PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Naprawa MC60


Naprawa MC60

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » BenQ-Siemens » Naprawa MC60
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
snipers
Nowicjusz


Telefon: nokia
Operator: Era
Dołączył: 15 Wrz 2005
Posty: 17
Wysłany: 2006-07-10, 10:07   Naprawa MC60

witam dostałem siemensa mc60 od kolegi był utopiony więc wyczyściłem go wysuszyłem i działa ale jak wkładam karte sim to woogule telefon jej niewykrywa, podczas czyszczenia urwałem jeden kondensator smd C182 niżej zamieszczam fotke schematu servisowego, czy to może być przyczyną braku wykrywania karty sim ?




http://img209.imageshack....age=mc605hs.jpg


pozdr

p.s ewentulanie czy moge zastąpić ten kondensator jakimś innym ? nie w smd jesli bedzie dostatecznie mały?, tylko jaką wartośc ma ten kondensator na schematcie pisze 18P czyzby to było 18pF ?
^
 
     
AdSense


MasterJapko 
VIP



Pomógł: 28 razy
Dołączył: 08 Cze 2004
Posty: 4251
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2006-07-12, 02:31   

snipers, sproboj o podobnej wielkosci i kolorze z innego teleofnu ;) Ani razu nie bylo tak jak taki dosztukowalem zbey cos nie dzialalo. Kondziory te dzialaja najczesciej jako zwykle filtry i jak nawet wartosci beda sie neico roznic to jakos strasznie zle to nie wplynie... Sprawdzone w praktyce :P A moze niedzialc wlasnie od tego ze niema tego kondziora bo wkoncu niema przejscia skoro go wyrwales. tlyko pytanie czy nie wyrwales czasem z padami ?
_________________
All.Unlock.pl SIMLOCK KODEM Motorola/HTC/BB/SAMSUNG/LG/NOKIA | Logi Mt-BOX | SETOOL | KulanKendi |
^
 
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 33
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-07-12, 23:15   

MasterJapko, jakiego przejscia? kondensator przepuszcza jedynie prad zmienny i to o odpowiedniej czestotliwosci a z tego co widze to tu jest on miedzy zasilaniem i masa wiec jest to typowy filtr (tutaj likwiduje szumy duzej czestotliwosci)
snipers, brak tego kondensatora nie ma zadnego zwiazku z nieczytaniem sima... telefon powinien bez niego dzialac tak samo jak i z nim wiec nie zawracaj sobie nim glowy
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
MasterJapko 
VIP



Pomógł: 28 razy
Dołączył: 08 Cze 2004
Posty: 4251
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2006-07-12, 23:22   

Domi, hmm.. moment :P

Zwaracam honor i przepraszam za wprowadzenie w blad ;)
_________________
All.Unlock.pl SIMLOCK KODEM Motorola/HTC/BB/SAMSUNG/LG/NOKIA | Logi Mt-BOX | SETOOL | KulanKendi |
^
 
 
     
snipers
Nowicjusz


Telefon: nokia
Operator: Era
Dołączył: 15 Wrz 2005
Posty: 17
Wysłany: 2006-07-18, 11:02   

no ale niedziała !!! potwierdzam że telefon chodzi normalnie ale nieczyta karty sim to gdzie leży problem ?

pozdr
^
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 29
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2006-07-18, 11:42   

proponowalmbym przyjerzec sie tym liniom

^
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 33
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-07-18, 11:49   

snipers, wygrzej wszystkie uklady BGA po podlaniu fluxem
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
snipers
Nowicjusz


Telefon: nokia
Operator: Era
Dołączył: 15 Wrz 2005
Posty: 17
Wysłany: 2006-07-19, 11:24   

@Domi a które to są?

pozdr
^
 
     
MasterJapko 
VIP



Pomógł: 28 razy
Dołączył: 08 Cze 2004
Posty: 4251
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2006-07-19, 12:42   

te ktore nie maja nózek tlyko kulki pod soba ;)
_________________
All.Unlock.pl SIMLOCK KODEM Motorola/HTC/BB/SAMSUNG/LG/NOKIA | Logi Mt-BOX | SETOOL | KulanKendi |
^
 
 
     
snipers
Nowicjusz


Telefon: nokia
Operator: Era
Dołączył: 15 Wrz 2005
Posty: 17
Wysłany: 2006-07-19, 22:00   

które to są BGA ? i co to jest flux :)

pozdr
^
 
     
MasterJapko 
VIP



Pomógł: 28 razy
Dołączył: 08 Cze 2004
Posty: 4251
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2006-07-20, 00:23   

snipers, flux - pasta lutownicza, topnik.
Kwadraciki czarne bez nozek ;]
_________________
All.Unlock.pl SIMLOCK KODEM Motorola/HTC/BB/SAMSUNG/LG/NOKIA | Logi Mt-BOX | SETOOL | KulanKendi |
^
 
 
     
snipers
Nowicjusz


Telefon: nokia
Operator: Era
Dołączył: 15 Wrz 2005
Posty: 17
Wysłany: 2006-07-20, 10:29   

@masterjapko wiem ale wszytskie nawet te pod filtrami ? na całej płycie? czy tylko niektóre

pozdr
^
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 33
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-07-20, 10:36   

snipers, 3 albo 4 najwieksze czarne uklady
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
snipers
Nowicjusz


Telefon: nokia
Operator: Era
Dołączył: 15 Wrz 2005
Posty: 17
Wysłany: 2006-07-20, 21:27   

zrobiłem tak wziołem duzo kalatoni w zacząłem topić ją na układach i tak topiłem przez ok 15 sekund i tak zrobiłem wszytskie układy pod największym filtrem. Jutro dam znać czy chodzi bo niemam baterii :( chyba że ktoś wie jak podpiąc baterie z nokiii 3310 do siemensa


pozdr
^
 
     
MasterJapko 
VIP



Pomógł: 28 razy
Dołączył: 08 Cze 2004
Posty: 4251
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2006-07-20, 22:28   

snipers, kalafonia sie nie nadaje do BGA :/
Jakimi filtrami? Chodzi ci o ekrany? (blaszki)?
_________________
All.Unlock.pl SIMLOCK KODEM Motorola/HTC/BB/SAMSUNG/LG/NOKIA | Logi Mt-BOX | SETOOL | KulanKendi |
^
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Siemens MC60 nie działa Menu,2,5,8,0,#,* qwer BenQ-Siemens 2 2008-04-11, 19:54
Brak nowych postów Naprawa Kabla TP BB5 SPIDI Elektronika i inne 2 2008-08-26, 01:02
Brak nowych postów Naprawa telefonów- warto? Revanek HW 12 2008-10-07, 15:34
Brak nowych postów MC60 - nie włącza się Pointrox BenQ-Siemens 0 2009-01-19, 15:03
Brak nowych postów Naprawa gwarancyjna GK PasjaPUB 3 2009-12-03, 08:33