PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > [program] DCT3 Service Tool by PasjaGSM


[program] DCT3 Service Tool by PasjaGSM

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » [program] DCT3 Service Tool by PasjaGSM
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
grzesiek1711 
Starszyzna
heh 3x P????Team :P



Telefon: 3310+6600
Operator: Plus
Pomógł: 14 razy
Wiek: 29
Dołączył: 29 Sie 2004
Posty: 632
Skąd: prawie Koszalin
Wysłany: 2005-12-26, 18:58   [program] DCT3 Service Tool by PasjaGSM

Witam.

Jak widzieliście w poprzednim moim temacie (program do poprawy łączności z NokTool'em), dorwałem 3310 i zaczałem się bawić kabelkiem. Dzis o godzinie 18:43 nastąpił przełom...odebrałem logo operatora z telefonu w postaci HEX'a. Od tego do bitmapy już niedaleko...

Postanowiłem to rozwinąć - zrobić program do serwisowania Nokii DCT3 by PasjaGSM

Dzięki użytkownikowi Ice Dragon (z nfree) mam komponent do Delphi, który pozwala na komunikację z telefonem przy pomocy kabla M/FBus.

Wybrałem MBus - bo taki ma każdy kto zajmuje się tymi telefonami...(przez MBusa można zrobić to samo co przez FBus'a i wiele więcej...).

Zamierzenie jest takie (jak narazie):
*Automatyczne ściąganie sim-lock'a (tylko podłączyć telefon).
*Uproszczone wgrywanie LOGO operatora - przeciągnij i puść.
*Testy telefonu - LCD, VIBRA, Buzzer itp.

Zrobiłem ten temat, żebyście tutaj umieszczali swoje propozycje dotyczące programu. I co wogóle na ten temat sądzicie??
^
 
 
 
AdSense


mdawidm 
Expert
VIP



Telefon: only 33x0
Operator: Orange
Pomógł: 76 razy
Wiek: 28
Dołączył: 04 Lut 2005
Posty: 2142
Skąd: Środa Wlkp.
Wysłany: 2005-12-26, 19:02   

grzesiek1711, no to jak już tak robisz to spróbuj gdzieś dorwać coś do obsługi dejana (k\coś mi się kojarzy że gdzieś są źródła knoka - może to by sie przydało).
Byś zrobił program wszystko w jednym. Mbus i flasher.
_________________
http://mdawidm.infonokia.pl/
^
 
 
 
grzesiek1711 
Starszyzna
heh 3x P????Team :P



Telefon: 3310+6600
Operator: Plus
Pomógł: 14 razy
Wiek: 29
Dołączył: 29 Sie 2004
Posty: 632
Skąd: prawie Koszalin
Wysłany: 2005-12-26, 20:01   

mdawidm, oj....z flashowaniem będzie ogromny problem...za to się narazie nie zabieram...

-------------------------------------------------------------------------------------------------
w załączniku moje nowe dziecko - zrobione dla testów.

Jest to komunikator z Nokią DCT3 (najprawdopodobniej z DCT4 też działa) mający linię komend. Tzn. Wpisujesz grupę komend np. Security to $40 i komendę rozpoczyjnając od 00 01 ... (każda komenda tak się zaczyna).

W drugim załączniku plik z komendami do m.in. 3310 (bo na tym pracuję).

Jak ktoś będzie chciał się bawić to tak: pierwsze okienko musi mieć na poczatku $ czyli np. $05 (profile) $40 (zabezpieczenia).
Drugie okienko to komenda. Np. Get Imei to komenda 0x66 czyli wpisujemy "00 01 66" co dwie cyfry spacja musi być!!! i zawsze komenda zaczyna sie od 00 01 (chyba to poprawię, żeby nie trzeba było tego wpisywać.


Jak chcecie zobaczyć jakie mamy możliwości (czego nie widziałem w żadnym programie jeszcze) to macie komendy (z jednej serii)

$40, 00 01 D3 03 01
$40, 00 01 D3 03 02
$40, 00 01 D3 03 04
$40, 00 01 D3 03 05
$40, 00 01 D3 03 06
$40, 00 01 D3 03 07
$40, 00 01 D3 03 08

---------------------------------------------------------------------------
Dodane troche później...dzień później.
Napisałem netgrapha działającego przez Mbus (jeszcze niedopracowany).
Niestety numer LAC i CID można odczytac tylko dla nadajnika na którym jest zalogowany telefon. Ale i tak wygląda to nieźle. Narazie z logos2000'em testujemy. Projekt jest dużo poważniejszy, ale o tym narazie sza...
^
 
 
 
riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 25
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2006-03-07, 20:50   

Czy projekt tego programu upadl?
P.S. Sorry za odgrzebanie trupa ale ciekaw jestem ;)
Ostatnio zmieniony przez riger 2006-03-09, 22:36, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
 
     
grzesiek1711 
Starszyzna
heh 3x P????Team :P



Telefon: 3310+6600
Operator: Plus
Pomógł: 14 razy
Wiek: 29
Dołączył: 29 Sie 2004
Posty: 632
Skąd: prawie Koszalin
Wysłany: 2006-03-09, 18:38   

riger, póki co tak, tzn źródła są, czasu brak...ostatnio śmigam po lekarzach, bo od 3 tygodni nawala mnie głowa (dziś całą noc nie spałem, i prawie płakałem z bólu). W środe neurolog...itd itd. Dodatkwo siedzę nad czym innym (dla pasji) i też czasu nie mam, ale jak się wszystko wyprostuje to będziemy myśleć dalej...(tylko muszę sobie kupić FBUS'a, bo jak jest połączenie MBUS z telefonem to nie można się nań dodzwonić)...
_________________
Moja historia: Się męcz C25, Se dżem MC930, Nokia 3310,Nokia 3510i, Nokia 3650, Nokia 6600+Nokia 3310
a na pare dni były też 3210,3330, 5210, 3410, 6210, tak czy siak NOKIA RLZ :D
^
 
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 30
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2007-02-09, 06:41   

wiem ze stary temat jak cholera ale chciałem zapytać ciebie @grzesiek1711, czy wiesz może jak przechwycić pakiety wysyłane prze jakiś program fbusem?
wiem jak to zrobić z poziomu telefonu (mała łatka i gotowe) ale jest to uciążliwe troszke :)
^
 
     
Piotrek 



Telefon: K750i
Operator: Heyah
Pomógł: 18 razy
Dołączył: 11 Maj 2004
Posty: 1889
Skąd: Poznań
Wysłany: 2007-02-09, 14:00   

grzesiek1711, program jest/będzie rozwijany dla DCT4?
_________________
Płodni.com - Płodzimy kuszące pomysły,
PrzerwaNaReklame.pl - poczytaj o najlepszych światowych kampaniach reklamowych.
^
  Skype
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 39
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2007-02-11, 02:30   

a mnie to ciekawi czy nie jest to to samo co komendy AT tylko w formie hexadecymalnej ?
^
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 30
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2007-06-17, 12:16   

Grzesiu, mam pytanko - możesz udostępnić źródła projektu?
chciałem go w pewien sposób rozwinąć :)
^
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 39
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2009-07-20, 19:33   

Mam pytanko. Wie ktos jak wysłać te komendy przez Atmega8 i w Bascomie ?
Jako
Print "zmienna typu string" -
czy
Print Hex zmiennna1;..
czy
Inputhex komenda
Czy jeszcze inaczej ?
I co z tymi spacjami ?
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Nokia 5130- Contact Service marcin2024 BB5 1 2011-07-06, 17:24
Brak nowych postów Flasher dejana program pod dos marekchyla1994 DCT-3 2 2012-04-10, 10:41
Brak nowych postów problem z programem Update Service konstantin Sony Ericsson 2 2012-05-07, 16:45
Brak nowych postów Jaki box (program) zakupić? beeniek BB5 1 2013-12-27, 15:46
Brak nowych postów Pytanie o program Kaspersky Lab Misiork Sieci Komórkowe 3 2014-08-20, 12:10