PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > ME45 problem z Winswupem przez tornado


ME45 problem z Winswupem przez tornado

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » BenQ-Siemens » ME45 problem z Winswupem przez tornado
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
Reich 
VIP
Arek



Telefon: 7321
Operator: Heyah
Pomógł: 68 razy
Wiek: 27
Dołączył: 19 Lip 2006
Posty: 1229
Skąd: Sieradz/Częstochowa
Wysłany: 2008-03-02, 14:53   ME45 problem z Winswupem przez tornado

Próbuje wgrać polaka do ME45 emulując tornado, bo nie mam kabla na COM i mam z tym problem, simlock ściągnąłem bez problemu ale nie chce się flashować. wyskakuje komunikat:
Kod:
Cant connect to Mobile with BootstrapLoader on Com 4

czytałem, że powodem tego może być brak napięcia na kablu
Kod:
Co ciekawe kabel oryginalny działa z jednymi modelami Siemensów, a z innymi nie. Różnica ta wynika stąd, że wybrane modele (np. C35, SL45) wystawiają napięcie na złącze także wtedy, kiedy są wyłączone, a inne nie.

Czy to może być przyczyną?
_________________
Z Miłości Do Motocykli
MZ Pasjonat
Ja kudłaty durnowaty reperuję stare graty.
^
 
 
 
     
AdSense


lala166 
VIP
..........


Telefon: n95
Operator: Era
Pomógł: 51 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Lis 2004
Posty: 1008
Wysłany: 2008-03-02, 15:13   

czego nie freią ?
^
 
 
     
Reich 
VIP
Arek



Telefon: 7321
Operator: Heyah
Pomógł: 68 razy
Wiek: 27
Dołączył: 19 Lip 2006
Posty: 1229
Skąd: Sieradz/Częstochowa
Wysłany: 2008-03-02, 15:24   

Cytat:
czego nie freią ?

po Freia właśnie umarł, wyskakuje tylko
Kod:
COMM_Write : startaddress is 00A00000 end is 01000000
COMM_Write : adjusted startaddress is 00A00000 end is 00FFFFFF
COMM_NormalWriteFlashBlock : sending block
COMM_NormalWriteFlashBlock : erase response error at 00A00000


[ Dodano: 2008-03-02, 15:25 ]
pogrzeje go trochę, zobaczymy czy pomoże
_________________
Z Miłości Do Motocykli
MZ Pasjonat
Ja kudłaty durnowaty reperuję stare graty.
^
 
 
 
     
lala166 
VIP
..........


Telefon: n95
Operator: Era
Pomógł: 51 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Lis 2004
Posty: 1008
Wysłany: 2008-03-02, 15:48   

naładuj baterię
^
 
 
     
Reich 
VIP
Arek



Telefon: 7321
Operator: Heyah
Pomógł: 68 razy
Wiek: 27
Dołączył: 19 Lip 2006
Posty: 1229
Skąd: Sieradz/Częstochowa
Wysłany: 2008-03-02, 15:57   

bateria naładowana, po grzaniu wstaje, ale nadal nie wgrywa winswupa, później będę mieć trochę czasu, to będę dalej kombinować z Freia
_________________
Z Miłości Do Motocykli
MZ Pasjonat
Ja kudłaty durnowaty reperuję stare graty.
^
 
 
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 33
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2008-03-02, 22:12   

Reich, mimo wszystko radze zainwestowac parenascie zlotych i kupic 2 kable do siemensow na COM, zrobisz tym serie od x25 do chyba x85, roznymi programami i bez zadnego kombinowania
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
Reich 
VIP
Arek



Telefon: 7321
Operator: Heyah
Pomógł: 68 razy
Wiek: 27
Dołączył: 19 Lip 2006
Posty: 1229
Skąd: Sieradz/Częstochowa
Wysłany: 2008-03-02, 22:44   

Domi napisał/a:
Reich, mimo wszystko radze zainwestowac parenascie zlotych i kupic 2 kable do siemensow na COM, zrobisz tym serie od x25 do chyba x85, roznymi programami i bez zadnego kombinowania

nie tak łatwo, szukałem ostatnio na allegro (bo znajomemu miałem kupić na miniusb i na przesyłce zaoszczędziłbym) ale nie znalazłem. A do np c60 itp mam kilka i nawet mógłbym przełożyć końcówkę z Tornado do któregoś z tamtych ale nie wiem który kabel do którego pinu podlutować.

[ Dodano: 2008-03-02, 22:46 ]
ok znalazłem, ale może mi ktoś podać jakie ma kolory kabli i do których pinów są przylutowane? To przerobie jeden ze swoich.
_________________
Z Miłości Do Motocykli
MZ Pasjonat
Ja kudłaty durnowaty reperuję stare graty.
^
 
 
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 39
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2008-03-02, 23:53   

Reich, zrób wg analizy porównawczej :)
http://pinouts.ru/Cellula...25_pinout.shtml
http://pinouts.ru/Cellula...55_pinout.shtml
^
 
     
seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 24
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1325
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-03-03, 19:08   

Domi napisał/a:
Reich, mimo wszystko radze zainwestowac parenascie zlotych i kupic 2 kable do siemensow na COM, zrobisz tym serie od x25 do chyba x85, roznymi programami i bez zadnego kombinowania
z tego co pamiętam kabel od x25/35 był taki sam jak do x55 tylko inna końcówka była :)

Cytat:
ok znalazłem, ale może mi ktoś podać jakie ma kolory kabli i do których pinów są przylutowane? To przerobie jeden ze swoich.
w każdym kablu inne są inne kolory. Ale tam masz tylko 3 kabelki (gnd,rx,tx) więc nie powinno być problemu.
_________________
pobierz
^
 
  Skype
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2008-03-03, 19:43   

trzeba wlutowac niby jakis opornik choc ja nigdy nie wlutowywalem i dziala....
^
 
     
Reich 
VIP
Arek



Telefon: 7321
Operator: Heyah
Pomógł: 68 razy
Wiek: 27
Dołączył: 19 Lip 2006
Posty: 1229
Skąd: Sieradz/Częstochowa
Wysłany: 2008-03-03, 22:39   

hmm, coś mi nie pyka, pod pierwszy przylutowałem GND, piąty TX a szósty RX a Freia nie wykrywa żadnego telefonu, przylutowane jest dobrze. Nie lutowałem żadnych rezystorów.
Kod:
COMM_LoadBoots : Waiting to power on the phone ...
TTY_WriteComm : invalid number of written bytes to COM port
COMM_LoadBoots : phone is not powered on
_________________
Z Miłości Do Motocykli
MZ Pasjonat
Ja kudłaty durnowaty reperuję stare graty.
^
 
 
 
     
seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 24
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1325
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-03-03, 23:54   

a tak z ciekawości, gdy dajesz frei jakieś zadanie to prąd na rx jest?
_________________
pobierz
^
 
  Skype
     
Reich 
VIP
Arek



Telefon: 7321
Operator: Heyah
Pomógł: 68 razy
Wiek: 27
Dołączył: 19 Lip 2006
Posty: 1229
Skąd: Sieradz/Częstochowa
Wysłany: 2008-03-04, 12:46   

kabelek od masy był też walnięty, ale już to zrobiłem. Napięcie na RX jest, a po naciśnięciu włącznika pojawia się też na TX. teraz mam podobny komunikat
Kod:
COMM_LoadBoots : Waiting to power on the phone ...
COMM_LoadBoots : phone is powered on
TTY_WriteComm : invalid number of written bytes to COM port
COMM_SendBoot : cannot send file


[ Dodano: 2008-03-04, 16:48 ]
aha, po wciśnięciu włącznika przez chwile pojawia się napięcie na TX,ale po chwili znika

[ Dodano: 2008-03-04, 17:00 ]
sprawa rozwiązana, okazało się, że uszkodzony był układ który siedzi we wtyczce COM. Szkoda że tak późno to sprawdziłem ;p
_________________
Z Miłości Do Motocykli
MZ Pasjonat
Ja kudłaty durnowaty reperuję stare graty.
^
 
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów nokia 3310 problem przy flashowaniu :/ bastek156 DCT-3 3 2014-04-05, 18:58
Brak nowych postów galaxy s3 problem z dźwiękiem na słuc... Rambo3 Samsung 0 2014-07-22, 00:15
Brak nowych postów Ginger dla Tychów - problem marta_g Ginger 0 2015-02-19, 12:49
Brak nowych postów Problem z softem do LG l5 E610 Linksiq LG 5 2015-07-02, 10:54
Brak nowych postów Recovering from your hair loss problem Ninabeauty Nokia 0 2016-05-13, 06:52