PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > 3310 po wielu mękach nie daje znaku życia...


3310 po wielu mękach nie daje znaku życia...

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » 3310 po wielu mękach nie daje znaku życia...
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
worms07 
Nowicjusz



Telefon: MotoV3
Operator: Era
Dołączył: 17 Lip 2005
Posty: 25
Skąd: warszawa
  Wysłany: 2006-03-19, 21:36   3310 po wielu mękach nie daje znaku życia...

Witam.
Po krótku postaram się przedstawić historię miss dzisiejszego problemu i posta - pewnej Nokii 3310.
Otóż, dostałem ją w rozliczeniu za jakiś tam inny telefon.
Testowałem, wszystko pięknie chodziło, poza tym, że miała małe problemy z ładowaniem na nieoryginalnej ładowarce (to pewnie wina jej nieoryginalności).
Pewnego dnia podczas emocjonującej gry w breakera (pzdr dla MdawidM'a - jego soft) zgasła co druga linijka na lcdku. Rozkręciłem więc ją, dmuchnąłem i wróciło do normy.
Jednak niespodziewanie kilkanaście dni później owa Nokia zaczęła się sama wyłączać podczas podstawowych czynności (a to połączenie, a to wcześniej wspomniana gra w breakera).
W ponownym włączeniu pomagało niestety tylko kilkukrotne (nie jednorazowe!) wyciąganie i wkładanie ponowne baterii.
W takim oto stanie telefon był mi bezużyteczny, trafił więc na półkę.
Potrzebowałem od czasu do czasu jakiejś śróbki, to z niej wykręciłem.

Na chwilę obecną telefon (5 śróbek wkręconych, wątpie by miało to jakikolwiek wpływ) nie włącza się, nie daje znaków życia, nie piszczy, nie bzyka, nie świeci... NIC !

Mam nadzieję, że jesteśmy w stanie wspólnymi siłami ją naprawić.
Moje pojęcie, na temat hardwarowego serwisu telefonu jest trochę małe.
Liczę więc na Waszą pomoc, za każdą wskazówkę będę bardzo wdzięczny.

Z pozdrowieniami,

worms07
^
 
 
     
AdSense


sander18 
Starszyzna
Nie Wie Co Pisze ;)



Telefon: nokie
Operator: Orange
Pomógł: 29 razy
Wiek: 33
Dołączył: 02 Mar 2005
Posty: 511
Skąd: z kątowni ;)
Wysłany: 2006-03-19, 21:53   

po pierwsze rozkrec i przeczysc co sie da - wszystkie styki... (popatrz czy nie ma widocznych uszkodzen na plytce itd.)
po drugie sprawdz na innej, pewnej i naladowanej baterii...
po trzecie jesli masz kable to wgraj oryginalny soft i porob resety...

jesli dalej nie dziala - napisz tutaj kolejnego posta ;) i ewentualnie dodaj jakies spostrzezenia ;)
_________________
W dżungli amazońskiej odkryto nowy gatunek kameleona. Ma 65 tys. kolorów i polifoniczne dzwonki :D
^
 
 
     
szyja 
Nowicjusz


Telefon: Nokia 3330
Operator: Orange
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 11
Skąd: Radomsko
Wysłany: 2006-03-19, 21:55   

Będę obserował wątek pod kątem odpowiedzi co jest przyczyną wyświetalnia co drugiej linijki.
Mam ten problemik w swojej nokii.
Pozdrawiam
^
 
     
sander18 
Starszyzna
Nie Wie Co Pisze ;)



Telefon: nokie
Operator: Orange
Pomógł: 29 razy
Wiek: 33
Dołączył: 02 Mar 2005
Posty: 511
Skąd: z kątowni ;)
Wysłany: 2006-03-19, 22:08   

szyja, przyczyna wyswietlania co drugiej linii jest zazwyczaj zwalony wyswietlacz lub slabe stykanie wyswietlacza z plyta...
_________________
W dżungli amazońskiej odkryto nowy gatunek kameleona. Ma 65 tys. kolorów i polifoniczne dzwonki :D
^
 
 
     
szyja 
Nowicjusz


Telefon: Nokia 3330
Operator: Orange
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 11
Skąd: Radomsko
Wysłany: 2006-03-19, 22:43   

To nie wyświatlacz. Przekłądałem z innych dobrych aparatów i bez poprawy. Tak samo jak połączenia wyświtalacza z płytą. Poprawiłem docisk i nic :-(
^
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-03-20, 11:44   

worms07, przupuszcza ze telefon byl zalany niedlugo wczesniej przed tym jak go dostales... na poaczatku dzialal ale powoli zaczela korodowac plyta glowna i zaczal sie sypac - obejrzyj plyte - jesli sa na niej bialo-zielone zacieki, bialy osad kolo elementow itp to byl zalany - w takim wypadku teraz nadaje sie co najwyzej na czesci.
jesli nie widac zalania (co nie znaczy ze nie byl zalany) wykap go w spirytusie, podlej fluxem wszystkie uklady BGA i wygrzej cala plyte OPROCZ MAD'a (oslon go czyms podczas grzania) - grzanie za pomaca HA lub opalarki

szyja, co do LCD to sprawdz kondensatory i gory plyty, po drugiej stronie od wlacznika
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
-=TOMA=- 
Starszy Użytkownik
N-box user



Telefon: Nokia 3310
Operator: Orange
Dołączył: 14 Gru 2005
Posty: 173
Skąd: Bełżyce
Wysłany: 2006-03-23, 13:56   

Sry ze sie wtrace, ale DOMI dlaczego nie kazales wygrzewac MAD'a ?!

I tak na marginesie to jak mozna spr. te kondensatory, bo mostek RLC chyba malo kto ma w domu... Moze chodzi o spr. napiecia na nich?
_________________
Nie liczy się wiek, liczą się umiejętności...
^
 
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-03-23, 15:49   

-=TOMA=- napisał/a:
dlaczego nie kazales wygrzewac MAD'a ?!

Bo MAD w 33X0, 3410, 3210, 6210 itp jest klejony! Podobnie jak UPP i UEM w 6310 i wiele innych przypadkow! Ukladow klejonych nie wolno grzac bo kulki wyskocza spod ukladu i jesli nie potrafisz zdjac i na nowo postawic takiego klejonego ukladu to masz trupa! jesli nie wierzysz to wez 3210 albo 3310 i grzej MADa... po chwili zobaczysz jak cyna wyplywa bokiem...
ja jesli musze grzac cala plyte albo blisko takiego ukladu to przykrywam go kawalkiem blachy
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: