PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Dziwolągi z nokia N3330 i zasięgiem


Dziwolągi z nokia N3330 i zasięgiem

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » Dziwolągi z nokia N3330 i zasięgiem
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
szyja 
Nowicjusz


Telefon: Nokia 3330
Operator: Orange
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 11
Skąd: Radomsko
Wysłany: 2006-03-15, 12:54   Dziwolągi z nokia N3330 i zasięgiem

Witam.
Po pierwsze jestem osobą nową więc witam wszystkich serdecznie.
Po drugie - od razu do rzeczy.
Wrócilem z podrózy (byłem w dość dużym mieście a byc może ma to znaczenie). Zauważyłem iż tam gdzie byłem mój telefon (nokia 3330 z softem mdawidm) zachowywał sie dziwnie tzn:
bardzo często spotykałem sie z zarzutami iż jestem niedostępny (poza zasięgiem) (a na wyświetlaczu zasięg był dobry)
zazwyczaj po dłuższej przerwie w korzystaniu z tel (np po nocy) nie poaywał wcale zasięgu jak rózniez nie mogłem sie nigdzie dodzwonić .. (poza zasięgiem) - pomagał reset telefonu.
zarzuty iż jestem poza zasiegiem były bezpodstawne gdyż cały czas przebywałem dokładnie w jednym miejscu
po powrocie do miejsca stałego zamieszkania - nikt nic nie zgałaszał (iż jestem niedostępny) a ja budzac sie mam zasięg cały czas. Cały czas mogę sie tez wszedzie dodzwonic.
Pytanie co to takiego..i czy sie powtórzy w innych warunkach jesli np znów gdzies wyjade. (zaznaczam iz byłem w miejscu o dobrym jesli nie bardzo dobrym zasięgu gdzie inne tel działały bez zastrzeżeń).
Pozdrawiam
^
 
     
AdSense


Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-03-15, 13:00   

szyja, domyslam sie ze korzystasz z Orange ktora w duzych miastach zwykle pracuje na 1800MHz, na innych terenach prawdopodobnie w wiekszosci na 900MHz. Twoj problem moze polegac na tym ze ten telefon ma problem z pasmem 1800MHz i byc moze trzeba bedzie wymienic koncowke mocy. Jesli bedziesz znow w duzym miescie sprawdz telefon na Erze lub Plusie - jesli dobrze mysle to zasieg powinien byc ok, na Orange nie
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
szyja 
Nowicjusz


Telefon: Nokia 3330
Operator: Orange
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 11
Skąd: Radomsko
Wysłany: 2006-03-15, 13:06   

Nie wiem ale dziwne byłoby to iż znajomi, którzy byli w tym miescie i posiadają takie same komórki a moze nawet wczesniejszej wersji N3310, nie mieli żadnych kłopotów. Wczesniej bedąc w tamtym miejscu i posiadajac poprzedni telefon N3310 z tym samym softem tez nie miałem tych problemów. Co wiec może być?.. Jakis zimny lut.. cos z anteną, która moze sie poruszyła w podróży.. Nie podejrzewam bo to zbyt nagle powstało (dokładnie jak zajechałem) i zbyt szybko sie skończyło (jak wróciłem).

[ Dodano: 2006-03-15, 13:08 ]
Ah i jeszce jedno. Moj telefon jak i znajomych sa w sieci ORANGE..ale tak jak wspomnialem nie maj tych kłopotów a i ja wczesniej nie miałem
^
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2006-03-15, 13:13   

szyja nie czytasz co ci Domi pisze. Masz problem z końcówką mocy prawdopodobnie. To usterka HW telefonu a nie wina oprogramowania. Jedyna rada - wymienić.
Ostatnio zmieniony przez xury 2006-03-15, 13:14, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
     
szyja 
Nowicjusz


Telefon: Nokia 3330
Operator: Orange
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 11
Skąd: Radomsko
Wysłany: 2006-03-15, 13:13   

I jeszcze jedno :-)

Sprawdziłem Network tam (gdzie były kłopoty) i tu (gdzie ich dotychczas nie zauważyłem).
Wygląda to tak:
tam -70 dBm
tu -59 dBm
Nie znam sie na tym ale moze komus to cosik powie
^
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2006-03-15, 13:21   

No nie bardzo to tylko siła sygnału do -90dBm miej więcej da się dzwonić.
^
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-03-15, 23:22   

xury, moge sie mylic ale chyba ta sila sygnalu dotyczy odbieranego, a koncowka mocy nie ma z tym nic wspolnego. Problem jest kiedy chcesz nadawac (tutaj wykorzystuje sie koncowke - w torze nadawczym) czyli np podczas rozmowy
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2006-03-16, 10:03   

Domi, masz rację ja tylko chciałem przez to powiedzieć że do około -90 dBm przy sprawnym PA jest zasieg i można nawiązać połączenie. W tym wypadku może być siła sygnału ale telefon się nie połączy.
^
 
     
Wladimir 
Starszy Użytkownik
Władza dla ludu ...



Telefon: 6600 +3330
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Dołączył: 20 Sie 2005
Posty: 176
Skąd: Ze wschodu
Wysłany: 2006-03-16, 10:20   

Ja bym na początek postawił softa od nowa i porobił resety. Miałem kiedyś takiego fona co miał podobne zmiany. Postawiłem softa , wygrzałem, wykąpałem i chodzi do dziś.
_________________
"Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."

Gość jeśli nam pomożesz to sądzę że ten cel który sobie zdeklarowaliśmy uda nam się wspólnymi siłami osiągnąć... To jak towarzyszu? Pomożecie?...
^
 
 
     
szyja 
Nowicjusz


Telefon: Nokia 3330
Operator: Orange
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 11
Skąd: Radomsko
Wysłany: 2006-03-16, 11:27   

Dzieki chłopaki. Tu mi działa.. ale naprawde boje sie ze jak wyjade bedzie znow to samo. Ale sprobuje wgrac softa od nowa. Niby soft mdawidma ma chodzic na 3330 bez problemu ale on chyba przede wszystkim dedykowany jest na 3310. Miałem go na innej nokii (własnie 3310) i wszysko było ok i TAM i TU.
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów NOKIA 5310 XM Po zalaniu nie ładuje kura48 DCT-4 1 2014-06-11, 14:46
Brak nowych postów Usunięcie funkcji "radio" z... Abba Nokia 0 2014-10-13, 23:08
Brak nowych postów Pliki .ngd (Nokia Game Data). Skąd wz... Mef82 DCT-4 0 2015-06-15, 23:02
Brak nowych postów Nokia 5130 soft piotrpaz Warsztat 0 2015-07-11, 22:42
Brak nowych postów Nokia 3310. Czy mogę zmienić soft? 92dziki DCT-3 0 2015-09-01, 14:39