CrystalCode Studio - aplikacje, strony www, urządzenia elektroniczne, pomoc techniczna, konsultacje
^
 
 
  Skype
     
Sxandy 
Nowicjusz


Telefon: 8956234125
Operator: Era
Dołączyła: 08 Lis 2014
Posty: 1
Wysłany: 2014-11-08, 12:01   

Jakieś patche się pewnie znajdą ;)

Poszukaj na stronach o moddingu siemensów.
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: