PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Check Mbus cable [nokia 8210]


Check Mbus cable [nokia 8210]

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » Check Mbus cable [nokia 8210]
Zamknięty przez: mrELO
2006-04-03, 14:40
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
drewniak89 
Nowicjusz



Telefon: 3310
Operator: Orange
Wiek: 28
Dołączył: 25 Mar 2006
Posty: 40
Skąd: Skawina
  Wysłany: 2006-03-31, 13:32   Check Mbus cable [nokia 8210]

Chciałem wgrać sobie nowe oprogramowanie do nokii 8210. Podpiąłem więc Flashera i wgrałem softa i czystego eeproma (wszystko tak jak zykle robiłem flashując nokię 3310). Chcąc ustalić sumy kontrolne, zdjąć sim-locka i ustawić IMEI podpiąłem koma z włożoną kartą kartą SIM do Mbusa i włączyłem telefon. Kliknąłem na Read phone info, ale pokazuje się, że nie można nawiązać połączenia z telefonem i żeby sprawdzić kabel. Robiłem to w Nokia Tool wszystkich wersjach jakie się da ;/ . Styk jest na 100% dobry, bateria naładowana na full i nie wiem co zrobić. Pomocy !!!
^
 
 
     
AdSense


xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 41
Dołączył: 18 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2006-03-31, 15:00   

Wyjmij kartę.
^
 
     
-=TOMA=- 
Starszy Użytkownik
N-box user



Telefon: Nokia 3310
Operator: Orange
Dołączył: 14 Gru 2005
Posty: 173
Skąd: Bełżyce
Wysłany: 2006-03-31, 15:10   

a robisz to w Win XP ?!
_________________
Nie liczy się wiek, liczą się umiejętności...
^
 
 
     
riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 27
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2006-03-31, 15:34   

Hmmm...widze ze piszesz z win98 :/ Jezeli robilbys to pod XP to po prostu trzeba by uzyc NTHelp Sprawdz moze czy dobry port ustawiasz jesli tak to szukaj winy po stronie kabla.
^
 
 
     
drewniak89 
Nowicjusz



Telefon: 3310
Operator: Orange
Wiek: 28
Dołączył: 25 Mar 2006
Posty: 40
Skąd: Skawina
Wysłany: 2006-03-31, 15:39   

xury napisał/a:
Wyjmij kartę.

Próbowałem bez, ale to nic nie daje... ;/
-=TOMA=- napisał/a:
a robisz to w Win XP ?!

Win 98 - niestety mam za starego kompa na XP. Aż wstyd :P
riger napisał/a:
Sprawdz moze czy dobry port ustawiasz jesli tak to szukaj winy po stronie kabla.

Dobry port. A jak mogę sprawdzić czy kabel (Mbus) działa ? Powinien działać, bo dziś dopiero co kupiłem... ;/
^
 
 
     
Wladimir 
Starszy Użytkownik
Władza dla ludu ...



Telefon: 6600 +3330
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Dołączył: 20 Sie 2005
Posty: 176
Skąd: Ze wschodu
Wysłany: 2006-03-31, 17:35   

Musze cie zmartwić bo ja też kupiłem kabel za grosze na allegro przy okazji innego zakupu i kabel jest do niczego. Mam ten sam problem. Już kołuję części na budowę nowego (tego co jest w temacie wtyczki DCt3).
_________________
"Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."

Gość jeśli nam pomożesz to sądzę że ten cel który sobie zdeklarowaliśmy uda nam się wspólnymi siłami osiągnąć... To jak towarzyszu? Pomożecie?...
^
 
 
     
drewniak89 
Nowicjusz



Telefon: 3310
Operator: Orange
Wiek: 28
Dołączył: 25 Mar 2006
Posty: 40
Skąd: Skawina
Wysłany: 2006-03-31, 18:10   

Wladimir napisał/a:
Musze cie zmartwić bo ja też kupiłem kabel za grosze na allegro przy okazji innego zakupu i kabel jest do niczego.

http://www.allegro.pl/ite...3510_3510i.html - Czy to te kable kupiłeś ???
Już zdążyłem zauważyć, że są zepsute. Na 100% ta część kabla od COM do wymiennych wtyczek... Końcówki mam prawdopodobnie dobre. Jak mogę to naprawić ?
Wladimir napisał/a:
Już kołuję części na budowę nowego (tego co jest w temacie wtyczki DCt3).

Nie znam się na elektryce i nie wiem co tam wszystko oznacza ;/
^
 
 
     
Wladimir 
Starszy Użytkownik
Władza dla ludu ...



Telefon: 6600 +3330
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Dołączył: 20 Sie 2005
Posty: 176
Skąd: Ze wschodu
Wysłany: 2006-04-01, 11:59   

Marjot2 tak to te same :/
Kupiłem u tego faceta flasher i konwerter.
Flasher dejana i końcówki są ok natomiast konwerter (mbus) jest do niczego.
Stwierdziłem że nie ma sensu sie z gościem użerać o kabel za 7zł który jeszcze bede musiał mu wysłać za drugie 7 zł. Załatwie sobie części i sobie złoże sam :]

drewniak89 Też spróbuj sobie złożyć samemu. To nic trudnego nawet jak dla kogoś kto nie miał doczynienia z elektroniką.

Wystarczy że wejdziesz do sklepu z elektroniką i pokażesz facetowi schemat a on da ci wszystko co trzeba. Połączenie tego też nie jest trudne. Wystarczy przestrzegać zasad montażu i pobawić sie troche lutownicą :]

http://forum.pasjagsm.pl/...ghlight=wtyczki
_________________
"Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."

Gość jeśli nam pomożesz to sądzę że ten cel który sobie zdeklarowaliśmy uda nam się wspólnymi siłami osiągnąć... To jak towarzyszu? Pomożecie?...
^
 
 
     
drewniak89 
Nowicjusz



Telefon: 3310
Operator: Orange
Wiek: 28
Dołączył: 25 Mar 2006
Posty: 40
Skąd: Skawina
Wysłany: 2006-04-01, 14:21   

Tylko że ja nie wiem co to wszystko oznacza na tym schemacie... ;/
Końcówkę COM mam, z kablem to nie ma problemu, ale skąd wziąć to Gniazdo żeńskie? Może być z tego zepsutego kabla? Co w ogóle w nich jest uszkodzone i jak to można sprawdzić?
Wladimir, mógłbym "poprzeszkadzać" na gg w tej sprawie, żeby mieć z Tobą bezpośredni kontakt?
Nie chciałbym dokupywać części, tylko po to, żeby zrobić sobie Mbusa (jak coś jeszcze w nich zepsuję...;/) Flashera mam zrobionego na tej samej podstawie co Mbus (tylko oczywiście z innym wejściem do kompa), ale Flashera też potrzebuję... Chyba, że da się zrobić z tak, że jeden kabel to będzie Flasher i Mbus...

Z góry thx Wladimir za odp.
^
 
 
     
Wladimir 
Starszy Użytkownik
Władza dla ludu ...



Telefon: 6600 +3330
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Dołączył: 20 Sie 2005
Posty: 176
Skąd: Ze wschodu
Wysłany: 2006-04-01, 16:45   

drewniak89 napisał/a:
Tylko że ja nie wiem co to wszystko oznacza na tym schemacie... ;/


To ci objaśnie co i jak.

drewniak89 napisał/a:
skąd wziąć to Gniazdo żeńskie? Może być z tego zepsutego kabla?


Może być.

drewniak89 napisał/a:
Co w ogóle w nich jest uszkodzone i jak to można sprawdzić?


We wtyczce COM w tym kablu jest taka mała płytka (zalana w środku plastikiem) i z nią jest coś nie tak.

drewniak89 napisał/a:
Wladimir, mógłbym "poprzeszkadzać" na gg w tej sprawie, żeby mieć z Tobą bezpośredni kontakt?


Mógłbyś ale ja żadko bywam na gg więc pisz jak coś nie wiesz.

drewniak89 napisał/a:
Nie chciałbym dokupywać części, tylko po to, żeby zrobić sobie Mbusa (jak coś jeszcze w nich zepsuję...;/)


Części kosztują max 6zł więc to chyba nie dużo.

drewniak89 napisał/a:
Flashera mam zrobionego na tej samej podstawie co Mbus (tylko oczywiście z innym wejściem do kompa), ale Flashera też potrzebuję... Chyba, że da się zrobić z tak, że jeden kabel to będzie Flasher i Mbus...


Sprawdzałeś tego flashera czy działa?
Jak nie działa to sie nie zastanawiaj i wysyłaj reklamację do faceta.
Mój flasher działa tylko z mbusem mam problem.

W obu kablach we wtyczkach są schowane płytki z elementami elektronicznymi więc nie traktuj tego jako taki sam kabel ale z inną wtyczką.
_________________
"Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."

Gość jeśli nam pomożesz to sądzę że ten cel który sobie zdeklarowaliśmy uda nam się wspólnymi siłami osiągnąć... To jak towarzyszu? Pomożecie?...
^
 
 
     
drewniak89 
Nowicjusz



Telefon: 3310
Operator: Orange
Wiek: 28
Dołączył: 25 Mar 2006
Posty: 40
Skąd: Skawina
Wysłany: 2006-04-01, 20:53   

Wladimir napisał/a:
Sprawdzałeś tego flashera czy działa?
Jak nie działa to sie nie zastanawiaj i wysyłaj reklamację do faceta.
Mój flasher działa tylko z mbusem mam problem.

Flesher jest na 100% dobry bo kupowałem od kogoś innego. Tylko Mbusa kupiłem od tego całego Marjot2 i jest zepsuty.
Wladimir napisał/a:
We wtyczce COM w tym kablu jest taka mała płytka (zalana w środku plastikiem) i z nią jest coś nie tak.

Czyli że wystarczy wymienić samo wejście pod COM i będzie OK?

P.S. Póki co wielkie dzięki. Dałem plusa, bo już pomogłeś w jakimś stopniu i myślę, że dzięki tobie sobie poradzę :D Na gg więc nie będę pisał jak rzadko siedzisz ;p
^
 
 
     
Wladimir 
Starszy Użytkownik
Władza dla ludu ...



Telefon: 6600 +3330
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Dołączył: 20 Sie 2005
Posty: 176
Skąd: Ze wschodu
Wysłany: 2006-04-02, 11:30   

No w sumie to do flashowania potrzebujesz dwa kable. Flashera (LPT1) ktorego juz masz i mbusa (to co masz zepsute z działającą elektroniką)

Cytat:
Czyli że wystarczy wymienić samo wejście pod COM i będzie OK?


nie widzi mi sie to bo w normalnych wejściach COM nie ma tej elektroniki.
_________________
"Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."

Gość jeśli nam pomożesz to sądzę że ten cel który sobie zdeklarowaliśmy uda nam się wspólnymi siłami osiągnąć... To jak towarzyszu? Pomożecie?...
^
 
 
     
drewniak89 
Nowicjusz



Telefon: 3310
Operator: Orange
Wiek: 28
Dołączył: 25 Mar 2006
Posty: 40
Skąd: Skawina
Wysłany: 2006-04-03, 13:56   

Plus powędrował do Rigera, bo pomógł na gg. I to baardzo pomógł.
(jakby ktoś chciał wiedzieć :D)
Temat już można zamknąć.
Dzięki wszystkim za pomoc :]
^
 
 
     
mrELO 
Starszyzna
Złośnik :D


Telefon: 6070
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 34
Dołączył: 12 Maj 2004
Posty: 847
Skąd: Opoczno
Wysłany: 2006-04-03, 14:40   

Lock
^
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów NOKIA 5310 XM Po zalaniu nie ładuje kura48 DCT-4 1 2014-06-11, 15:46
Brak nowych postów Usunięcie funkcji "radio" z... Abba Nokia 0 2014-10-14, 00:08
Brak nowych postów Pliki .ngd (Nokia Game Data). Skąd wz... Mef82 DCT-4 0 2015-06-16, 00:02
Brak nowych postów Nokia 5130 soft piotrpaz Warsztat 0 2015-07-11, 23:42
Brak nowych postów Nokia 3310. Czy mogę zmienić soft? 92dziki DCT-3 0 2015-09-01, 15:39