PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Problem z mbusem !!!


Problem z mbusem !!!

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » [DCT3] Modyfikacje HW i SW » Problem z mbusem !!!
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
CineK-Lewin 
Nowicjusz



Telefon: co wpadnie
Operator: Era
Wiek: 18
Dołączył: 04 Maj 2005
Posty: 34
Skąd: Lewin Brzeski
  Wysłany: 2005-05-06, 20:38   Problem z mbusem !!!

Witam. Kupiłem ten oto kabelek http://www.allegro.pl/show_item.php?item=49640237 oraz flasher. Telefon zflashowałem i zabrałem się za liczenie sum kontrolnych. Nie dało rady. W nokia tools by rolis na dole wyskakuje "Failed to initialyse local mode", natomiast w knoku:
MBUS_SecurityCommand : cannot execute 'Enable extended commands'
CMD_handlecommands : nie mogę analizować
MBUS_SecurityCommand : cannot execute 'Enable extended commands'
Co to może być? Czy to wina kabla? Pożyczyłem conventer mbus i zliczyłem normalnie, ale tym się nie da. Prosze o pomoc.
^
 
 
     
AdSense


y37 
Expert
D E I C I D E



Telefon: kilka
Operator: Plus
Pomógł: 17 razy
Wiek: 107
Dołączył: 14 Paź 2004
Posty: 1226
Skąd: z nienacka
Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 2005-05-06, 20:52   

widocznie jest uszkodzony zobacz czy wszytkoo jest dobrze zlutowane jak nie to popros o zwrot
^
 
     
mdawidm 
Expert
VIP



Telefon: only 33x0
Operator: Orange
Pomógł: 76 razy
Wiek: 29
Dołączył: 04 Lut 2005
Posty: 2142
Skąd: Środa Wlkp.
Wysłany: 2005-05-06, 20:53   

CineK-Lewin, spróbuj podłączyć włączony telefon pod kompa, a następnie uruchom program Nokia Tool by Rolis. Wejdź w zakłądkę options, a następnie autosetup i poczekaj, aż znajdzie telefon, a ustawiania się same ustawią. Wtedy powinno działać.
_________________
http://mdawidm.infonokia.pl/
^
 
 
     
plq 
Wie co mówi
..:: PasjaGSM ::..



Telefon: 3310 6100
Operator: Orange
Pomógł: 10 razy
Wiek: 32
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 490
Skąd: Włocławek
Wysłany: 2005-05-06, 20:55   

to ja ci powiem CineK-Lewin jak ja to robie... opracowalem moj wlasny sposob na takie cosik (bo mi tez tak zawsze wyskakiwalo) otoz odpal nokia toola by rolis a potem nokia logo menagera... nastepnie wylacz szybko logo menagera i szybko kliknij na faid w nokia toolu... powinno dzialac... przynajmniej mi zawsze chodzi :) powodzonka... peace V

aha no i daj znac czy poszlo :)
_________________
"nasze zycie bedzie jak poemat... trzeba tylko znalezc dobry temat" :P
^
 
 
     
CineK-Lewin 
Nowicjusz



Telefon: co wpadnie
Operator: Era
Wiek: 18
Dołączył: 04 Maj 2005
Posty: 34
Skąd: Lewin Brzeski
Wysłany: 2005-05-06, 21:42   

NIestety nie działa. LM też go nie wykrywa. Natomiast nie mogę zobaczyć czy jest polutowane dobrze, bo wszystko jest zasłonięte :) W NOKTOOL juz probowalem auto detecta. Nie pomagało :/ Jeszcze pytanko. Czym różni się mbus od fbusa?
^
 
 
     
4r73k 
Użytkownik


Telefon: K500i
Operator: Heyah
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Cze 2004
Posty: 121
Skąd: Tarnow
Wysłany: 2005-05-06, 21:53   

CineK-Lewin, kable te roznia sie tym ze inne są styki, którymi przesyłane są sygnały do (z) telefonu: w kablu FBUS są one oddzielne (na schematach oznaczane jako RX i TX) i m.in. dzięki temu jest on szybszy niż MBUS (tam cała transmisja jest prowadzona na jednym styku i dane nie będą być przesyłane w jednym momencie (równocześnie) do i z telefonu).

A co do tematu to sproboj poslozyc sie Knokiem (jest w download) proboj kolejno wersje.
Jezeli nie pomoze sproboj dociskac mocno kabel dochodzacy do wtyczki. Ale proponuje rozkrecic wtyczke (powinny byc 4 malutenkie srobki) i zobaczyc co mu nie gra!
_________________
"Spróbuj zapalić świeczkę, zamiast przeklinać ciemność."
Pozdrawiam Artur
^
 
 
     
CineK-Lewin 
Nowicjusz



Telefon: co wpadnie
Operator: Era
Wiek: 18
Dołączył: 04 Maj 2005
Posty: 34
Skąd: Lewin Brzeski
Wysłany: 2005-05-06, 22:46   

Rozkręciłem, ale nie widać nic szczególnego. Jednak zauważyłem na śrubkach ślady srubokreta, a niby kabel mial byc nowy. Są podłączone 3 kabelki. Górny-lewy jest wolny. Pewnie teraz mi nie uwzględnią bo powiedzą ze ja rozkręcałem.
^
 
 
     
4r73k 
Użytkownik


Telefon: K500i
Operator: Heyah
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Cze 2004
Posty: 121
Skąd: Tarnow
Wysłany: 2005-05-06, 22:50   

CineK-Lewin, do 1 styku powinny byc podlaczone 2 kabelki (mbus, fbus) , do 2 zas tylko 1 (masa) sprawdz czy sie zgadza.

ps. w zalaczniku masz opis jak powinno wygladac podlaczenie
_________________
"Spróbuj zapalić świeczkę, zamiast przeklinać ciemność."
Pozdrawiam Artur
^
 
 
     
CineK-Lewin 
Nowicjusz



Telefon: co wpadnie
Operator: Era
Wiek: 18
Dołączył: 04 Maj 2005
Posty: 34
Skąd: Lewin Brzeski
Wysłany: 2005-05-06, 23:16   

Czyli do jedynki szry i bialy, do dwojki czarny, a 3 i 4 puste? Chyba jest inaczej. Tylko odpisz czy dobrze zrozumialem
^
 
 
     
4r73k 
Użytkownik


Telefon: K500i
Operator: Heyah
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Cze 2004
Posty: 121
Skąd: Tarnow
Wysłany: 2005-05-06, 23:19   

CineK-Lewin, wedlug mnie moze najpierw bylbys tak mily i powiedzial jak kabelki dochodza teraz?? moze problem nie tkwi w wtyczce do telefonu ?? moze to wina kabla, wtyczki do coma ? powiedz jakie teraz masz ustawienie we wtyczce
_________________
"Spróbuj zapalić świeczkę, zamiast przeklinać ciemność."
Pozdrawiam Artur
^
 
 
     
CineK-Lewin 
Nowicjusz



Telefon: co wpadnie
Operator: Era
Wiek: 18
Dołączył: 04 Maj 2005
Posty: 34
Skąd: Lewin Brzeski
Wysłany: 2005-05-06, 23:26   

Trzymajac stykami do gory to mam na 2-czarny, 3 - bialy 4-zielony

[ Dodano: 2005-05-07, 00:27 ]
Moze na gg sie zgadamy. Moje 3100112
^
 
 
     
tomzyl 
Nowicjusz


Telefon: N3410
Operator: Era
Dołączył: 07 Maj 2005
Posty: 4
Skąd: Wawa
Wysłany: 2005-05-07, 18:19   Re:...

Witam
Mam dokładnie taki sam problem z mbusem. Są trzy kable: biały, czerwo i czarny. Jeden styk jest wolny, co mam do niego podłączyć?
^
 
     
Druss 
Nowicjusz



Telefon: SE C905 + K750i
Operator: Orange
Dołączył: 13 Paź 2004
Posty: 60
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2005-05-10, 05:53   

1 z 4 ma byc zwarte. A miedzy 3 i 4 wlutuj diode prostownicza, lub nie trzeba niektorym bez tego dziala.
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów nokia 3310 problem przy flashowaniu :/ bastek156 DCT-3 3 2014-04-05, 18:58
Brak nowych postów galaxy s3 problem z dźwiękiem na słuc... Rambo3 Samsung 0 2014-07-22, 00:15
Brak nowych postów Ginger dla Tychów - problem marta_g Ginger 0 2015-02-19, 12:49
Brak nowych postów Problem z softem do LG l5 E610 Linksiq LG 5 2015-07-02, 10:54
Brak nowych postów Recovering from your hair loss problem Ninabeauty Nokia 0 2016-05-13, 06:52