PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > 3330 nie działają klawisze


3330 nie działają klawisze

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » 3330 nie działają klawisze
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
Br0k3R 
Nowicjusz


Telefon: w800;n73;
Operator: Plus
Dołączył: 04 Lis 2007
Posty: 31
Skąd: Słupsk
Wysłany: 2008-07-08, 19:29   3330 nie działają klawisze

to tak:
była sobie sprawna 3330, wziąłem ją w swoje łapki i chciałem po raz kolejny wymienić diody. Przy cięciu ekranu (nieodpowiednim narzędziem, nic innego na tę chwilę nie miałem pod ręką) urwałem mały rezystorek i scalaczka. Przelutowałem te dwie części z trupa 3310/3330. Odpalam telefon po szybkim zabiegu a tutaj zonk! Nie działają klawisze:
[C] [4] [7] [*] - co dziwne klawisz [1] działa
linki do skanu oraz foto płyty, zaznaczyłem które elementy przelutowałem. Może ktoś dopatrzy się czegoś jeszcze, dlatego w dużej rozdzielczości.

http://fotq.pl/images/o27iokcyu1wn98x2ubyb.jpg

http://fotq.pl/images/c7jkgu9iep095rn6us3.jpg
^
 
 
     
AdSense


EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 29
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-07-08, 20:08   

Ja tam chyba widze kilka przelotek i zwarc drucikiem na rezystorach
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
Br0k3R 
Nowicjusz


Telefon: w800;n73;
Operator: Plus
Dołączył: 04 Lis 2007
Posty: 31
Skąd: Słupsk
Wysłany: 2008-07-08, 20:12   

EMEK, fajnie by było, jakbyś rozwinął myśl i jakbyś był na tyle uprzejmy i zaznaczył mi na tym skanie czy zdjęcu, byłbym naprawdę bardzo wdzięczny.
^
 
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 29
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-07-08, 21:44   

PAtrze i nie wiem, czy to zludzenie optyczne, czy druciki. Ale uklad ktory zmieniales odpowiada za karte sim, sprawdz te rezystorki co zaznaczylem, wydaje mi sie, ze sa jakby nadpekniete

_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
Br0k3R 
Nowicjusz


Telefon: w800;n73;
Operator: Plus
Dołączył: 04 Lis 2007
Posty: 31
Skąd: Słupsk
Wysłany: 2008-07-08, 22:21   

niestety wszystko to odbłyski pasty do lutowania, to co zaznaczyłeś wszystko jest ok. Dzięki za chęci, dalej szukam rozwiązania.
^
 
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 29
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-07-09, 07:28   

Podaj mi wersje płyty głównej. Puki co jedyne co moze stać na drodze to V415 i R415
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
wasiesto 
PasjaTeam
Fresh

Telefon: RM-505
Operator: Play
Pomógł: 69 razy
Wiek: 27
Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 1418
Wysłany: 2008-07-09, 08:21   

kiedyś miałem taki sam problem że te klawisze nie działały, nie pamiętam dokładnie ale stało się to jak coś przegrzałem w okolicach diod LCD
^
 
  Skype
     
Br0k3R 
Nowicjusz


Telefon: w800;n73;
Operator: Plus
Dołączył: 04 Lis 2007
Posty: 31
Skąd: Słupsk
Wysłany: 2008-07-09, 09:51   

grzanie nie pomogło, jak sprawdzić wersję płyty ?
^
 
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 29
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-07-09, 12:06   

Br0k3R, Jest napisane na niej UB4xxx. Ale wymień te elementy co napisalem
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
Br0k3R 
Nowicjusz


Telefon: w800;n73;
Operator: Plus
Dołączył: 04 Lis 2007
Posty: 31
Skąd: Słupsk
Wysłany: 2008-07-09, 13:44   

Naprawione. Poszedłem do znajomego który w 5 sekund znalazł przyczynę, tylko spojrzał na płytę. W załączniku rozwiązanie problemu
^
 
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 29
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-07-09, 22:04   

EMEK napisał/a:
sprawdz te rezystorki co zaznaczylem
EMEK napisał/a:
Puki co jedyne co moze stać na drodze to V415 i R415
EMEK napisał/a:
Ale wymień te elementy co napisalem
Ehh...
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
Br0k3R 
Nowicjusz


Telefon: w800;n73;
Operator: Plus
Dołączył: 04 Lis 2007
Posty: 31
Skąd: Słupsk
Wysłany: 2008-07-14, 16:12   

EMEK,
EMEK napisał/a:
sprawdz te rezystorki co zaznaczylem
- myślałem że chodzi Ci o te "niby" druciki, które były odblaskiem od pasty. co do
EMEK napisał/a:
R415
to się zgodzę - nie wiem co to jest ale teraz domyślam się, że to to, co wymieniłem, więc zwracam honor, i kliknę "pomógł" jeśli tak Ci zależy ;) Jednak wypadałoby się nauczyć tych wszystkich oznaczeń itp. ale póki co nie było mi to potrzebne, jestem amatorem-hobbystą więc proszę o wybaczenie :-P
^
 
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 29
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-07-14, 17:08   

Br0k3R napisał/a:
wypadałoby się nauczyć tych wszystkich oznaczeń itp. ale póki co nie było mi to potrzebne, jestem amatorem-hobbystą więc proszę o wybaczenie
Tego sie nie uczysz, kazdy element na plycie glownej ma oznaczenie, sa obrazki w schematach serwisowych
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
Br0k3R 
Nowicjusz


Telefon: w800;n73;
Operator: Plus
Dołączył: 04 Lis 2007
Posty: 31
Skąd: Słupsk
Wysłany: 2008-07-14, 17:13   

ale akurat na płycie na tym R415 nie ma :( a przyznam się bez bicia, że nie sprawdzałem w serwisówce :(
^
 
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 29
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-07-14, 17:40   


Takie Coś
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów 3330 flashowanie Jafem wasiesto DCT-3 1 2010-02-03, 03:24
Brak nowych postów [N73] - wariują klawisze _Brutus BB5 6 2010-02-03, 19:53
Brak nowych postów N95, nie działają klawisze. kamil_br BB5 2 2010-08-10, 13:30
Brak nowych postów [3330] gubi zasieg gdy bateria osłab... LuzaQ DCT-3 0 2010-09-04, 11:35
Brak nowych postów PMM do 3330 z dodatkami do gier (Spac... Mef82 DCT-3 0 2015-06-28, 23:03