PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Nokia 6310i i bateria BLS-2N - nie działa z telefonem


Nokia 6310i i bateria BLS-2N - nie działa z telefonem

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » Nokia 6310i i bateria BLS-2N - nie działa z telefonem
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
McCool
Nowicjusz


Telefon: Nokia 6310
Operator: Orange
Dołączył: 01 Maj 2007
Posty: 3
Wysłany: 2007-05-01, 16:41   Nokia 6310i i bateria BLS-2N - nie działa z telefonem

Nokia 6310i i bateria BLS-2N - nie działa z telefonem

Kupiłem na allegro nową, oryginalną, produkowaną w Finlandii baterię do Nokii 6310i. Jest to litowo-jonowa bateria model BLS-2N. Włożyłem ją do telefonu, wszystko idealnie pasowało, ale nie zadziałało. Telefon w ogóle nie kontaktuje - ani przy włączaniu ani przy ładowaniu. Nie wiem o co chodzi?! Najciekawsze, że podłączałem do jej styków diodę i wszystko ładnie świeciło, więc wniosek z tego taki, że bateria jest sprawna.

Do tej pory miałem w telefonie baterię, którą otrzymałem przy zakupie - litowo-polimerową BPS-2.

Według strony producenta oba modele baterii pasują do tego modelu telefonu ( http://www.nokia.com.pl/n...310i/id629.html ) dlatego tym bardziej nie wiem o co może chodzić. Niestety nie mam możliwości sprawdzenia aktualnie u kogoś znajomego tej baterii, bo nikt takowego telefonu nie posiada.

O co może chodzić?

Poniżej załączam fotki starej i nowej baterii. Może to kogoś naprowadzi na jakiś "trop" :) Podejrzewam że chodzi o styki w baterii, które odrobinę się różnią od siebie (sami zobaczcie), ale za cholerę nie wiem co z tym zrobić.

Nowa bateria BLS-2N:


Stara bateria BPS-2:
^
 
     
AdSense


sander18 
Starszyzna
Nie Wie Co Pisze ;)



Telefon: nokie
Operator: Orange
Pomógł: 29 razy
Wiek: 33
Dołączył: 02 Mar 2005
Posty: 511
Skąd: z kątowni ;)
Wysłany: 2007-05-01, 21:49   

to baterie BLS-2N sa jeszcze w ogole produkowane??
ja bym stawial na to, ze cos z bateria. to, ze dioda swiecila nic nie znaczy - raz swoja BPS-2 tak rozladowalem, ze fon w ogole nie ruszal (chociaz na ladowanie oczywiscie zareagowal), ale dioda na tej baterii pieknie swiecila...
proponuje moze sprawdzic miernikiem czy bateria daje faktycznie 3,6 V i skontaktowac sie ze sprzedawca...
_________________
W dżungli amazońskiej odkryto nowy gatunek kameleona. Ma 65 tys. kolorów i polifoniczne dzwonki :D
^
 
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2007-05-01, 22:53   

McCool, pewnie jest rozładowana tak bardzo że nawet nie włącza się info o ładowaniu. Podłącz ją do ładowarki i trzymaj mimo braku jakichkolwiek oznak ze dwie godziny, lub jeśli jesteś niecierpliwy to ja pobudź jakimś zasilaczem.
^
 
     
Uczeń 
Wie co mówi


Telefon: na korbkę
Operator: Heyah
Pomógł: 1 raz
Wiek: 29
Dołączył: 10 Lut 2007
Posty: 473
Skąd: made in USA
Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 2007-05-01, 22:55   

np. podłącz ja pod 12V na kilka sekund. Ale uważaj żeby się gorąca nie zrobiła....
_________________
Jeśli mój post pomógł Ci i uzyskałeś satysfakcje z udzielonej przez mnie odpowiedzi, kliknij "POMÓGŁ" pod moim postem ;)
Pozdrawiam Was serdecznie :D
Copyright © 2007 Uczeń, All rights reserved.
^
 
  Skype
     
sander18 
Starszyzna
Nie Wie Co Pisze ;)



Telefon: nokie
Operator: Orange
Pomógł: 29 razy
Wiek: 33
Dołączył: 02 Mar 2005
Posty: 511
Skąd: z kątowni ;)
Wysłany: 2007-05-01, 23:17   

tylko, ze jako nowa bateria powinna byc naladowana do ok. 67%. tak sie przechowuje baterie litowo-jonowe i w takim stanie powinny byc sprzedawane, transportowane itp...
a nowa bateria powinna byc sformatowana, a nie niszczona poprzez takie pobudzanie np. przez podlaczenie 12 V...
_________________
W dżungli amazońskiej odkryto nowy gatunek kameleona. Ma 65 tys. kolorów i polifoniczne dzwonki :D
Ostatnio zmieniony przez sander18 2007-05-03, 00:07, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2007-05-02, 09:44   

na upartego bez zadnych kombinacji to 2 szpilki i ladowarka od noki i ja pobudzisz, z nie zadne 12V ludzie co wy chalupy chcecie wysadzic czy jak?
^
 
     
bercik12345 
Starszyzna
prawie jak moderator



Telefon: 3310&5110
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 26
Dołączył: 15 Paź 2004
Posty: 587
Skąd: polska Katowice
Ostrzeżeń:
 2/5/6
Wysłany: 2007-05-02, 23:08   

ja ruszam baterie nokii na zasilaczu od cb radia 14V 5A i nic nie wysadziłem . Nie wszystkie ruszają ale większość
_________________
Moja historia
Eryk T10s -> N 5130 -> N 3510i -> N 3650 -> N N-gage ->6310i->niezniszczalna 3310:D-> obecnie 3100 i coś dużo nowszego

Wprowadzam każdą dct4 w local mode jednym drucikiem :]
^
 
     
sander18 
Starszyzna
Nie Wie Co Pisze ;)



Telefon: nokie
Operator: Orange
Pomógł: 29 razy
Wiek: 33
Dołączył: 02 Mar 2005
Posty: 511
Skąd: z kątowni ;)
Wysłany: 2007-05-03, 00:13   

no dobra, ale takie pobudzanie baterii to sie robi na bateriach uzywanych. a jesli kolega dostal baterie podobno nowa to nie powinno byc z nia takich problemow. wg. mnie jesli to faktycznie wina bateri to powinien ja zareklamowac, bo to swiadczy o tym, ze albo uzywana, albo wadliwa... a na nowa oryginalna baterie to chyba gwarancja jest (6 miesiecy jesli sie nie myle), a jak sie przyzna, ze pobudzal ja w ten sposob, to pewnie szlag trafi gwarancje.

ps. ja w takich sytuacjach biore ladowarke, dwie szpilki i chodzi...
_________________
W dżungli amazońskiej odkryto nowy gatunek kameleona. Ma 65 tys. kolorów i polifoniczne dzwonki :D
^
 
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2007-05-03, 19:51   

niby racja, ja kiedys tez gdzies znalazlem nowa od 63 nie cykala to zasilaczem chwile i juz dzialala. Trzymala tydzien:))
^
 
     
McCool
Nowicjusz


Telefon: Nokia 6310
Operator: Orange
Dołączył: 01 Maj 2007
Posty: 3
Wysłany: 2007-05-06, 19:32   

Hm. Wszystkie metody wypróbowane i lipa. Ogólnie bateria trafiła do serwisu gdzie została dokładnie zdiagnozowana (napięcie niby w normie, bodajże było jakieś 3,8V), popieszczona przez chwilę zasilaczem i niestety ciągle nie działa.

Pomyślałem też, że bateria może być dobra, tylko styki coś nie łączą, więc spróbowałem inaczej - rozkręciłem telefon i ściągnąłem obudowę, aby baterię podłączyć ze stykami telefonu nie montując jej w "prowadnicę" obudowy. Niestety także nie zaskoczyła.

Pomysłów więcej zabrakło.
^
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2007-05-06, 21:59   

a jeszcze inna bateria dziala w fonie? moze cos z fonem? jak nie to bateria do kitu
^
 
     
McCool
Nowicjusz


Telefon: Nokia 6310
Operator: Orange
Dołączył: 01 Maj 2007
Posty: 3
Wysłany: 2007-05-07, 05:04   

BPS-2, której aktualnie używam śmiga jak głupia. Niestety nie mam możliwości sprawdzenia jeszcze innej (najlepiej BLS-2N by było) bo mój telefon do popularnych nie należy w końcu :)
^
 
     
sander18 
Starszyzna
Nie Wie Co Pisze ;)



Telefon: nokie
Operator: Orange
Pomógł: 29 razy
Wiek: 33
Dołączył: 02 Mar 2005
Posty: 511
Skąd: z kątowni ;)
Wysłany: 2007-05-07, 08:24   

jesli na innej bateri wszystko ladnie dziala, to po prostu wina baterii. musisz ja zareklamowac i niech sprzedawca albo Ci wymieni, albo zwraca kase.
nie mozliwe, zeby to byla wina stykow, bo Nokia robi te baterie wlasnie pod takie zlacze. od strony stykow baterie nie maja prawa sie roznic.
_________________
W dżungli amazońskiej odkryto nowy gatunek kameleona. Ma 65 tys. kolorów i polifoniczne dzwonki :D
^
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów NOKIA 5310 XM Po zalaniu nie ładuje kura48 DCT-4 1 2014-06-11, 14:46
Brak nowych postów Usunięcie funkcji "radio" z... Abba Nokia 0 2014-10-13, 23:08
Brak nowych postów Pliki .ngd (Nokia Game Data). Skąd wz... Mef82 DCT-4 0 2015-06-15, 23:02
Brak nowych postów Nokia 5130 soft piotrpaz Warsztat 0 2015-07-11, 22:42
Brak nowych postów Nokia 3310. Czy mogę zmienić soft? 92dziki DCT-3 0 2015-09-01, 14:39