PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > nokia 3310 jako modem do PC


nokia 3310 jako modem do PC

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » nokia 3310 jako modem do PC
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
anras 
Nowicjusz


Telefon: Nokia 3310
Operator: Plus
Dołączył: 26 Paź 2007
Posty: 7
  Wysłany: 2007-11-20, 13:06   nokia 3310 jako modem do PC

powitać
mam pytanie czy jest możliwość podłączenia nokii 3310 jako modem do PC proszę o poradę, wiem ze potrzebuję jakiegoś emulatora modemu do noki 3310 ale nie wiem jaka jest jego nazwa i skąd mogę go dorwać.
pozdrawiam
PS. z góry dzięki za porady


[ Dodano: 2007-11-20, 15:26 ]
do zapytania mojego pierwszego jaki najlepiej telefon z noki wykorzystać jako modem do PC i żeby nie był zbytnio drogi.pozdrawiam i dziękuje za wszelkie podpowiedzi z góry
Ostatnio zmieniony przez EMEK 2007-11-20, 15:59, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
 
     
AdSense


EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 29
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2007-11-20, 16:01   

anras, 3310 nie ma modemu. najtanszy modem to chyba nokia 8210, ale to tylko CSD. GPRS masz np w 6610i
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
cieszak 
Starszy Użytkownik
100% Cieszaka



Telefon: HTC HD7
Operator: Orange
Pomógł: 17 razy
Wiek: 31
Dołączył: 01 Mar 2005
Posty: 247
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2007-11-20, 18:54   

ja tam sobie niedawno kupiłem na allegro Siemensa S55 + kabelek i bardzo dobrze mi działa na XP (na viste nie mam sterowników) - razem dałem jakieś 40 + 15 zł = 55 zł (w tym dwie przesyłki)
_________________
http://cieszak.eu
CrystalCode Studio - aplikacje, strony www, urządzenia elektroniczne, pomoc techniczna, konsultacje
^
 
 
  Skype
     
sundance_kid 
VIP



Telefon: E50,E51.5310XM
Operator: Orange
Pomogła: 37 razy
Wiek: 33
Dołączyła: 25 Cze 2006
Posty: 852
Skąd: Bratoszewice
Wysłany: 2007-11-21, 21:03   

cieszak napisał/a:
na viste nie mam sterowników)

Niepotrzebne przecież.

EMEK napisał/a:
najtanszy modem to chyba nokia 8210, ale to tylko CSD

Chcesz kogoś zrujnować?

anras napisał/a:
do zapytania mojego pierwszego jaki najlepiej telefon z noki wykorzystać jako modem do PC

3220, 6020, 6021, 6230. Zresztą zależy czego chcesz i możesz używać (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA)
_________________
Bądź zła, bądź zła zła zła tak jak ja!
^
 
     
anras 
Nowicjusz


Telefon: Nokia 3310
Operator: Plus
Dołączył: 26 Paź 2007
Posty: 7
Wysłany: 2007-11-22, 09:20   

Dziękuje za odpowiedzi i podpowiedzi przydatne, ale mam drobne uwagi:
- EMEK - " 3310 nie ma modemu " pisze ze nie mam modemu, może nie mam wbudowanego ale dzięki emulatorowi modemu działa jako modem, kumpel 2 lata temu ponad rok korzystał z noki 3310 jako modem ale emulator zatracił (padł mu dysk miał tylko na dysku emulator :( ).
- cieszak - ja nie toleruje simensów, nie są wytrzymałe na; wstrząsy, kurze, wilgocie, mrozy, wysokie temperatury, silne pola elektro-magnetyczne (spawarki wirowe i transformatorowe) paru kumpli miało problemy w tych warunkach w takich warunkach pracuje moja nokia 3310 i wytrzymuje to wszystko, może zakupię ale jestem leniwy i sima nie chce mi sie przekładać a drugiego numeru nie chce mi sie kupować.
- sundance_kid - " Chcesz kogoś zrujnować? " siebie, a z tych modeli noki 3220, 6020, 6021, 6230 która najlepsza?
Coś wybiorę z tych odpowiedzi. Pozdrawiam i wielkie dzięki
^
 
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 29
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2007-11-22, 10:13   

anras, O tym emulatorze chetnie bym sie dowiedział więcej. GPRS też był?
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
sundance_kid 
VIP



Telefon: E50,E51.5310XM
Operator: Orange
Pomogła: 37 razy
Wiek: 33
Dołączyła: 25 Cze 2006
Posty: 852
Skąd: Bratoszewice
Wysłany: 2007-11-22, 10:27   

Generalnie najlepiej jakbyś napisał w obrębie jakiego zasięgu się znajdujesz. Wtedy można Ci dobrać najlepszy modem. A co do Nokii które podałam obsługują one EDGE. Najlepsza byłaby 6230: GPRS i EDGE klasy 10 (48 kbps i 236,8 kbps). Pozostałe które wymieniłam mają EDGE class 6 co daje Ci max 177,6 kbps. 3220 da sie połączyć tylko kablem, 6020 irda i kabel, 6021 BT + kabel, 6230 - irda, BT, kabel.
A co do s55 to używam od dawien dawna i jeszcze dawniej jako modem i nic mu się nie dzieje.
_________________
Bądź zła, bądź zła zła zła tak jak ja!
^
 
     
cieszak 
Starszy Użytkownik
100% Cieszaka



Telefon: HTC HD7
Operator: Orange
Pomógł: 17 razy
Wiek: 31
Dołączył: 01 Mar 2005
Posty: 247
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2007-11-22, 17:24   

sundance_kid napisał/a:
cieszak napisał/a:
na viste nie mam sterowników)

Niepotrzebne przecież.

to jak w takim razie zainstalować i skonfigurować s55 jako modem na viście?
_________________
http://cieszak.eu
CrystalCode Studio - aplikacje, strony www, urządzenia elektroniczne, pomoc techniczna, konsultacje
^
 
 
  Skype
     
sundance_kid 
VIP



Telefon: E50,E51.5310XM
Operator: Orange
Pomogła: 37 razy
Wiek: 33
Dołączyła: 25 Cze 2006
Posty: 852
Skąd: Bratoszewice
Wysłany: 2007-11-22, 21:05   

Cytat:
to jak w takim razie zainstalować i skonfigurować s55 jako modem na viście?

Akurat ja podłączyłam go przez BT i sam się zainstalował. Nic mu nie musiałam dokładać. Jest jako standardowy modem wykorzystujący BT.
_________________
Bądź zła, bądź zła zła zła tak jak ja!
^
 
     
anras 
Nowicjusz


Telefon: Nokia 3310
Operator: Plus
Dołączył: 26 Paź 2007
Posty: 7
Wysłany: 2007-11-23, 09:12   

- EMEK - GPRS nie było, a emulator blokował telefon ze nie można było zadzwonić i sms-a wysłać i nie można było się dodzwonić i sms-y nie dochodziło jak korzystało się z neta, blokował wszystkie obcje telefonu, jak kumpel mówiło to cała moc obliczeniową wykorzystywał telefonu na modem po wyłączeniu emulatora można było korzystać normalnie z telefonu, przydał by sie bo jeszcze tydzień i koniec z neta w pracy u mnie a radiowe odpadają w moim rejonie 60 zł za 256 kb przy ładnej pogodzie nie opłaca sie,
- sundance_kid - znajduje sie w obrębie PLUS GSM i mam Simplusa, 80 - 100% zasięgu na zewnątrz budynku 60 - 90% zasięgu w budynku w zależności od pogody, Era i Idea raczej Orange 10 - 60% przy dobrych wiatrach na zewnątrz budynku w budynku do 30 % zasięgu, jak kumple mówią i mam problemy z dodzwonieniem, na górkach to wszystkie sieci mają 90 - 100 % zasięgu moja wioseczka położona jest w dolince i mieszkam na samym dnie dolinki do nadajnika PLUS GSM ma ok. w linii prostej 5 kilometry, tak myślałem i chyba przetestuje nokie 6020 u kumpla bo ma kabel.
Pozdrawiam
^
 
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 29
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2007-11-23, 12:17   

hmm zainteresowal mnie ten modem na 3310, kiedys zreszta o to pytalem.

poszukalem io znalem cos takiego w changelogu GAMMU:
Cytat:
Things for 2003
---------------
1.There are still few general topics TODO
* uploading some things over WAP
* MMS
* ending win32 dll
* writing really usefull GUI
* giving support for more formats (like Ericsson WAP settings over SMS)

Note: I have in my library specs for many models (example: Morotola,
Sagen, Siemens xx45) and it's only required to code few
functions into current source to have support for them...

* AT modem emulator
* other :-)



przydalo by sie cos wiecej o tym dowiedziec :)
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
anras 
Nowicjusz


Telefon: Nokia 3310
Operator: Plus
Dołączył: 26 Paź 2007
Posty: 7
Wysłany: 2007-11-23, 14:05   

- logos2000 - znalazłem linka i był tam emulator modemu do noki 3310 tylko nie miałem zbytnio czasu żeby sprawdzić a tera nie wchodzi mi tyhttp://www.optimalnetwo...6-register.html
pozdrawiam

[ Dodano: 2007-11-23, 14:07 ]
http://www.optimalnetwork...6-register.html
pozdrawiam
^
 
 
     
sundance_kid 
VIP



Telefon: E50,E51.5310XM
Operator: Orange
Pomogła: 37 razy
Wiek: 33
Dołączyła: 25 Cze 2006
Posty: 852
Skąd: Bratoszewice
Wysłany: 2007-11-23, 15:35   

anras akurat nie o to mi chodziło. Znajdź na stronie Plusa/Orange/Era mapki zasięgu i zobacz w obrębie czego (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA) się znajdujesz. Tp omoże dobrać Ci najlepszy modem.
A najlepszą metodą jest testowanie:). Bo niestety te mapki mają charakter informacyjny i w moim przypadku jestem w zasięgu EDGE ale niestety telefon korzysta z nadajnika który ma tylko GPRS.
_________________
Bądź zła, bądź zła zła zła tak jak ja!
^
 
     
cieszak 
Starszy Użytkownik
100% Cieszaka



Telefon: HTC HD7
Operator: Orange
Pomógł: 17 razy
Wiek: 31
Dołączył: 01 Mar 2005
Posty: 247
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2007-11-23, 23:24   

sundance_kid napisał/a:
Cytat:
to jak w takim razie zainstalować i skonfigurować s55 jako modem na viście?

Akurat ja podłączyłam go przez BT i sam się zainstalował. Nic mu nie musiałam dokładać. Jest jako standardowy modem wykorzystujący BT.

a ja akurat nie mam BT :) mam tylko kabel
_________________
http://cieszak.eu
CrystalCode Studio - aplikacje, strony www, urządzenia elektroniczne, pomoc techniczna, konsultacje
^
 
 
  Skype
     
anras 
Nowicjusz


Telefon: Nokia 3310
Operator: Plus
Dołączył: 26 Paź 2007
Posty: 7
Wysłany: 2007-11-26, 08:06   

- sundance_kid - a o tym zasięgu ci chodziło to jest EDGE ok 2km zaczyna sie ode mnie GPRS, nadajnik co stoi niedaleko mnie obsługuje EDGE i GPRS. Pozdrawiam
^
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Usunięcie funkcji "radio" z... Abba Nokia 0 2014-10-13, 23:08
Brak nowych postów zlecę zmianę softu w noki 3310 śląsk ... rafal18031988 Bazar 0 2014-12-20, 17:20
Brak nowych postów Pliki .ngd (Nokia Game Data). Skąd wz... Mef82 DCT-4 0 2015-06-15, 23:02
Brak nowych postów Nokia 5130 soft piotrpaz Warsztat 0 2015-07-11, 22:42
Brak nowych postów Nokia 3310. Czy mogę zmienić soft? 92dziki DCT-3 0 2015-09-01, 14:39