PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Nokia 3410 zawiesza się, wyłącza


Nokia 3410 zawiesza się, wyłącza

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » Nokia 3410 zawiesza się, wyłącza
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
Lestat19 
Nowicjusz


Telefon: Nokia 3410
Operator: Orange
Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 3
Wysłany: 2006-12-25, 19:32   Nokia 3410 zawiesza się, wyłącza

Witam

Mam problem z Nokią 3410. NIedawno zaczęła się dziwnie zachowywać. najpierw kilka razy się zawiesiła wiec wyjąłem i włożyłem baterie i wszystko było ok. Aż do momentu kiedy nagle zaczęła gasnąć i ponownie się włączać a przy tym także zawieszać. Komórka ta miała zbity wyświetlacz wiec kupiłem nowy i zamontowałem , działała tak miesiąc ale wydaje mi sie że to nie problem wyswietlacza (całej płytki razem z nim) bo stary - zbity wyświetlacz zamontowałem i komórka nadal się wiesza i wyłącza.. Przeczyściłem styki szmatką spryskaną dezodorantem (spirytusu nie miałem) ale to nic nie dało. Kiedy komórka się wyłącza ale nie włącza ponownie, żeby móc ją włączyć musze wyjąc baterie i ponownie ją wpiąć. Komórka nie była zalana ani nie spadła mi (przynajmniej przez ten ostatni miesiąc) awaria nastąpiła nagle. Można coś zrobić by naprawić tą komórkę ? Czy wgranie nowego softu coś da ?
^
 
     
AdSense


EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-12-25, 19:45   

Lestat19, rozumiem, że wyświetlacz zbity w skutek uderzenia. Sprawa wygląda tak. Flashowanie raczej nie pomoże i o ile zwykle powiedziałbym, że nie zaszkodzi to tu może. Ja zalecam wygrzanie gorącym powietrzem, a dopiero potem flash. Istnieje prawodopodobieństwo, że wywali ci sie na flashu i bedziesz miał trupa
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
Lestat19 
Nowicjusz


Telefon: Nokia 3410
Operator: Orange
Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 3
Wysłany: 2006-12-25, 19:56   

Tylko własnie chodzi o to że komórka wyłącz sie ale tylko wtedy jak naciskam na klawiature lub na obudowę, a jak jej nie ruszam to działa cały czas. W ogóle to zauważyłem że jak wymieniłem wyświetlacz to strasznie ciężko chodziła klawiatura a poza tym jak naciskałem na klawisze od menu (te zaraz pod wyświetlaczem) to można było zauważyć że wyświetlacz "zmienia kolor" Wcześnie jak miałem stary wyświetlacz guziki łatwo sie naciskało a przez to też ekran nie był tak przyciskany i nie zmieniał koloru. Czy możliwe że przez to że musiałem przez jakiś czas mocno naciskać te klawisze, teraz ta komórka się zawiesza i wyłącza mimo to że klawisze już się "wyrobiły" ? opalarki nie mam a poza tym nie znam się więc kapa.. chyba pozostaje mi kąpiel i zmiana softu. Bo to chyba mniej skomplikowane.Tylko mam pytanie jak ta kąpiel ma wyglądać? Mam całą płyte główną komorki zamoczyć w spirytusie a potem wysuszyć suszarką ? I jaki kabel kupić do zmiany softu ,i jaki soft wgrać ?
Ostatnio zmieniony przez Lestat19 2006-12-25, 20:01, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-12-25, 20:01   

Lestat19 napisał/a:
Tylko własnie chodzi o to że komórka wyłącz sie ale tylko wtedy jak naciskam na klawiature lub na obudowę, a jak jej nie ruszam to działa cały czas
Zimne luty - zaczynamy od grzania

Lestat19 napisał/a:
W ogóle to zauważyłem że jak wymieniłem wyświetlacz to strasznie ciężko chodziła klawiatura a poza tym jak naciskałem na klawisze od menu (te zaraz pod wyświetlaczem) to można było zauważyć że wyświetlacz "zmienia kolor"
Wymieniłes wyświetlacz razem z ramką? Pewnie tak, przełóż LCD do starej oryginalnej nokii.

Lestat19 napisał/a:
Czy możliwe że przez to że musiałem przez jakiś czas mocno naciskać te klawisze teraz ta komórka się zawiesza i wyłącza mimo to że klawisze już się "wyrobiły" ?
Nie, uważam że opisane przez ciebie usterki to wynik uderzenia.
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2006-12-25, 20:05   

Lestat19, zly pomysl z tym dezodorantem :/
chociaz przed sekunda zrobilem test i ADIDAS nie przewodzi pradu ;]

proponowalbym wygrzac ram i flash

samo kapanie w przypadku zimnych lutow NIC nie pomoze....
a jak kapac? kup spiryt, zalej nim cala plytke w jakims pojemniczku niech polezy kilka godzinek, potem by juz wypadalo podgrzac go HA lub opalarka (w przypadku tego urzadzenia trzeba miec juz wprawe, zeby nie przegrzac, nie zdmuchnac nic z plyty ale i jednoczesnie roztopic cyne - bo taki jest cel ;] )

chociaz w przypadku 3310 grzanie nie nalezy to rzeczy trudnych poniewaz grzeje sie od spodu (plytke najlpiej trzymac w TRZECIEJ RECE (taki przyrzad)) i tyle
Ostatnio zmieniony przez logos2000 2006-12-25, 20:11, w całości zmieniany 2 razy  
^
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-12-25, 20:06   

Co do kąpieli, myśle, że ona nic ci tu nie pomoże, chyba, ze telefon ma jeszcze ciekawszą przeszłosc. Co do zmiany softu to bądź ostrożny, bo zimne luty pod układami, moga uniemożliwić poprawne flashowanie i uwalisz telefon kompletnie. Naprawde, warto go wygrzać

Co do kabli od softu, wszystko jest na forum, poszukaj

[ Dodano: 2006-12-25, 20:09 ]
Aha, kąpiel w spirytusie i grzanie suszarką nic nie da, ale raczej tez nie zaszkodzi.
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
Lestat19 
Nowicjusz


Telefon: Nokia 3410
Operator: Orange
Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 3
Wysłany: 2006-12-25, 21:04   

wypalarka na allegro kosztuje 50 zeta, nie ma czegoś alternatywnego do wypalarki i tanszego ? a może oddać do serwisu kom , opłaca się ?
^
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-12-25, 21:08   

Lestat19, To raczej opalarka jest czyms alternatywnym dla HA... Jak masz jakis serwis to się spytaj za ile ci wygrzeją, ja brałem za to 10-15 zł

[ Dodano: 2006-12-25, 21:13 ]
tylko pamiętaj, że jak robisz grzanie pierwszy raz, w dodatku opalarka, to łatwo zdmuchnać co nieco.

logos2000, Mi diody potrafiły odleciec nawet przy grzaniu od spodu.. Ach te początki
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2006-12-25, 21:56   

EMEK, ja na szczescie mialem kilka trupow, ale poczatki to naprawde hardocre, to jak prowadzenie samochodu trzeba wyczuc bo inaczej.........
^
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2006-12-27, 18:34   

logos2000 napisał/a:
EMEK, jak prowadzenie samochodu trzeba wyczuc bo inaczej.........

nie prawda ja wsiadlem pierwszy raz do samochodu(sam za kierownice) w wieku 12 lat i prowadzilem(po jakis zadupiach) i elegancko.
Wracajac do tematu: kabelek do zmiany softu w tym telu na allegro okolo 15-17zl plus konwerter ok. 6zl , ale mozesz uwalic telefon(jezeli sa uszkodzone kulki)
a co do serwisu to pewnie bedzie jakis pro i powie ci ze telefon juz na smietnik;) pozdrawiam
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów NOKIA 5310 XM Po zalaniu nie ładuje kura48 DCT-4 1 2014-06-11, 14:46
Brak nowych postów Usunięcie funkcji "radio" z... Abba Nokia 0 2014-10-13, 23:08
Brak nowych postów Pliki .ngd (Nokia Game Data). Skąd wz... Mef82 DCT-4 0 2015-06-15, 23:02
Brak nowych postów Nokia 5130 soft piotrpaz Warsztat 0 2015-07-11, 22:42
Brak nowych postów Nokia 3310. Czy mogę zmienić soft? 92dziki DCT-3 0 2015-09-01, 14:39