PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Dostrajanie DCT-3 (Wintesla i inne)


Dostrajanie DCT-3 (Wintesla i inne)

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » Dostrajanie DCT-3 (Wintesla i inne)
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2006-12-05, 20:11   

tranceman, a no tak oscyloskop tylko jak to wyregulowac??

coz za nie wiedze sie placi, taki zycie ;]
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
AdSense


tranceman 
Expert
:)



Telefon: W zegarku
Operator: Vodafone
Pomógł: 27 razy
Dołączył: 20 Paź 2004
Posty: 1265
Skąd: Szczecin / Dublin
Wysłany: 2006-12-05, 20:29   

logos2000, o wlasnie nie oscyloskop, musisz miec jakis generator (RX i TX) np wavetek'a jakis program ktory wysteruje telefon i pozwoli na odczyt wartosci no i ramke zeby odpalic fona a raczej sama plyte
_________________
Racja jest jak Dupa - Każdy ją ma !! MAM I JA !!!!!! :D
^
 
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2006-12-05, 20:40   

tranceman, moglbys rozwinac temat? chcesz pwoeiedziec ze nokie mozna wysterowac jakims progrmem? pierwsze slysze (chociaz w siemensach i SE to norma jednak w noki sie nie spotkalem z tym)
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
tranceman 
Expert
:)



Telefon: W zegarku
Operator: Vodafone
Pomógł: 27 razy
Dołączył: 20 Paź 2004
Posty: 1265
Skąd: Szczecin / Dublin
Wysłany: 2006-12-05, 20:52   

logos2000, wiec rozwijam
nokie mozna co najwyzej dostroic a nie naprawic zasieg (co czasami pomaga jak skacze lub jest slaby) ale trzeba miec do tego Phoenix'a, generator (ktory jest drogi) i tzw open jig'a a nei sa one ogolnie i latwo dostepne ... a tak dla latwiejsego zrozumienia stroi sie wartosci ktore sa trzymane w PM tyle ze wgrywajac PM wymuszasz na telefonie dzialanei na takich "ustawieniach" a strojac reczenie badz automatycznie wartosci sa dostrajane indywidualnie dla kazdego fona. Ujmujac to w skrocie jak nie masz drogiego sprzetu nokii to wgrywasz PM i tez lata ;d

---dodano---

za pomoca tego samegro programu i generatora mozna tez zdiagnozowac ktora "linie" RX czy TX (badz obie) jest walnieta
_________________
Racja jest jak Dupa - Każdy ją ma !! MAM I JA !!!!!! :D
^
 
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 41
Dołączył: 18 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2006-12-06, 01:27   

tranceman, dobrze gada dać mu guinessa :p a tak nawiasem mówiąc to w DCT3 można się pobawić w ulepszanie zasięgu za pomocą "ulepszonej" Wintesli i kabelka mbus. Co prawda zmuszenie do działania programu może sprawić na początku trudności. Swoją drogą zapomniany program, a ma fajne opcje nie dostępne nawet w boxach. Tyle tylko że trzeba to robić metodą prób i błędów, bo do głębszej analizy potrzebny by był PKD1 conajmniej.
^
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 35
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-12-06, 07:50   

xury, a moglbys opisac jak uruchomic te Wintesle? Kiedys probowalem, bawilem sie z tym, ale nie udalo mi sie skomunikowac...
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
tranceman 
Expert
:)



Telefon: W zegarku
Operator: Vodafone
Pomógł: 27 razy
Dołączył: 20 Paź 2004
Posty: 1265
Skąd: Szczecin / Dublin
Wysłany: 2006-12-07, 18:53   

xury, ma racje mozna wyregulowac telefon "po omacku" ale wtedy nie wiemy jakie sa aktualne wartosci na wyjsciu ale pobawic sie mozna - i wtedy normalnie mona by to bylo zrobic na kablu do flashowania ;d co do wintesli nic nie moge powiedziec bo nie mam z tym doswiadczenia ale jakby ktos sie zainteresowal DCT4 to moge screeny porobic i opisc co i jak no warunek tylko ze trzeba phoenixa skraczonego miec ...
_________________
Racja jest jak Dupa - Każdy ją ma !! MAM I JA !!!!!! :D
^
 
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 41
Dołączył: 18 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2006-12-08, 00:09   

Domi, pamiętam, że ja tez się męczyłem długo z tym, ale się udało. Teraz to nie pamiętam dokładnie trzebabyło podmienić jakieś biblioteki w systemie, zainstalować jakies sterowniki, powgrywać instalki flaszy i wyedytować pliki kofiguracyjne w notatniku. Na W98 udało mi się łatwiej niż na XP. Jak zjadę do domu na święta to zobaczę bo mam opis jak to robiłem i wszystkie potrzebne pliki.

a tu jest schemat PKD1
http://forum.pasjagsm.pl/tematy32/8489.htm
^
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 35
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-12-08, 11:33   

xury, a jest jakas opcja zeby ruszyc WT bez dongla? albo chociaz plytka by sie przydala... trzeba poszukac projektu
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
m_arti21 
PasjaTeam


Telefon: Komórkowy
Pomógł: 28 razy
Dołączył: 21 Lip 2004
Posty: 1430
Skąd: Polska
Wysłany: 2006-12-08, 12:18   

tranceman, "Phoenixa" mam :) napisał byś mi tego tutorialka ? :wink:
i to najlepiej tez do dct-4 :cool:

a wlasnie.. czy do odczytu wystarczy mi urządzenie co pokazuje siłe sygnalu na 900mhz lub 1800mhz ?
_________________
Baza telefonów
Słownik pojęć GSM
Zdjęcia serwisowe - administrator
http://hw.pasjagsm.pl/banner.gif
^
 
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 41
Dołączył: 18 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2006-12-08, 16:06   

Domi, tak podmienia sié biblioteki w systemie, ale tak jak mówilem za dwa tygodnie bede w domu to napisze jak i co.
^
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 35
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-12-08, 16:22   

ok, czekam na opis :]
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
tranceman 
Expert
:)



Telefon: W zegarku
Operator: Vodafone
Pomógł: 27 razy
Dołączył: 20 Paź 2004
Posty: 1265
Skąd: Szczecin / Dublin
Wysłany: 2006-12-10, 00:52   

obiecalem....
więc prosze bardzo
>>> Phoenix_RF_tuning <<<
_________________
Racja jest jak Dupa - Każdy ją ma !! MAM I JA !!!!!! :D
^
 
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 35
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-12-10, 12:45   

tranceman, bardzo ladne :) szkoda ze wogole nie przydatne dla osob nie pracujach w dobrze wyposazonym serwisie (czyli pewnie tylko serwisie Nokii) :(
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
tranceman 
Expert
:)



Telefon: W zegarku
Operator: Vodafone
Pomógł: 27 razy
Dołączył: 20 Paź 2004
Posty: 1265
Skąd: Szczecin / Dublin
Wysłany: 2006-12-10, 13:53   

Domi,
tranceman napisał/a:
xury, ma racje mozna wyregulowac telefon "po omacku" ale wtedy nie wiemy jakie sa aktualne wartosci na wyjsciu ale pobawic sie mozna

m_arti21 napisał/a:
tranceman, "Phoenixa" mam :) napisał byś mi tego tutorialka ? :wink:
i to najlepiej tez do dct-4 :cool:


wiec tak jak pisalem TX mozna po "omacku" regulowac a ze m_arti21 wyrazil zainteresowanie to zrobilem maly opis co i jak.

w w brew pozorom w niektorych servisach maja malego waveteka (moj koles w szczecinie mial) ktory w zupelnosci wystarczy - trzeba tylko zmontowac styki do padow anteny odpalic plyte z podpietym kablem w local mode i odczyty "zbierac" z waveteka i wcale nie potrzeba openjig'a i nie wiadomo jakich wymyslnych generatorow
_________________
Racja jest jak Dupa - Każdy ją ma !! MAM I JA !!!!!! :D
^
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Diody dwu, 3 kolorowe i inne nietypowe krod DCT-3 10 2007-05-05, 17:28
Brak nowych postów SE W810i - bialy lcd i inne pawlored Sony Ericsson 8 2008-05-15, 22:00
Brak nowych postów V235 odpala a po chwili gaśnie i inne... irtyk Motorola 4 2008-06-09, 23:48
Brak nowych postów Samsung G800 -> Emotikony -> In... Morpheus Samsung 0 2008-08-20, 20:06
Brak nowych postów Brak zasięgu i inne problemy, N95-1 kamil_br BB5 2 2009-11-27, 18:24