PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Nokia 3330 i soft z 3310 + backup + powrót do 3330


Nokia 3330 i soft z 3310 + backup + powrót do 3330

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » Nokia 3330 i soft z 3310 + backup + powrót do 3330
Zamknięty przez: mdawidm
2006-03-18, 21:00
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
thunar 
Nowicjusz


Telefon: Nokia 3330
Operator: Heyah
Dołączył: 18 Mar 2006
Posty: 11
Skąd: Kraków
  Wysłany: 2006-03-18, 10:48   Nokia 3330 i soft z 3310 + backup + powrót do 3330

Witam wszystkich !

Zacznę od tego, że to mój pierwszy post na tym forum :)

Tak, wiem, że temat był wałkowany wiele razy, przeszukałem forum i przeczytałem dokładnie tutoriale już wielokrotnie. Nie chodzi mi o to czy się da - tylko po pierwsze :

Mam teraz Nokię 3330 z wgranym softem MaciejKi 7.51 new mod, ale chce tez wypróbować inne zwłaszcza soft Mdawidm v. 2.13. Bedzie to pierwsze wgrywanie przeze mnie softu do mojego tel (wcześniej zrobione to było w serwisie), dlatego chce się upewnić co do paru szczegółów.

1) Jak zrobić backup starego softu tak żebym mógł wrócić do 3330 jeśli bedę tęsknił za np 100 kontaktami w pamięci tel. ? :)
Czy procedura przebiega standardowo czy trzeba backupować od konkretnego adresu ? I od razu przy wgrywaniu z 3310 na 3330 trzeba też zmieniać jakieś adresy i jak z EEpromem ?

2) W telefonie używam niestandardowej baterii o powiększonej pojemności i niestety nie mieści się z wtyczką do tego telefonu co zmusza mnie do używania baterii oryginalnej starej NI-MH, która załadowana na full trzyma może ok 2 dni. przy małym używaniu - przy dwóch kreskach się wyłącza. Nie wiem ile prądu pobiera backupowanie, wgyrwanie i cała ta operacja - a nie chce żeby ta bateria padła podczas flashowania, bo jest dość słaba - więc pytanie czy wytrzyma ?

3) To już troche odnośnie HW - czy są może dostępne jakieś filmiki z procesem wymiany diód ?


Dzięki z góry za pomoc, przeglądam już pare dni to forum i naprawde szacunek dla wszytkich za pomoc, zaangażowanie i wiedze. (swoja drogą gdzie można się tego nauczyć ? :) )


Pozdrawiam serdecznie !
^
 
 
     
AdSense


kamisqp
Nowicjusz


Telefon: 5510,T722i
Operator: Heyah
Dołączył: 18 Mar 2006
Posty: 9
Wysłany: 2006-03-18, 11:00   

Co do pierwszego pytania to zdaje mi się że tutaj - http://www.projektyludzi..../jak_flash.html znajdziesz odpowiedź.
I do trzeciego: poszukam plytki z filmikiem instruktarzowym :) kiedys na allegro kupowalem zestaw i chbya byl taki filmik :)
_________________
Fenk juł.
^
 
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 35
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-03-18, 12:02   

thunar, ad.2. jak bedziesz zaczynal flashowac to zamiast przyciskac krotko power po prostu podlacz ladowarke! flashowanie sie zacznie a bateria bedzie podtrzymywana przez ladowarke!

p.s. chyba sie znamy (czwartek, hala targowa ;) )
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 31
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-03-18, 12:07   

thunar napisał/a:
2) W telefonie używam niestandardowej baterii o powiększonej pojemności i niestety nie mieści się z wtyczką do tego telefonu co zmusza mnie do używania baterii oryginalnej starej NI-MH, która załadowana na full trzyma może ok 2 dni. przy małym używaniu - przy dwóch kreskach się wyłącza. Nie wiem ile prądu pobiera backupowanie, wgyrwanie i cała ta operacja - a nie chce żeby ta bateria padła podczas flashowania, bo jest dość słaba - więc pytanie czy wytrzyma ?


Naładowana wytrzyma na 100%, ja do flashowania używam takiej bateryjki. Czasem nawet jak tel się nie włączy to flash i tak idzie (wiem, że to nieładnie, ale działa) Aaa i moja wytrzymuje jakieś 5 godzin czuwania

[ Dodano: 2006-03-18, 12:09 ]
thunar napisał/a:
3) To już troche odnośnie HW - czy są może dostępne jakieś filmiki z procesem wymiany diód ?


A po co filmik, są setki poradników ze zdjęciami. zresztą to żadna filozofia, odlutować stare wlutować nowe, polaryzacja ogólno dostępna. Tylko wprawy trzeba troszkę mieć.
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
thunar 
Nowicjusz


Telefon: Nokia 3330
Operator: Heyah
Dołączył: 18 Mar 2006
Posty: 11
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-03-18, 12:10   

@Domi : Racja, racja znamy się :] ! No proszę, widzę, że trafiłem na dobre forum ;)

O z tego co napisał EMEK to widzę, że ta bateria pociągnie bez problemu.

Przegladnąłem ten link od kamisqp, ale nie znalazłem odpowiedzi na to moje pierwsze pytanie, czy ktos mógłby rozwiać moje wątpliwości ?


Pozdrawiam Wszystkich !
^
 
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 31
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-03-18, 12:11   

thunar napisał/a:
Dzięki z góry za pomoc, przeglądam już pare dni to forum i naprawde szacunek dla wszytkich za pomoc, zaangażowanie i wiedze. (swoja drogą gdzie można się tego nauczyć ? :) )


1. To forum
2. Google
3. Doświadczenia własne zdobyte przy stosowaniu praktycznym porad znalezionych w pkt 1 i 2

[ Dodano: 2006-03-18, 12:15 ]
thunar napisał/a:
1) Jak zrobić backup starego softu tak żebym mógł wrócić do 3330 jeśli bedę tęsknił za np 100 kontaktami w pamięci tel. ? :)
Czy procedura przebiega standardowo czy trzeba backupować od konkretnego adresu ? I od razu przy wgrywaniu z 3310 na 3330 trzeba też zmieniać jakieś adresy i jak z EEpromem ?


Polecam rollisa, przycisk "read default flash size" ,lub
KNOKA file/read all(mcu ppm pmm eeprom)

Nie podajesz żadnych adresów (przy robieniu backupa) tylko wybierz model telefonu.

[ Dodano: 2006-03-18, 12:24 ]
thunar napisał/a:
Domi : Racja, racja znamy się :] ! No proszę, widzę, że trafiłem na dobre forum ;)


No to masz najlepszy support w kraju...
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
thunar 
Nowicjusz


Telefon: Nokia 3330
Operator: Heyah
Dołączył: 18 Mar 2006
Posty: 11
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-03-18, 13:58   

Dzięki EMEK, po próbie zrobienia backupu rolisem dostaje taki komunikat (patrz załącznik).

Wie ktoś może o co biega ? Próbwoać innym programem albo wyższa wersją Rolisa ?

Bo gdzieś czytałem, że zamianę 3330 na 3315 trzeba robić wersją 4.78 - prawda to ?

Pozdrawiam
^
 
 
     
wntl 
Expert
HipHopKemp Rulez ;)



Telefon: E398@E1
Operator: Orange
Pomógł: 80 razy
Wiek: 31
Dołączył: 23 Lut 2005
Posty: 2298
Skąd: Bytom
Wysłany: 2006-03-18, 14:03   

thunar, lol, pierwszy raz na oczy widze tak błąd :D a tak poza tym to chyba nie jest potrzebne robienie backupa, bo bedzie ci śmigac normalnie kazdy oryginalny :D
_________________
Tanie bilety Ryanair i Wizzair
^
  Skype
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 31
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-03-18, 14:10   

thunar, wntl, To normalne.
thunar, Robisz backupa softa modyfikowanego w którym jest wiele pozmieniane, dlatego nie wszystkie sumy się zgadzają, telefon tych sum nie sprawdza, ale rollis tak. Zapisz, będzię działać

[ Dodano: 2006-03-18, 14:16 ]
thunar napisał/a:
Bo gdzieś czytałem, że zamianę 3330 na 3315 trzeba robić wersją 4.78 - prawda to ?


Do zmiany 3330>3315 jest wiele dróg...
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
thunar 
Nowicjusz


Telefon: Nokia 3330
Operator: Heyah
Dołączył: 18 Mar 2006
Posty: 11
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-03-18, 16:06   

Dzieki wszystkim :)

Wgrałem i działa :) Ale nie mogę aktywować funkcji 3315 w knoku bo nie widzi telefonu, każdy inny program widzi tylko nie knok (rozne wersje), uzywam na szczęście NThelp :) Można to aktywować w jakimś innym programie ?

pozdrawiam
^
 
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 31
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-03-18, 16:10   

A masz dobry port ustawiony?

Oprócz tego można użyć:
    noktools by rolis v1.9
    dct3 repair partner by neb (DCT3RPv3.0)


A pewnie inni podadzą dziesiątki innych narzędzi
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
thunar 
Nowicjusz


Telefon: Nokia 3330
Operator: Heyah
Dołączył: 18 Mar 2006
Posty: 11
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-03-18, 16:50   

No to teraz gra wszystko, ten sofcik miażdzy, chociaż brakuje mi tam dzwonka Californication ;( No i przydalyby sie jakieś krótkie dzwonki specjalnie na sygnał sms - chyba, że są a ja to przeoczyłem. Opcji jest multum jeszcze nie przeszedłem przez nie wszytskie. Szacunek dla wszystkich i dla autora softu, dzięki za pomoc !
^
 
 
     
mdawidm 
Expert
VIP



Telefon: only 33x0
Operator: Orange
Pomógł: 76 razy
Wiek: 30
Dołączył: 04 Lut 2005
Posty: 2142
Skąd: Środa Wlkp.
Wysłany: 2006-03-18, 21:00   

Problem rozwiązany, więc temat zamykam.
_________________
http://mdawidm.infonokia.pl/
^
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów zlecę zmianę softu w noki 3310 śląsk ... rafal18031988 Bazar 0 2014-12-20, 17:20
Brak nowych postów Pliki .ngd (Nokia Game Data). Skąd wz... Mef82 DCT-4 0 2015-06-15, 23:02
Brak nowych postów PMM do 3330 z dodatkami do gier (Spac... Mef82 DCT-3 0 2015-06-28, 23:03
Brak nowych postów Nokia 5130 soft piotrpaz Warsztat 0 2015-07-11, 22:42
Brak nowych postów Nokia 3310. Czy mogę zmienić soft? 92dziki DCT-3 0 2015-09-01, 14:39