PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Kalibracja baterii w Siemensie...


Kalibracja baterii w Siemensie...

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » BenQ-Siemens » Kalibracja baterii w Siemensie...
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
MasterJapko 
VIP



Pomógł: 28 razy
Dołączył: 08 Cze 2004
Posty: 4251
Skąd: Szczecin
  Wysłany: 2004-10-28, 18:25   Kalibracja baterii w Siemensie...

Napisane na podstawie posta zamieszczonego na forum przez użytkownika Eustachy. Niestety nie podał linka do miejsca z którego ten opis zaczerpnął.

Jeśli kupiłeś nową baterię do swojego telefonu i jest ona większej pojemności od standardowej, prawdopodobnie będzie wymagała kalibracji, aby działała z jak największą wydajnością. Dotyczy to również (ale w dużo mniejszym stopniu) baterii o podobnych lub takich samych pojemnościach jak oryginalne. Taka bateria powinna pracować bezproblemowo, aczkolwiek zdarzają się przypadki, iż tak nie jest. Tak więc jeśli kupiłeś sobie nowe ogniwo o pojemności np. 1000mAh zamiast oryginalnego 650mAh, a telefon wcale dłużej nie trzyma, do tego np. wyłącza się po naładowaniu baterii do pełna lub baterii tej do pełna naładować nie można, możesz skorzystać z poniższego opisu kalibracji. Wymaga to trochę samozaparcia i umiejętności posługiwania się miernikiem Wesoly

Co będzie potrzebne?

1. program do kalibracji baterii - Siemens Sensors Tool, najnowsza wersja to v1.3
2. woltomierz (miernik) cyfrowy
3. kabel serwisowy lub SyncStation dla SL4x
4. telefon z baterią Wesoly

Skad to wziąć?

Program Siemens Sensors Tool znajdziesz w dziale Downloads lub na nasz FTP. Kabel możesz kupić np. na Allegro lub w sklepie Siemensinfo. Co do telefonu, baterii i miernika, to już we własnym zakresie Wesoly

Kalibracja krok po kroku


Wyładuj baterie do zera -> włóż ją do telefonu (nie naciskaj ON) -> zmierz napięcie baterii woltomierzem -> wpisz zmierzone napięcie (w miliwoltach) w okienku VBatt2 (dopiero po wykonaniu kroków od 1 do 4, patrz krok 5)


Odpal Siemens Sensors Tool -> odczytaj wartość z okienka: VBattDSP -> wpisz odczytaną wartość do okienka VBattDSP2 (dopiero po wykonaniu kroków od 1 do 4, patrz krok 5)


Naładuj baterie na maxa (najlepiej 12h) -> włóż ją do telefonu (nie naciskaj ON) -> zmierz napięcie baterii woltomierzem -> wpisz zmierzone napięcie (w miliwoltach) w okienku VBatt1 (dopiero po wykonaniu kroków od 1 do 4, patrz krok 5)


Odpal Siemens Sensors Tool -> odczytaj wartość z okienka: VBattDSP -> wpisz odczytaną wartość do okienka VBattDSP1 (dopiero po wykonaniu kroków od 1 do 4, patrz krok 5)


Wpisz wszystkie wartości otrzymane w krokach od 1 do 4 do odpowiednich okienek (podanych w każdym z kroków) programu Siemens Sensors Tool [w okienko po prawej stronie z czterema parametrami - Kalkulator] -> kliknij przycisk "Calculate SpgY03V SpgY04V" -> po obliczeniu parametrów przez program otrzymasz prawidłowe ustawienia baterii


Wgraj ustawienia do telefonu (otrzymane z kalkulacji programu w kroku 5). Na wszelki wypadek zapisz je również do pliku - w razie czego nie będziesz musiał kalibrować tej samej baterii drugi raz


Opis z forum www.Siemensinfo.pl. Jezli Autor ma cos przeciwko zamieszczeniu go tutaj to prosze o PW do mnie a usune

Linki do programow potrzebnaych jaki i innych info:
Download -> http://siemensinfo.pl/modules.php?name=Downloads
FTP -> http://siemensinfo.pl/mod...ticle&&artid=84
Sklep -> http://sklep.siemensinfo.pl/

[ Dodano: 2004-10-28, 19:27 ]
Temat na forum:
http://forum.siemensinfo.pl/viewtopic.php?t=2328
_________________
All.Unlock.pl SIMLOCK KODEM Motorola/HTC/BB/SAMSUNG/LG/NOKIA | Logi Mt-BOX | SETOOL | KulanKendi |
^
 
 
     
AdSense


m_arti21 
PasjaTeam


Telefon: Komórkowy
Pomógł: 28 razy
Dołączył: 21 Lip 2004
Posty: 1430
Skąd: Polska
Wysłany: 2004-10-28, 18:55   

MasterJapko, juz to kiedys widzialem :roll: :wink: ale sie przyda :D Ja jednak nie ufam takiej kalibracji ... tam jest za malo danych edytowanych odnosnie baterii :-( i po takiej kalibracji zazwyczaj są problemy :?
_________________
Baza telefonów
Słownik pojęć GSM
Zdjęcia serwisowe - administrator
http://hw.pasjagsm.pl/banner.gif
^
 
 
     
MasterJapko 
VIP



Pomógł: 28 razy
Dołączył: 08 Cze 2004
Posty: 4251
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2004-10-28, 19:14   

Ja tego nie testowalem wiec niewiem. Poprostu mam pelno plyt z archiwum plikow do przeszukania i na kilka rzeczy poprostu natrafilem na jednej plycie to dalem tutaj :)jeszcze jakies 40plyt do przeszukania wiec mozecie sie spodziewac innych ciekawych rzeczy ;)
_________________
All.Unlock.pl SIMLOCK KODEM Motorola/HTC/BB/SAMSUNG/LG/NOKIA | Logi Mt-BOX | SETOOL | KulanKendi |
^
 
 
     
SERWIS_GSM 
Expert
Suzuki Team


Pomógł: 12 razy
Wiek: 32
Dołączył: 25 Sie 2004
Posty: 1211
Skąd: Z pracy
Wysłany: 2004-11-02, 10:11   

należy pamiętać aby zrrobić backupa ustawień bateri z telefonu bo jak zacznałem oto zrobiłem dla kumpla kalibracje w c35i i batria zaczeła mu brykac max 3 godziny :) )))) ale po wgraniu backupa wszystko wróciło do normy :) )
_________________
Nigdy nie podaję dokladnej odpowiedzi, to byłoby zbyt proste. Do niektórych rzeczy tzreba dojść samemu wtedy jest większa satysfakcja
^
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów 5800XM wyłamane złącze baterii fixer_33 BB5 13 2010-07-11, 20:36
Brak nowych postów Odpalanie e398 bez baterii igrek_raciaz Motorola 4 2010-08-19, 17:48
Brak nowych postów Bateria BP-6M -problem (zmiana objęto... Violet HW 0 2011-06-07, 15:30
Brak nowych postów Nokia N95 8GB padła po podłączeniu bo... Mankovich BB5 0 2012-10-12, 15:29
Brak nowych postów Nokia E61i nie ładuje baterii koyot24 BB5 1 2013-03-01, 12:31