PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > ledy w 3310


ledy w 3310

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » ledy w 3310
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
conrad9210 
Nowicjusz


Telefon: różne :)
Operator: Orange
Wiek: 33
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 43
Wysłany: 2008-03-12, 00:27   ledy w 3310

witajcie, mam problem z 3310. mianowicie ledy podswietlajace klawiature nie wylaczaja sie tylko przygasaja (zeby zobaczyc ze swieca trzeba zdemontowac panel i sciagnac klawiature),natomiast podswietlenie wyswietlacza dziala ok. co moze byc tego powodem?
ps. to jest niezalezne od softu jaki jest zainstalowany
pozdrawiam
^
 
     
AdSense


GSMservice 
Expert
Prawie Expert :P


Telefon: N95 ,k500
Operator: Heyah
Pomógł: 49 razy
Wiek: 25
Dołączył: 09 Gru 2007
Posty: 1051
Skąd: Kętrzyno --> Lębork
Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 2008-03-12, 08:53   

conrad9210, Masz dobrze przylutowane te diody ?? cyna nigdzie się nie styka na inne elementy ??
^
 
  Skype
     
conrad9210 
Nowicjusz


Telefon: różne :)
Operator: Orange
Wiek: 33
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 43
Wysłany: 2008-03-12, 09:14   

nie, cyna nigdzie nie styk, nie zmienialem ledow, sa oryginalne
^
 
     
GSMservice 
Expert
Prawie Expert :P


Telefon: N95 ,k500
Operator: Heyah
Pomógł: 49 razy
Wiek: 25
Dołączył: 09 Gru 2007
Posty: 1051
Skąd: Kętrzyno --> Lębork
Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 2008-03-12, 09:17   

a telefon jest po upadku ??
I jaki masz w nim soft ??
^
 
  Skype
     
conrad9210 
Nowicjusz


Telefon: różne :)
Operator: Orange
Wiek: 33
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 43
Wysłany: 2008-03-12, 11:00   

niestety nie znam historii tego tel, trafil do mnie w stanie wizualnie nie ciekawym. obecnie mam oryginalny soft v 4.18(tel pracuje bez zastrzezen). instalowalem tez mjmdm10, soft chodzil nie stabilnie (czeste zawieszenia i restarty) a obecnie jak juz uda mi sie go wgrac to ma rozwalona strukture menu, nie ma zasiegu i wiekszosc opcji jest niewidoczna.
^
 
     
GSMservice 
Expert
Prawie Expert :P


Telefon: N95 ,k500
Operator: Heyah
Pomógł: 49 razy
Wiek: 25
Dołączył: 09 Gru 2007
Posty: 1051
Skąd: Kętrzyno --> Lębork
Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 2008-03-12, 11:21   

conrad9210 napisał/a:
instalowalem tez mjmdm10, soft chodzil nie stabilnie (czeste zawieszenia i restarty) a obecnie jak juz uda mi sie go wgrac to ma rozwalona strukture menu, nie ma zasiegu i wiekszosc opcji jest niewidoczna.

Sumy kontrolne trzeba przeliczyć i resety zrobić no i oczywiście wgrać virgin eeprom.
^
 
  Skype
     
conrad9210 
Nowicjusz


Telefon: różne :)
Operator: Orange
Wiek: 33
Dołączył: 31 Sie 2006
Posty: 43
Wysłany: 2008-03-12, 11:41   

zrobilem to :)sadze ze hardware zawodzi, pytanie co konkretnie.
^
 
     
GSMservice 
Expert
Prawie Expert :P


Telefon: N95 ,k500
Operator: Heyah
Pomógł: 49 razy
Wiek: 25
Dołączył: 09 Gru 2007
Posty: 1051
Skąd: Kętrzyno --> Lębork
Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 2008-03-12, 13:27   

To próbuj wymienić diody.
^
 
  Skype
     
lukaczmarek 
VIP
Pasjonat ;)



Telefon: HTC Touch PRO
Operator: Play
Pomógł: 65 razy
Wiek: 31
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 1047
Skąd: Bąków
Wysłany: 2008-03-12, 14:51   

Ale gadacie tutaj głupoty. conrad9210, Opisz dokładniej w czym tkwi problem bo nie bardzo rozumiem. Diody świecą się po wyłączeniu telefonu czy po zgaśnięciu podświetlania??
^
 
  Skype
     
Reich 
VIP
Arek



Telefon: 7321
Operator: Heyah
Pomógł: 68 razy
Wiek: 27
Dołączył: 19 Lip 2006
Posty: 1229
Skąd: Sieradz/Częstochowa
Wysłany: 2008-03-12, 17:47   

co wy mówicie, conrad9210, nie słuchaj GSMservice, >>tutaj<< masz dwa rezystory zaznaczone na czerwono, usuń je i powinno być dobrze.
_________________
Z Miłości Do Motocykli
MZ Pasjonat
Ja kudłaty durnowaty reperuję stare graty.
^
 
 
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 29
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-03-12, 21:06   

GSMservice,
conrad9210 napisał/a:
ledy podswietlajace klawiature nie wylaczaja sie tylko przygasaja (zeby zobaczyc ze swieca trzeba zdemontowac panel i sciagnac klawiature)
Już sam ten fragment powinien Dać do zrozumienia, ze soft jest ok.

Reich prowadzi w dobrym kierunku, a dokładniej:



Widać tu schemacik interesującego nas fragmentu, zasilanie z baterii idzie prosto na diody, wiec aby świeciły zwarcie do masy musi być za nimi. Mamy tylko 2 elementy, albo n400 <czyli układ sterowania diodami>, albo warystor. Z doświadczenia wiem, ze od wilgoci bardzo często właśnie to 2gie zaczyna mieć lekkie przebicie. Wiec wystarczy usunąć tylko ten naznaczony przeze mnie element.

Usuniecie obydwóch niczego nie zepsuje <to taki sam element, ale jak widać ze schematu odpowiada za linie LCD>. Można - nie trzeba, bo akurat on jest ok
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 29
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2008-03-12, 21:12   

a ja juz myslalem ze tranzystor szaleje, a wyglada na to ze dostaje poprostu za duzo masy ;]
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 29
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-03-12, 21:19   

logos2000 napisał/a:
a ja juz myslalem ze tranzystor szaleje,
Jaki tranzysor?
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 39
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2008-03-12, 22:06   

logos2000, warystor to taki rezystor o nieliniowej charakterystyce. Jego rezystancja zależy od napiecia. Do pewnej wartości napięcia jego rezystancja jest bardzo duża, a po przekroczeniu watosci tego napięcia na jakie był dany warystor zaprojektowany rezystancja gwałtownie maleje. Jeśli jest uszkodzony rezystancja zaczyna maleć wcześniej. Tak jest wlaśnie w tym przypadku.
^
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 29
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2008-03-13, 07:03   

a prosze, nie wiedzialem ze takie cos jak warystor wogole istnieje, dzieki za oswiecenie :)
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: