PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Nokia 3310 i błąd przy odczycie danych telefonu


Nokia 3310 i błąd przy odczycie danych telefonu

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » Nokia 3310 i błąd przy odczycie danych telefonu
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
karolp1993
Nowicjusz


Telefon: Nokia 3310
Operator: Era
Dołączył: 17 Mar 2008
Posty: 19
Wysłany: 2008-04-11, 16:46   Nokia 3310 i błąd przy odczycie danych telefonu

Witam. W końcu doczekałem się kabla MBUS. Jest to kabel firmy FOOF! więc powinien być ok, a coś nie gra. Odpalam przy włączonym telefonie i podłączonym kablu program Nokia Tools v1.9 build002 by Rolis. Daję port pod który mam podpięty kabel, i Read -> Phone Info. Wywala błąd:
"Failed to initialyse local mode"
Co robić?
Dodam że w userport skopiowałem plik do C:/Windows/system32/Drivers.
^
 
 
     
AdSense


GSMservice 
Expert
Prawie Expert :P


Telefon: N95 ,k500
Operator: Heyah
Pomógł: 49 razy
Wiek: 25
Dołączył: 09 Gru 2007
Posty: 1051
Skąd: Kętrzyno --> Lębork
Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 2008-04-11, 18:09   

karolp1993, A co na to program Knock lub rolis ??
też to samo wyskakuje ??
^
 
  Skype
     
karolp1993
Nowicjusz


Telefon: Nokia 3310
Operator: Era
Dołączył: 17 Mar 2008
Posty: 19
Wysłany: 2008-04-11, 19:08   

Już nawet windę 98 se zainstalowałem, a na niej to samo. W knoku wywala błąd:
Kod:

"MBUS_SecurityCommand : cannot execute 'Enable extended commands'
CMD_handlecommands : cannot analyze phone
MBUS_SecurityCommand : cannot execute 'Enable extended commands'
"
^
 
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2008-04-11, 21:30   

to nie wina systemu tylko programow, tez mialem z nimi przeboje, raz dzialaja raz nie. Dct3byneb ten program jest dobry do kabli na com. Jezeli to nie pomoze. to w systemie wylacz, reset i wlacz porty
^
 
     
karolp1993
Nowicjusz


Telefon: Nokia 3310
Operator: Era
Dołączył: 17 Mar 2008
Posty: 19
Wysłany: 2008-04-11, 22:19   

kowalkarol1 napisał/a:
to nie wina systemu tylko programow, tez mialem z nimi przeboje, raz dzialaja raz nie. Dct3byneb ten program jest dobry do kabli na com. Jezeli to nie pomoze. to w systemie wylacz, reset i wlacz porty


Niestety, wywala "Phone initialization failed. MBus error. Check cable connection." W 7lmlinktest mam wszędzie 0%. Podejrzewam że to kabel, chociaż to dziwne bo firmowy więc powinien być ok. Czy TEN będzie dobry?
^
 
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2008-04-11, 22:25   

wejdz w moj komputer, wlasciwosci, menedzer urzadzen, znajdz porty com1 i com2, prawym na jeden i pozniej 2 wylacz, reset systemu, wejdz w to samo miejsce, i wlacz porty. Powinno pomoc:)
^
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 39
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2008-04-11, 23:15   

Userport nie ma nic do portów COM.
Spróbuj na innych programach. Jeśli masz miernik sprawdż napięcie podczas próby odczytu, powino miec około 1,5-2,5V. Można też użyć jakiegoś głośniczka do sprawdzenia czy kabel działa. Powinno słychać trzaski podczas próby wykrywania podpiętego telefonu. Oczywiście zamiast telefonu podpinasz głośniczek.
^
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2008-04-11, 23:26   

xury, a gdzie ja napisalem o userport?
napisalem tylko o softwarowym wylaczeniu w windzie i po restarcie wlaczeniu portow!. To mi kilka razy pomoglo.
^
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 39
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2008-04-12, 00:03   

kowalkarol1, przecież nie cytowałem że to ty :)
karolp1993 napisał/a:

Dodam że w userport skopiowałem plik do C:/Windows/system32/Drivers.

Takie małe info dla potomnych:
UserPort jest TYLKO do LPT
^
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2008-04-12, 08:37   

xury, a kto pisal o userport ze pisales ze nie ma nic do tego?:>
^
 
     
GSMservice 
Expert
Prawie Expert :P


Telefon: N95 ,k500
Operator: Heyah
Pomógł: 49 razy
Wiek: 25
Dołączył: 09 Gru 2007
Posty: 1051
Skąd: Kętrzyno --> Lębork
Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 2008-04-12, 08:38   

kowalkarol1, Przeczytaj sobie dokładnie pierwszy post
karolp1993 napisał/a:
Dodam że w userport skopiowałem plik do C:/Windows/system32/Drivers.
^
 
  Skype
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2008-04-12, 09:46   

GSMservice, xury, to sory.
^
 
     
adam1993 
Użytkownik


Telefon: N-GAGE QD
Operator: Plus
Wiek: 23
Dołączył: 06 Sty 2008
Posty: 105
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-04-12, 10:18   

U mnie taki błąd jest jak kabel nie styka w telefonie :mad: wtedy ściskam kabel(czasem na nim siadam :shock: ) do telefonu z całej siły i tak trzymam cały czas i wtedy elegancko działa :mrgreen:
^
 
 
     
karolp1993
Nowicjusz


Telefon: Nokia 3310
Operator: Era
Dołączył: 17 Mar 2008
Posty: 19
Wysłany: 2008-04-12, 12:44   

xury, na jakich pinach?
adam1993, nic to nie daje u mnie.
kowalkarol1, twoja rada też nic nie daje :/
^
 
 
     
sundance_kid 
VIP



Telefon: E50,E51.5310XM
Operator: Orange
Pomogła: 37 razy
Wiek: 33
Dołączyła: 25 Cze 2006
Posty: 852
Skąd: Bratoszewice
Wysłany: 2008-04-12, 12:46   

Weź czymś "wyprostuj" te wystające w końcówce kabla i podepnij telefon tak żeby najmniej je zgiąć.
_________________
Bądź zła, bądź zła zła zła tak jak ja!
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Pomoc w wyborze marki, telefonu Lucas_21 Co wybrać? 8 2014-11-02, 15:40
Brak nowych postów zlecę zmianę softu w noki 3310 śląsk ... rafal18031988 Bazar 0 2014-12-20, 17:20
Brak nowych postów Pliki .ngd (Nokia Game Data). Skąd wz... Mef82 DCT-4 0 2015-06-15, 23:02
Brak nowych postów Nokia 5130 soft piotrpaz Warsztat 0 2015-07-11, 22:42
Brak nowych postów Nokia 3310. Czy mogę zmienić soft? 92dziki DCT-3 0 2015-09-01, 14:39