PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > kable do 3310


kable do 3310

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » kable do 3310
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
renilps 
Nowicjusz


Telefon: 3310
Operator: Orange
Dołączył: 21 Kwi 2009
Posty: 1
Wysłany: 2009-04-21, 09:43   

Chodzi mi o kabel do zmiany softu w nokia 3310. Naczytałem się i naszukałem a tylko oczy pieką... a dalej nic nie kumam.

Chce zmienić soft w moim phonie nokia 3310. Mimo swoich lat jest ot telefon "the best" ;-)

Idzie do mnie pocztą kabel fbus/mbus, taki "2 in 1".
Na początku myślałem, że dzwonki loga itp sie zmiania kablem "data", czyli "mbus".

Flashuje sie natomiast kablem "service", czyli "fbus".

Ale nagle na trafiłem na coś takiego "DEJAN FLASHER 1.0". No i teraz wszedzie czytam, że tylko tym da się flashować...

No i się pogubiłem, są 3 różne kable? (fbus /mbus /dejan)??? Tym fbus nie idzie nic wgrać?? To poco ten kabel? Czy własnie ten fbus to dejan ?

Błagam o info bo już wiekszosc stron o zmianie softu w n3310 wygasło;/ a jak znajde juz cos to tylko "dejan flasher".
^
 
     
AdSense


wasiesto 
PasjaTeam
Fresh

Telefon: RM-505
Operator: Play
Pomógł: 69 razy
Wiek: 27
Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 1418
Wysłany: 2009-04-21, 10:38   

renilps,

flasherem dejana zmienisz oprogramowanie w telefonie

a kablem mbus/fbus zrobisz resety ustawień po flashowaniu żeby telefon łapał zasięg i się nie wieszał.

tym samym kablem wgrasz loga dzwonki ale nie ma sensu bo softy modyfikowane np mdawidm są napchane różnymi dzwonkami i obrazkami.
^
 
  Skype
     
lala166 
VIP
..........


Telefon: n95
Operator: Era
Pomógł: 51 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Lis 2004
Posty: 1008
Wysłany: 2009-04-21, 17:10   

Cytat:
a kablem mbus/fbus zrobisz resety ustawień po flashowaniu żeby telefon łapał zasięg i się nie wieszał.


resety nie rozwiązują problemu z zasięgiem, trzeba policzyć sumy kontrolne.




No jest kilka typów kabli. Najlepiej się zaopatrzyć w:

- uniwersalny fbus/mbus (COM) - którym policzysz sumy, ściągniesz simlocka, naprawisz imei po wgraniu eepromu, zrobisz resety

- Flasher Dejana (LPT) - wgrasz oprogramowanie
^
 
 
     
wasiesto 
PasjaTeam
Fresh

Telefon: RM-505
Operator: Play
Pomógł: 69 razy
Wiek: 27
Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 1418
Wysłany: 2009-04-21, 23:21   

lala166 napisał/a:
resety nie rozwiązują problemu z zasięgiem, trzeba policzyć sumy kontrolne.


tego słowa mi zabrakło:)
^
 
  Skype
     
Grzesieq94 
Nowicjusz


Telefon: HTC Touch Dual
Operator: Orange
Dołączył: 09 Lis 2008
Posty: 32
Wysłany: 2009-04-23, 09:06   

Kurcze a gdzie teraz takie kable w ogóle można dostać? Już w listopadzie szukałem i szukałem ale nic. Odpuściłem sobie... Teraz mój HTC w naprawie jest to przyszła z pomocą stara poczciwa nokia 3330 ale chciałbym coś zmienić tyle że kabli nigdzie nie mogę znaleźć...
^
 
     
lala166 
VIP
..........


Telefon: n95
Operator: Era
Pomógł: 51 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Lis 2004
Posty: 1008
Wysłany: 2009-04-23, 09:23   

Grzesieq94, u mnie leżą i się kurzą ;D ale mam sentyment do nich :)

btw .. Kabel do 3310 jest taki sam jak do 3330, kupując dejana dostaniesz końcówki do 3310, 8210, 5110, 3210 to nie znaczy że obsłużysz tylko 4 modele :)
^
 
 
     
Grzesieq94 
Nowicjusz


Telefon: HTC Touch Dual
Operator: Orange
Dołączył: 09 Lis 2008
Posty: 32
Wysłany: 2009-04-23, 16:03   

A może mi ktoś powiedzieć czy któryś z tych kabli jest dejanem lub fbusem/mbusem?

http://allegro.pl/item614..._3410_5510.html
http://allegro.pl/item612..._3330_3410.html
^
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 29
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2009-04-23, 18:32   

Grzesieq94, zaden z nich nie jest dejanem ;]

na 99% obydwa to Fbus-y, bralbym ten pierwszy (na RS-232 potocznie zwany COM)
z USB moga byc problemy

pytanie czy masz taki port, bo jakby nie patrzec powoli odchodzi on do historii...
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
lala166 
VIP
..........


Telefon: n95
Operator: Era
Pomógł: 51 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Lis 2004
Posty: 1008
Wysłany: 2009-04-23, 19:15   

Słabo kolego szukałeś:

FLASHER DEJANA - NOKIA DCT3 + KONWERTER FV POZNAŃ (numer 607663171)

masz wszystko za 18zł ..
^
 
 
     
Grzesieq94 
Nowicjusz


Telefon: HTC Touch Dual
Operator: Orange
Dołączył: 09 Lis 2008
Posty: 32
Wysłany: 2009-04-23, 19:18   

lala166, widziałem to tylko nie wiedziałem co to ten konwerter. Czy to jest fbus/mbus? Aha i jeszcze jedno jakie potrzebuje wejścia w komputerze? Bo kupowałem komputer jakiś rok temu i nie wiem czy posiada on takie.
^
 
     
lala166 
VIP
..........


Telefon: n95
Operator: Era
Pomógł: 51 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Lis 2004
Posty: 1008
Wysłany: 2009-04-23, 19:32   

LPT + COM
^
 
 
     
Grzesieq94 
Nowicjusz


Telefon: HTC Touch Dual
Operator: Orange
Dołączył: 09 Lis 2008
Posty: 32
Wysłany: 2009-04-23, 19:43   

LPT to mam... Ale COM nie... A COM to jest to fbus'a czy dejana? ew. kupię przejściówkę lub zobaczę jeszcze w starym komputerze xD

EDIT: W starym komputerze mam i LPT i COM więc będe używał tamtego. Dzięki wielkie. Jutro najprawdopodobniej kupuje kabelek.
^
 
     
romedalh 
Nowicjusz


Telefon: Nokia N73
Operator: Orange
Dołączył: 18 Paź 2010
Posty: 2
Wysłany: 2010-10-18, 11:44   

Witam czy w Nokii 3310 istnieje możliwość jednoczesnego podpięcia ładowarki i FBUSa?
^
 
     
_Brutus 
Moderator
dragon podśmiechujek



Telefon: Samsung Ace II
Operator: Plus
Pomógł: 49 razy
Wiek: 25
Dołączył: 20 Lis 2005
Posty: 1190
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-10-19, 18:14   

A czemu miałoby nie być takiej możliwości?
^
 
  Skype
     
dwozny 
Nowicjusz


Telefon: nokia 3310
Operator: Sami Swoi
Dołączył: 23 Cze 2005
Posty: 11
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2010-10-20, 15:25   

Witam,
Potrzebuje kabel na usb do transmisji danych do nokii 3310, jako że na allegro dostępne są tylko pod COM, chciałem zakupić dowolny kabel na prolificu + kabel COM do nokii 3310, a następnie podmienić wtyczki w obu kablach. Czy takie rozwiązanie zadziała?
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: