PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > 3210 bląd pod UFSem


3210 bląd pod UFSem

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » 3210 bląd pod UFSem
Przesunięty przez: Domi
2006-08-09, 18:49
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
Piecia36 
Nowicjusz


Telefon: nokia 6630
Operator: Orange
Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 41
Wysłany: 2006-08-09, 17:50   3210 bląd pod UFSem

Uzywam programu DCTx Tools v1.3_m

wybieram MCU i PPM, wszystko się wgrywa a gdy dochodzi do Flash id to wyskakuje błąd

Kod:
M-BUS Error: 1F 00 10  40 00 04 00 01 64 01  01 2E Bad Mod Ack


a później nastepny

Kod:
M-BUS Error: 1F 00 10  40 00 04 00 01 64 03  01 2C Bad Mod Ack



a całość wygląda tak

Kod:
Area: 0x00200000-0x002EFFFF Erased, Time: 00:11
MCU Flashing Completed, Time: 00:12
Area: 0x00200000-0x0031000F Erased, Time: 00:14
PPM Flashing Completed, Time: 00:11
Flashing Completed, Rebooting Mobile
Power Up / Init Local Mode Failed !
Flash Id Failed  esId
Ostatnio zmieniony przez Domi 2006-08-09, 19:02, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
 
     
AdSense


EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-08-09, 19:58   

UFS'y chyba tak już mają, mi też nie zawsze chca działac mbusowe funkcje dla dct-3. Porób resety itd porządnym mbusem pod rs232
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
lala166 
VIP
..........


Telefon: n95
Operator: Era
Pomógł: 51 razy
Wiek: 28
Dołączył: 07 Lis 2004
Posty: 1008
Wysłany: 2006-08-11, 16:48   

Własnie ufs gorzej sobie radzą z dct3 .. Box nie może ci policzyć sum kontrolnych ;/ Możesz odkliknąć chyba "Auto Faid" i policzyć je m-busem zwykłym .. ;/ Proponuje zmnienić szybkość "transferu" na normal albo slow zobacz co wtedy będzie ..
^
 
 
     
Piecia36 
Nowicjusz


Telefon: nokia 6630
Operator: Orange
Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 41
Wysłany: 2006-08-12, 00:56   

niestety zmiana szybkosci transferu nie pomogła, mysle ze jest coś z oprogramowaniem nie robiłem juz formata ponad 6 miesiecy i chyba jutro to zrobi i napisze co i jak
^
 
 
     
lala166 
VIP
..........


Telefon: n95
Operator: Era
Pomógł: 51 razy
Wiek: 28
Dołączył: 07 Lis 2004
Posty: 1008
Wysłany: 2006-08-12, 20:57   

No to proponuje najnowszą aktualizacje do boxa .. Powinno pomóc jak kiedyś działało wg. mnie ..
^
 
 
     
Piecia36 
Nowicjusz


Telefon: nokia 6630
Operator: Orange
Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 41
Wysłany: 2006-08-13, 14:05   

Chodzi o Firmware tak???? Jezeli tak to czy moza uszkodzic boxa??? i jak sprawdzic jaką ma się teraz wersje i jaka jest najnowsz????

[ Dodano: 2006-08-14, 01:21 ]
Kurcze to mnie juz denerwuje mam 3 telefony nokia 3210 i nie moge wyliczyc sum kontrolnych!!!! czy to moze wina uszkodzonego boxa???? jest jeszcze na gwarancji
^
 
 
     
mrugaczek 
Wie co mówi
ale czy naprawde ??



Telefon: DCT3 i 4
Operator: Orange
Pomógł: 3 razy
Wiek: 25
Dołączył: 14 Lut 2006
Posty: 261
Skąd: Kraków
Ostrzeżeń:
 5/5/6
Wysłany: 2006-08-14, 09:10   

Przepraszam, że się wtrącam, ale Piecia36, skoro masz problem z obliczeniem sum kontrolnych sprawdż na innym modelu np. 3310, bo podejżewam że to może być wina kabelka, a jeśli poszło na innym modelu dobrze to zmień kabelek albo kup sobie
EMEK napisał/a:
porządnym mbusem pod rs232
taki jak mówił EMEK. Może to pomoże jeśli mój post nic nie wniusł do tematu to usuńcie ten post. Z góry przepraszam i pozdrawiam.
_________________
Gość popatrz na moją Sygnaturkę http://img469.imageshack....ygmaras2ov8.jpg THX dla MaVer
^
 
 
     
lala166 
VIP
..........


Telefon: n95
Operator: Era
Pomógł: 51 razy
Wiek: 28
Dołączył: 07 Lis 2004
Posty: 1008
Wysłany: 2006-08-14, 12:29   

Aktualizacja oprogramowania .. Ściągnij najnowsze UFSSuite .. Tornada/Twistery nie najlepiej sobie radzą z dct-3 .. chociaż ja większych problemów nie mam ;/
^
 
 
     
Piecia36 
Nowicjusz


Telefon: nokia 6630
Operator: Orange
Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 41
Wysłany: 2006-08-14, 14:12   

A czy jest mozliwe że kabel jest uszkodzony gdy moge poprawnie wgrać MCU i PPM?
^
 
 
     
lala166 
VIP
..........


Telefon: n95
Operator: Era
Pomógł: 51 razy
Wiek: 28
Dołączył: 07 Lis 2004
Posty: 1008
Wysłany: 2006-08-14, 15:08   

Jakby był uszkodzony to nic byś nie zrobił ;/ :) tak mi sie zdaje .. ;/ ja kabla nie dostałem ze swoim boxem do 3210 ;/ :) poszukaj schematu na necie i sprawdź przejścia .. Kabel bym wykluczył
^
 
 
     
Piecia36 
Nowicjusz


Telefon: nokia 6630
Operator: Orange
Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 41
Wysłany: 2006-08-14, 16:21   

wiec jak kabel jest dobry a nie moge policzyc sum kontrolnych w 3 nokiach 3210 to pozostaje tylko box, chociaz sprobuje jeszcze zalatwic sobie 3310 i wtedy zbacze czy policzy
Ostatnio zmieniony przez Piecia36 2006-08-14, 16:22, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-08-14, 16:42   

Piecia36 napisał/a:
A czy jest mozliwe że kabel jest uszkodzony gdy moge poprawnie wgrać MCU i PPM?


Tak. Flashowanie dct-3 idzie po pinach RX i TX a liczenie sum po MBUSie. Tylko masy są wspólne. Możliwe że masz walniety kabelek.
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
lala166 
VIP
..........


Telefon: n95
Operator: Era
Pomógł: 51 razy
Wiek: 28
Dołączył: 07 Lis 2004
Posty: 1008
Wysłany: 2006-08-15, 10:14   

3310 ma inny kabel przecież niż 3210 :) <lol> ... Zainstalowałeś nowe oprogramowanie? ! ! Potrzebne są pewnie nowe pliki fia jeżeli sie nie mylę ! ! !
^
 
 
     
Piecia36 
Nowicjusz


Telefon: nokia 6630
Operator: Orange
Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 41
Wysłany: 2006-08-15, 17:46   

lala166 troche mnie nie zrozumiałes chcem zobaczyc czy policzy w 3310 by wykluczyc uszkodzenie boxa, a kablelek dzis sprawdze czy jest dobry i napisze co i jak a oprogramowanie mam UFS_Suite_Setup_v03.01.000
^
 
 
     
lala166 
VIP
..........


Telefon: n95
Operator: Era
Pomógł: 51 razy
Wiek: 28
Dołączył: 07 Lis 2004
Posty: 1008
Wysłany: 2006-08-16, 06:18   

Ok rozumiem.. Wiesz co .. Uszkodzenie boxa odrazu bym wykluczył .. Jak już to kabla .. Masz schemat sprawdź przejścia ... Myśle że to poprostu przez ogólną "wade" ufsów dotyczącą dct-3 =/
^
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Czym się różni 3290 od 3210??? Gocur1 DCT-3 10 2008-02-28, 13:14
Brak nowych postów kabel 3210 uniwersalny na konwerter adammmos DCT-3 1 2008-08-06, 21:05
Brak nowych postów Szukam skryptu own number NOKIA 3210 diehard123 NokiX 2 2009-02-02, 22:52
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi 3210 problem Joger DCT-3 8 2009-04-10, 11:42
Brak nowych postów Lekki wznawia produkcje Nokia 3210 adammmos PasjaPUB 3 2010-12-22, 11:57