PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Error: unknown flash type.flash ID 002088CE


Error: unknown flash type.flash ID 002088CE

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » Error: unknown flash type.flash ID 002088CE
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
ziomluki 
Nowicjusz


Telefon: 3310
Operator: Plus
Wiek: 28
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 6
Skąd: Krasnystaw
Wysłany: 2006-06-19, 15:43   Error: unknown flash type.flash ID 002088CE

cześć mam problem jak chcę wgrać soft do nokii 3310 programem nokiaflasher po naciśnięciu "power" w tel wyskakuje mi błąd "unknown flash type.flash ID 002088CE" i nie chce się wgrać! O co z tym chodzi i jak zrobić żeby ten soft się wgrał:/ z góry dzięki:):)
^
 
 
     
AdSense


Mendi 
Wie co mówi



Telefon: 6600, sx1
Operator: Orange
Pomógł: 5 razy
Wiek: 31
Dołączył: 19 Sie 2004
Posty: 469
Skąd: Kopenhaga
Wysłany: 2006-06-19, 16:20   

w knoku sprobuj wgrac. Ewentualnie w geoflasher
_________________
Jak to powiedział sir Dave:"Tłumaczenie się dysortografią to jak chwalenie się małym chó...m" !
^
 
 
     
seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1327
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-06-19, 16:22   

Chodzi ci o Rolisa? Spróbuj kNokiem to wgrać. Przy flashowaniu tela w rolisie zawsze pokazuje się ID flasha w kNoku tego nie ma.
_________________
pobierz
^
 
  Skype
     
ziomluki 
Nowicjusz


Telefon: 3310
Operator: Plus
Wiek: 28
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 6
Skąd: Krasnystaw
Wysłany: 2006-06-19, 16:39   

ok próbowałem knokiem i wyskakuje mi "Cannot prepare phone" i dalej nie idzie:(

[ Dodano: 2006-06-19, 22:07 ]
oki próbowałem dalej i nic wychodzi mi na to ze ten program knok się zawiesza i nie idzie :( może to być wina kabla czy czego?? napiszcie mi jak najszybciej mozecie dzięki:):):)
^
 
 
     
.misiek 
Nowicjusz


Telefon: DCT-3
Operator: Plus
Wiek: 31
Dołączył: 12 Mar 2005
Posty: 59
Skąd: z międzyczasu...
Wysłany: 2006-06-19, 22:10   

ziomluki, a z kiedy to jest tel ? Jakiś nowy, nie dawno kupiony, [wersja softu] ? Bo jesli tak to tez miałem problem, niczym nie szło wrzucić softu, ani rolis, ani knok, ani nawet geoflasher... ktoś zna jakies inne jeszcze programy do tego ?

imho coś chyba zmienili w ostatnich modelach n3310 które poszły do sprzedaży.
_________________
^
 
     
ziomluki 
Nowicjusz


Telefon: 3310
Operator: Plus
Wiek: 28
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 6
Skąd: Krasnystaw
Wysłany: 2006-06-19, 22:15   

no ja go kupiłem we wrześniu v06.33. ale wiesz co ja próbowałem na innej nokii zmienić na której już był zmieniany i też nic także ja moge mieć coś z kablami... ale nie wiem jeszcze ale kupię nowe i tu wypiszę co i jak. ale jak macie jakies pomysły to piszcie. dzięki:)
^
 
 
     
grzesiek1711 
Starszyzna
heh 3x P????Team :P



Telefon: 3310+6600
Operator: Plus
Pomógł: 14 razy
Wiek: 30
Dołączył: 29 Sie 2004
Posty: 632
Skąd: prawie Koszalin
Wysłany: 2006-06-19, 22:17   

idzie to zrobić chyba tylko kNok'iem, w jednym z plików konfiguracyjnych trzeba dopisać dany ID flasha i jakieś wartości - to jest właśnie najnowsza seria 3310 z najnowszym flashem i starsze programy tego nie trybiły (nie chciały nic namieszać - takie zabezpieczenie). Teraz nie pamiętam co i gdzie trzeba było wpisać, ale było to już nie raz omawiane na forum. Polecam przycisk Szukaj
_________________
Moja historia: Się męcz C25, Se dżem MC930, Nokia 3310,Nokia 3510i, Nokia 3650, Nokia 6600+Nokia 3310
a na pare dni były też 3210,3330, 5210, 3410, 6210, tak czy siak NOKIA RLZ :D
^
 
 
     
seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1327
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-06-20, 13:14   

A i sprawdź kable flashując inny telefon być może to ich wina.
_________________
pobierz
^
 
  Skype
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2006-06-20, 15:26   

sprawdz na kilku wersjach rolisa. wiem ze jakis starszy nie obslugiwal 3410 ale reszte dobrze robil
^
 
     
Jaro2k 
Nowicjusz


Telefon: N73 i inne
Operator: Orange
Dołączył: 17 Cze 2006
Posty: 18
Wysłany: 2006-06-20, 16:32   

Zaczerpniete z www.infonokia.pl :

"Flashowanie nowych Nokii 3310

Przeglądając różne wypowiedzi ludzi na co dzień niezajmujących się GSM czy też zajmującymi się czysto amatorsko i sporadycznie zauważyłem kilka wypowiedzi, że starszych telefonów firmy Nokia sprzedawanymi obecnie jako nowe nie da się sflashować (chodzi tu o nowe Nokie DCT3, z fabrycznie wgrywanym nowym softem). Problem nie polega na tym, że są w jakiś sposób zabezpieczone przed wgrywaniem nowego softu. W nowszych są montowane inne, nowszego typu kości pamięci flash. Aby do takiej Nokii można było wgrać flasha trzeba zrobić dwie proste czynności. Wchodzimy do folderu, w którym mamy program KNOCK. Otwieramy folder config i w nim plik Dev_list.fps . Otworzy się dokument w botatniku i tam na końcu dopisujemy 002088CE:ST M28w160E, ALIAS_ID=00898896. Następnie w folderze config przechodzimy do pliku flashid.cfg i musimy dopisać 002088CE M28W320C.TIA
To wszystko po wprowadzeniu tych zmian możemy flashować swoją dotąd nietykalną Nokie. Jeśli chcemy flashować programem Geoflasher, robimy wszystko identycznie jak w przypadku Knocka i też będzie wszystko dobrze śmigać. "

Sprawdzone wypróbowane i działa więc do dzieła.
Tu macie rozwiązanie problemu
^
 
     
.misiek 
Nowicjusz


Telefon: DCT-3
Operator: Plus
Wiek: 31
Dołączył: 12 Mar 2005
Posty: 59
Skąd: z międzyczasu...
Wysłany: 2006-06-20, 18:14   

Jak dla mnie to nic nie pomogło. W knoku dostaje Cannot prepare phone, w geoflasher wywala mi Boot error bla bla. Jest taka możliwość że ten flash jest w jakiś głupi sposób uszkodzony [fon się nie wiesza ani nic takiego, wszystko w nim chodzi ok] ?

btw, kable i programy są ok, bo obok miałem swoją n3310 i na niej bez problemu wszystko śmigało...


---added---
ziomluki, resety, resety imeje ;)
_________________
Ostatnio zmieniony przez .misiek 2006-06-20, 18:17, w całości zmieniany 2 razy  
^
 
     
ziomluki 
Nowicjusz


Telefon: 3310
Operator: Plus
Wiek: 28
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 6
Skąd: Krasnystaw
Wysłany: 2006-06-20, 18:15   

oki pomogło dzięki ale teraz mam tak jakby obraz menu obniżony. wgrałem ponownie softa i nic nie pomogło:( co się może teraz dziać?? z góry dzięki:)
^
 
 
     
riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2006-06-20, 18:32   

Wrzuc virgin eeprom, porob resety, ustaw to co powinienes i musi banglac
^
 
 
     
ziomluki 
Nowicjusz


Telefon: 3310
Operator: Plus
Wiek: 28
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 6
Skąd: Krasnystaw
Wysłany: 2006-06-21, 07:44   

oki softa wgrałem ale knokiem tego eeporoma nie mogę wgrać ale jakoś telefon narazie działa:) dzięki:) jeszcze tylko pobawię się z tym eeporomem:)

[ Dodano: 2006-06-21, 12:34 ]
ok softy mi ładnie idą wszystko działa ale nie moge wgrać eeporoma niczym czym go najlepiej wgrać rolisem wyskakuje mi tem błąd co na początku i nie idzie:(:( pomocy!! z góry dzięki
^
 
 
     
seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1327
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-06-22, 16:12   

A co wyskakuje ten błąd unkown flash type? Wgrywaj eeprom od adresu 0x3D0000.
^
 
  Skype
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów dead flash usb n73 marcin370 BB5 1 2010-10-25, 16:30
Brak nowych postów Flash do Nokii 5000 oraz kilka pytań . Flake BB5 6 2010-11-05, 18:02
Brak nowych postów Object not found! error on SVN NokiX BlinK_ NokiX 0 2010-12-15, 11:02
Brak nowych postów Samsung F480-NAK FLASH ERROR slawmal Samsung 0 2012-01-13, 22:09
Brak nowych postów Samsung C3530 nieudany flash szczurx Samsung 2 2012-01-17, 09:22