PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Jak sprawdzić do jakiej sieci należy dany numer?


Jak sprawdzić do jakiej sieci należy dany numer?

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Telekomunikacja:... » Sieci Komórkowe » Sprawy Techniczne » Jak sprawdzić do jakiej sieci należy dany numer?
Przesunięty przez: wasiesto
2009-10-17, 01:12
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 29
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-12-31, 15:36   

wasiesto napisał/a:
to popraw :wink:
nie mam wystarczającej wiedzy, aby napisac to rzetelnie

korpi napisał/a:
no własnie. a co kogo obchodzo muvo typu cyfrrowy polsat, snikers czy rydzyk. nO ludzie nie przesadzajmy
Jak podajesz zestawienie prefixów, to chyba po to,zeby ktos se mogl sprawdzić. Twoja lista jest bardzo ogólnikowa, z błędami, oraz nie zawiera wszystkich operatorów. Brak legendy (co znaczą cyfry w nawiasach)
W liście umieściłeś niektóre MVNO, dlaczego akurat te?

korpi,I inna sprawa, ze jest możliwość przeniesienia numeru do innego operatora, wiec zasadniczo prefiksy można sobie traktować tylko jako ciekawostkę skąd dany numer pochodzi.
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
Ostatnio zmieniony przez EMEK 2008-12-31, 15:41, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
  Skype
     
AdSense


sterydziarz132 
Nowicjusz


Telefon: Nokia 6280
Operator: Era
Pomógł: 1 raz
Wiek: 25
Dołączył: 15 Mar 2008
Posty: 28
Skąd: Szczecinek
Wysłany: 2008-12-31, 15:36   

To ja podam aktualne prefiksy, razem z wirtualnymi operatorami:

500 Orange
501 Orange
502 Orange
503 Orange
504 Orange
505 Orange
506 Orange
507 Orange
508 Orange
509 Orange
510 Orange
511 Orange
512 Orange
513 Orange
514 Orange
515 Orange
516 Orange
517 Orange
518 Orange
519 Orange
600 Era
601 Plus
602 Era
603 Plus
604 Era
605 Plus
606 Era
607 Plus
608 Era
609 Plus
660 Era
661 Plus
662 Era
663 Plus
664 Era
665 Plus
6660 Era
6661 Era
6662 Era
6663 Era
6664 Era
667 Plus
668 Era
669 Plus
690 Orange (NMT)
691 Plus
692 Era
693 Plus
694 Era
695 Plus
696 Era
697 Plus
698 Era
721 Plus
722 Plus
723 Plus
725 Plus (36i6)
726 Plus
7281 Era
7283 Era
780 Orange
781 Plus
782 Plus
783 Plus
7833 mBank mobile
784 Era
785 Plus
7863 Snickers Mobile
7865 Orange
7866 Orange
7867 Orange
7868 Orange
7869 Orange
787 Era (Heyah)
788 Era (Heyah)
789 Orange, myAvon
790 Play
791 Play
792 Play
793 Play
794 Play
795 Orange
796 Play
797 Orange
798 Orange
799 WPmobi
880 Era (Heyah)
882 Mobilking
8841 Era (Heyah)
8842 Era (Heyah)
885 Plus (Sami Swoi)
886 Era (Heyah)
887 Plus (Sami Swoi)
888 Era (Heyah)
889 Era (Heyah)
^
 
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2008-12-31, 16:08   

na stronie ery jest mozliwosc sprawdzenia numeru do jakiej sieci nalezy.
Szczesliwego Nowego ROku.
^
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 29
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-12-31, 17:38   

kowalkarol1 napisał/a:
na stronie ery jest mozliwosc sprawdzenia numeru do jakiej sieci nalezy.
A oto link z mojego postu rozpoczynajacego temat http://is.eranet.pl/updir/check.cgi?t=48
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
noved 
Nowicjusz



Telefon: Nokia 6300
Operator: Orange
Dołączył: 03 Mar 2009
Posty: 15
Wysłany: 2009-03-20, 15:57   

Co do sprawdzania numerów i ich przynalezności o danej sieci to ciekawy link znalazłem na blogu blogu rzecznika TP Wojciecha Jabczyńskiego.
Mianowicie podał tam link do serwisu Numeracja. I po wpisaniu tam numeru wyskauje jaka to jest sieć.
Ale chyba nie ma rozróżnienia na opów tradycyjnych i wirtualnych.
A i numer chyba trzeba wpisać z zerem na początku.

[ Dodano: 2009-03-20, 15:58 ]
Upps, wątek chyba trochę martwy
_________________
There was a lot things that I had never heard of before
^
 
     
wasiesto 
PasjaTeam
Fresh

Telefon: RM-505
Operator: Play
Pomógł: 69 razy
Wiek: 27
Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 1418
Wysłany: 2009-03-20, 16:29   

ale chyba i tak nie ma takiego automatu który rozpoznaje w jakiej aktualnej sieci pracuje teraz numer, bo już wiele jest numerów które migrowały miedzy operatorami.
^
 
  Skype
     
sundance_kid 
VIP



Telefon: E50,E51.5310XM
Operator: Orange
Pomogła: 37 razy
Wiek: 33
Dołączyła: 25 Cze 2006
Posty: 852
Skąd: Bratoszewice
Wysłany: 2009-03-21, 19:42   

noved napisał/a:
Upps, wątek chyba trochę martwy

Jak masz coś sensownego do napisania to nieboszcza można ożywić ;)
_________________
Bądź zła, bądź zła zła zła tak jak ja!
^
 
     
noved 
Nowicjusz



Telefon: Nokia 6300
Operator: Orange
Dołączył: 03 Mar 2009
Posty: 15
Wysłany: 2009-03-23, 14:44   

Chyba go ozywiłem, bo na Pasji pojawił się artykuł o tym jak rozpoznawać sieć do której się dzwoni.
Swoją drogą może operatorzy powinni wprowadzić takie usługi u siebie na stronach, bo raczej nie wyobrażam sobie, że z poziomu telefonu dostawalibyśmy ostrzeżenie o tym gdzie dzwonimy. Zwłaszcza z wyszczególnieniem, czy to jest zwykły op, czy wirtualny.
Pozostaje też kwestia, czy przy każdym telefonie chciałoby się nam to sprawdzać. Byłoby to zdecydowanie mało użyteczne
sundance_kid napisał/a:
noved napisał/a:
Upps, wątek chyba trochę martwy

Jak masz coś sensownego do napisania to nieboszcza można ożywić ;)
_________________
There was a lot things that I had never heard of before
^
 
     
mariusz9a 
VIP


Telefon: Omnia
Operator: Plus
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 26 Kwi 2007
Posty: 193
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2009-03-23, 16:10   

Niektórzy operatorzy udostępniają na swojej stronie możliwość sprawdzenia czy dany numer należy do ich sieci (np Plus, Era chyba też). W Plusie można to nawet zrobić poprzez darmowy portal wap.plus.pl dostępny w komórce.
_________________
http://www.plusforum.pl
^
 
     
maltan 
Nowicjusz


Telefon: nokia
Operator: Era
Dołączył: 31 Gru 2009
Posty: 8
Wysłany: 2009-12-31, 09:31   

Jest taki program do ściągnięcia ze strony http://www.wjakiejsieci.pl/ Działa znakomicie. Wszystkie sieci pokaże po wpisaniu numeru. Przeniosłem z Plusa numer do Play Fresh na próbę. Wpisuje numer i pokazuje PLAY mimo że na 601... Czyli nie przekłamuje, polecam.
^
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 29
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-01-01, 19:56   

maltan napisał/a:
Czyli nie przekłamuje, polecam.
W moim wypadku kłamie. Przeniosłem numer w listopadzie, a tu ciagle stary operator
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
puosiek 
Nowicjusz


Telefon: Nokia E51
Operator: Play
Pomogła: 1 raz
Wiek: 24
Dołączyła: 01 Sty 2010
Posty: 5
Wysłany: 2010-01-02, 13:31   

EMEK napisał/a:
maltan napisał/a:
Czyli nie przekłamuje, polecam.
W moim wypadku kłamie. Przeniosłem numer w listopadzie, a tu ciagle stary operator

Mam tak samo z siecią Play, dalej wyświetla stary numer z Plusa. :???:
^
 
     
wasiesto 
PasjaTeam
Fresh

Telefon: RM-505
Operator: Play
Pomógł: 69 razy
Wiek: 27
Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 1418
Wysłany: 2010-01-02, 14:30   

puosiek napisał/a:
dalej wyświetla stary numer z Plusa.


wraz ze zmianą operatora zmienia się też numer??
^
 
  Skype
     
natusia3003 
Nowicjusz



Telefon: samsung 3650
Operator: Plus
Dołączyła: 28 Gru 2009
Posty: 13
Wysłany: 2010-01-02, 19:22   

wasiesto napisał/a:

wraz ze zmianą operatora zmienia się też numer??
Numer się nie zmienia, ale chodzi o to, co pokazuje w.w strona. EMEK, wpisując swój numer oczekiwał, że pokaże mu się nowy operator, a na stronie wyświetla się wciąż ten stary. Jakby jakieś opóźnienie albo coś, może operator musi gdzieś to zgłosić.
^
 
     
wasiesto 
PasjaTeam
Fresh

Telefon: RM-505
Operator: Play
Pomógł: 69 razy
Wiek: 27
Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 1418
Wysłany: 2010-01-02, 21:47   

u mnie nr przeniesiony z heyah do play fresh w marcu 2009 nadal pokazuje że operatorem jest heyah.
^
 
  Skype
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Blokowanie telefonu w sieci MAX Sieci Komórkowe 0 2010-04-08, 17:44
Brak nowych postów na jakiej zasadzie działa nokia mail ... noworoczna Aplikacje 0 2010-09-03, 18:18
Brak nowych postów Awaria w sieci plus DzioDzio Sieci Komórkowe 2 2011-01-08, 18:40
Brak nowych postów Nowa Heyah 1000 smsow do wszystkich s... kmonika Sieci Komórkowe 0 2011-07-20, 14:07
Brak nowych postów numer z iTunes _Brutus Sieci Komórkowe 1 2011-12-18, 17:26