PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > nie da sie ubic DCT-3 flashem - a moze jednak??


nie da sie ubic DCT-3 flashem - a moze jednak??

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » nie da sie ubic DCT-3 flashem - a moze jednak??
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
toporek18 
Starszy Użytkownik



Telefon: rozne :-)
Operator: Heyah
Pomógł: 2 razy
Wiek: 31
Dołączył: 07 Wrz 2005
Posty: 181
Skąd: Gubin rulezzzz
  Wysłany: 2006-08-26, 23:16   nie da sie ubic DCT-3 flashem - a moze jednak??

witam.

dorwalem ostatnio nokie 3330 no i oczywiscie trzeba bylo do niej wgrac cos nowego i modyfikowanego :D
Na pierwszy ogien poszedl soft by seba123, poniewaz ciekaw bylem jak dziala FS :wink:
Sofcik wgrany, potem virgin eeprom, imei, resety itp. i telefonik smiga z nowym sofcikiem, nastepnie format pamieci w telefonie i wszystko ok. Gdy jednak okazalo sie, ze konwenterem FBUS/MBUS nie moge nic wgrac do telefonu, wkurzylem sie i postanowilem wgrac inny soft,
tym razem padlo na soft do 3330 by DOMI 8)
no wiec podlaczam fonika pod dajana, odpalam rolisa wrzucam soft, klikam flash, wciskam wlacznik i...... nie wierze wlasnym oczom.....
"preloader boot error" i komunikat "phone not accept preloader code"

Probowalem innych programow, innych softow, i za kazdym razem problem z loaderem :|
telefon wczesniej dzialal normalnie (teraz tez dziala) bateria naladowana na full
pierwszy raz sie z czyms takim spodkalem a flashowalem juz wiele razy. Wiecie moze od czego to?

P.s.
Jutro podepne pod tornado, bo dzis kabla nie moge znalesc i zobaczymy czy sie komunikuje. Mimo wszystko piscie czy cos takiego juz sie wam zdazylo i jak sobie poradziliscie z tym problemem.

Pozdrawiam
^
 
     
AdSense


bercik12345 
Starszyzna
prawie jak moderator



Telefon: 3310&5110
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 27
Dołączył: 15 Paź 2004
Posty: 587
Skąd: polska Katowice
Ostrzeżeń:
 2/5/6
Wysłany: 2006-08-26, 23:20   

spróbuj knokiem wyczyścić całego flasha a potem wgraj;)
_________________
Moja historia
Eryk T10s -> N 5130 -> N 3510i -> N 3650 -> N N-gage ->6310i->niezniszczalna 3310:D-> obecnie 3100 i coś dużo nowszego

Wprowadzam każdą dct4 w local mode jednym drucikiem :]
^
 
     
toporek18 
Starszy Użytkownik



Telefon: rozne :-)
Operator: Heyah
Pomógł: 2 razy
Wiek: 31
Dołączył: 07 Wrz 2005
Posty: 181
Skąd: Gubin rulezzzz
Wysłany: 2006-08-26, 23:26   

bercik12345, juz dawno na to wpadlem, ale jak juz pisalem za kazdym razem blad z loaderem :evil:
Mi sie juz skonczyly pomysly jak to naprawic dajanem, wiec jak tylko znajde kabel zobaczymy co Saras na to powie :roll:
^
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 41
Dołączył: 18 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2006-08-27, 00:02   

prawdopodobnie dejan ci sie zrypał lub coś nie styka. Prawie niemożliwe jest skopanie flasha. Ja przenosiłem rara z pracydo domu w mojej 3330.
^
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2006-08-27, 00:46   

przeczysc styki i powinno smigac
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
toporek18 
Starszy Użytkownik



Telefon: rozne :-)
Operator: Heyah
Pomógł: 2 razy
Wiek: 31
Dołączył: 07 Wrz 2005
Posty: 181
Skąd: Gubin rulezzzz
Wysłany: 2006-08-27, 11:27   

Ale zabawny model mi sie trafil :mrgreen: co zem sie usmial przy tej 3330 to moje :wink:

Sluchajcie 8)
Wstalem rano, bo obudzil mnie telefon (karte mialem w tej 3330). Po krotkiej rozmowie ze znajomym postanowilem dalej powalczyc z tym dziwnym incydentem.
Znalazlem kabel do tornado i o dziwo telefon bez zajakniecia sie sflashowal. Po flashu "contact service" wiadomo imei :wink: z powodu ze przy probie przywrocenia imei tornadem wywalal blad, przezucilem sie z powrotem na konwenter i rolisa. Po przyrwoceniu imei, resetach i faid telefon wstal.
Tutaj kolejna niespodzianka.... :P BRAK ZASIEGU :D no to spowrotem konwenter jeszcze raz faid i resety.... to samo.
W NETMONITORZE na pierwszym tescie ciagle "SEAR" (czyzby PA poszla :roll: )
no ale dobra, cos mnie podkusilo by przeliczyc faid tornadem, i co..... ZASIEG JEST Z POWROTEM :lol:

jednak mimo tego, ze zasieg mam caly czas full to dzieja sie z nim dziwne rzeczy. Otoz raz moge sie dodzwonic normalnie, a zaraz potem mam "abonent czasowo nie dostepny" lub sygnal zajetosci :?

wracajac do tego dajana, teraz po podlaczeniu dajana i zaladowaniu flasha przez "open" wywala "preloader counter respond error" a gdy chce go wgrac przez czerwone kolko to odrazu po wcisnieci wlacznika wywala "timeout check cable or mobile contacts"

Zeby wam utrudnic sprawe powiem ze przed chwila tym samym dajanem flashowalem 3210 i bez zajakniecia 8)

Jakies pomysly macie?? :)

[ Dodano: 2006-08-27, 11:29 ]
logos2000, oczywiscie ze czyscilem :wink:
^
 
     
riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 27
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2006-08-27, 12:33   

Rozkrec wtyczke i sprawdz poprawnosc podlaczenia kabli.
^
 
 
     
mdawidm 
Expert
VIP



Telefon: only 33x0
Operator: Orange
Pomógł: 76 razy
Wiek: 30
Dołączył: 04 Lut 2005
Posty: 2142
Skąd: Środa Wlkp.
Wysłany: 2006-08-27, 13:01   

riger napisał/a:
Rozkrec wtyczke i sprawdz poprawnosc podlaczenia kabli.

Skoro predzej mu kabel dzialal to trudno zeby sam sie rozkrecil i przelutowal...
_________________
http://mdawidm.infonokia.pl/
^
 
 
     
toporek18 
Starszy Użytkownik



Telefon: rozne :-)
Operator: Heyah
Pomógł: 2 razy
Wiek: 31
Dołączył: 07 Wrz 2005
Posty: 181
Skąd: Gubin rulezzzz
Wysłany: 2006-08-27, 13:08   

riger, ale konwenter fbus/mbus na tej wtyczce dziala 8)

mdawidm, skad moge pobrac twojego softa pod tornado? Na twojej stronie nie znalazlem, a linki podane na forum nie dzialaja :( musze cos wgrac bo teraz mam orginalny :evil: a i ktora wersje wgrywac? 2.13?? Pamietam ze byly z nia problemy, ale dawano nie odwiedzalem tamtego tematu, wiec moze sa juz poprawione?
^
 
     
bercik12345 
Starszyzna
prawie jak moderator



Telefon: 3310&5110
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 27
Dołączył: 15 Paź 2004
Posty: 587
Skąd: polska Katowice
Ostrzeżeń:
 2/5/6
Wysłany: 2006-08-27, 15:22   

ale konwerter używa tylko Mbus i gnd a możesz mieć urwane rx lub tx:)
_________________
Moja historia
Eryk T10s -> N 5130 -> N 3510i -> N 3650 -> N N-gage ->6310i->niezniszczalna 3310:D-> obecnie 3100 i coś dużo nowszego

Wprowadzam każdą dct4 w local mode jednym drucikiem :]
^
 
     
toporek18 
Starszy Użytkownik



Telefon: rozne :-)
Operator: Heyah
Pomógł: 2 razy
Wiek: 31
Dołączył: 07 Wrz 2005
Posty: 181
Skąd: Gubin rulezzzz
Wysłany: 2006-08-28, 10:28   

riger, jasnowidz jakis z ciebie czy co? :mrgreen:

Porzyczylem od znajomego druga wtyczke i smiga :mrgreen: zastanawiam sie tylko dlaczego logomanager (Rx,Tx) dzialal i rolis (Mbus) :roll: We wtyczce tez niby bylo wszystko w porzadku 8)

mdawidm, co z tymi softami? Bo napewno sie jeszcze przydadza :wink:
^
 
     
mdawidm 
Expert
VIP



Telefon: only 33x0
Operator: Orange
Pomógł: 76 razy
Wiek: 30
Dołączył: 04 Lut 2005
Posty: 2142
Skąd: Środa Wlkp.
Wysłany: 2006-08-28, 13:19   

toporek18, pamietam ze mialem takie softy. Siedzialy u mnie na serwerze, ale po awarii wsyzstko sie skasowalo. Zrobil je xury wiec poprosze go bo pewnie ma na swoim dysku a jesli nie to jak bedzie mial czas to zrobi :)
Pozdro.
_________________
http://mdawidm.infonokia.pl/
^
 
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 41
Dołączył: 18 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2006-08-30, 00:12   

Niestety nie mam ich obecnie. Ale o ile pamiętam to konwerter działa nawet bez podłączonego boxa i mogłbym je spowrotem zrobić jak znajdę chwilę czasu na weekendzie. Póki co to poniżej jest link do mojego opisu. To wcale nie jest skomplikowane wręcz banalnie proste.
http://forum.pasjagsm.pl/tematy12/8419.htm#62372
^
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-08-31, 10:59   

xury napisał/a:
Ale o ile pamiętam to konwerter działa nawet bez podłączonego boxa
Niestety nie < przynajmniej u mnie >

Jak by ktoś chciał to moge przerabiac wg opisu xury'ego, ciekawe jak zareaguje na softy z FS
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
mariuz 
Nowicjusz


Telefon: 6822+3410
Operator: Plus
Wiek: 28
Dołączył: 01 Paź 2006
Posty: 5
Wysłany: 2006-10-01, 17:40   

aaa niespodzianka ;] Mi udało się uwalic jedna 3310... ale oporowo ja mezylem, wyciaganie baterii kabla reset podczas flashowania i rozne temu podobne...
O dziwo nie tym go ubilem bo tpotem zwykly flash i bylo ok


Chcialem zrobic koledze dowciapa :lol: i zalozyc mu simlocka... i skonczylo sie dostaniem wyswietlacza na pamiatke. Nijak nie szlo go odblokowac ani nic. Z reszta simlock byl chyba na trynidad czy cos w tym stylu.

Potem sie skapnalem ze przy zakladaniu bylo ustawione na "factory"... a jeszcze byla funkcja "user". Moze to dlatego...

[ Dodano: 2006-10-01, 17:41 ]
aaa niespodzianka ;] Mi udało się uwalic jedna 3310... ale oporowo ja mezylem, wyciaganie baterii kabla reset podczas flashowania i rozne temu podobne...
O dziwo nie tym go ubilem bo tpotem zwykly flash i bylo ok


Chcialem zrobic koledze dowciapa :lol: i zalozyc mu simlocka... i skonczylo sie dostaniem wyswietlacza na pamiatke. Nijak nie szlo go odblokowac ani nic. Z reszta simlock byl chyba na trynidad czy cos w tym stylu.

Potem sie skapnalem ze przy zakladaniu bylo ustawione na "factory"... a jeszcze byla funkcja "user". Moze to dlatego...
^
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów KTO MOZE MI POMÓC Z RADYJKIEM-KOD sertic Kosz 0 2008-07-09, 13:50
Brak nowych postów czy moze ktos wie... aurelion Kosz 0 2008-10-10, 14:52
Brak nowych postów N70 Problem z flashem michu9010 BB5 4 2010-02-03, 01:06
Brak nowych postów Problem z łączeniem usb oraz flashem ... Pietras8978 DCT-4 4 2010-03-13, 14:44
Brak nowych postów Czy ma ktos moze Nokie x3 darekmazur Kosz 1 2010-04-25, 17:32