Wysłany: 2010-02-07, 10:22 JAF Odeon Box .. duzo pytań
Witam. hm od czego by zacząc.. moze od tego ze jestem początkujacym w branzy GSM. od kilkunastu miesiecy mam co dzień stycznosc z telefonami marki NOKIA i innymi straszymi młodszymi modelami.
troszkę meczy mnie juz chodzenie do serwisu GSM by sciagac simlocki albo wgrywanie oprogramowania. a to tez są koszta.
przegladajac sklepy w necie trafiłem na boxy serwisowe. upatrzylem sobie dwa modele. I prosze o rady i odpowiedzi na moje pytania. Jednym z upatrzonych modeli boxa to:
JAF Odeon Box
http://allegro.pl/item911..._key_mxkey.html
a o to drugi:Cyclone
http://www.gsm-support.ne...-na-start-p1544
a to moje male Pytania. Co to są te kredyty do boxa ?
PKEY ??
Telefon: Nokia N95
Operator: Plus Pomógł: 214 razy Wiek: 22 Dołączył: 18 Lis 2005 Posty: 3339 Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-02-07, 11:41
Jaf to podstawa do nokii, kazdy szanujacy sie serwis go ma.
Nie wszystkie operacje sa jednak za free. Niektóre (np nowe simlocki) wymagają komunikacji z serwerem centralnym. Wykupujesz konto i masz kredyty na okreslona ilosci operacji.
Telefon: Nokia N95
Operator: Plus Pomógł: 214 razy Wiek: 22 Dołączył: 18 Lis 2005 Posty: 3339 Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-02-07, 11:57
InsideVw, do domu jak najbardziej, postawi wiele uwalonych bb5. Choć nie wszystko. Nie wierz osobom, co mowia ze box "X" jest najlepszy. Czasem ten sam model telefonu, a jeden box nie chce ruszyc, a drugi rusza. Jak do domu, to pomysl tez nad tornado/ufs-3 Mozna go używać z oprogramowaniem JAF'a a robi jeszcze troche starych SE, samsungów itp. Zalezy co dokładnie chcesz robić.
Generalnie im nowszy telefon, tym wieksze jaja z simlockiem. Jesli na miescie wolaja za locka 150zl, to zarobku na tym jest z 30-40.
Jeśli mam byc szczery to bardziej Nokie chodzą w moich dłoniach od czasu do czasu moze SE, motorolka a tak to nic innego. a powiedz mi jak to jest z tymi kredytami przy kupnie BOXa bo niewiem wg o co z nimi chodzi
Telefon: HTC Touch PRO
Operator: Play Pomógł: 55 razy Wiek: 25 Dołączył: 08 Sty 2007 Posty: 937 Skąd: Bąków
Wysłany: 2010-02-07, 12:28
mam jafa i ufs-a i kredytów nie używam. oprogramowanie można wgrać praktycznie do kazdej nokii (oprócz kilku najnowszych modeli) to samo jest z simlockami oprócz sl3 idzie wszystko
teraz co do kabli, bo boxa gołego kupie bez kabli ... Macie moze Panowie jakies linki bym mógł osobno kupic .. a i zapomniał bym ktos mi napomknoł o czyms takim jak MX-KEY ale nie bardzo wiem o co chodzi
Operator: Play Pomógł: 55 razy Wiek: 25 Dołączył: 08 Sty 2007 Posty: 937 Skąd: Bąków
Wysłany: 2010-02-07, 12:48
jeśli masz różne nokie kup uniwersalny kabel
http://allegro.pl/item899...p_promocja.html
MXKEY rozszerza poprostu możliwości boxa tzn możesz obsłużyć większą liczbę modeli.
tylko teraz pytanie czy chcesz sie tym zając na powaznie czy tylko do domowego użytku bo jesli do domowego to nieopłacaci się inwestować w sprzet bo postęp w tej dziedzinie jest tak duży że to za co teraz musisz płacić za miesiąc moze być za free
lukaczmarek, wiesz mmm jak by to powiedziec miesiecznie przez moje dłonie przechodzi z 40 telefonów marki nokia, no wiem zarobie i moze troche na tym nawet jesli których ze znajomych bedzie chcial nowe oprogramowanie albo simlocka sciagac to sciagne i nie po takich kosztach jak w serwisie tak że.. cele domowe w duzych ilosciach ;p mozna powiedziec ale dzieki wam wszystko mi sie jasniejsze robi ..
JAF na dzień dzisiejszy to jest zamknięty projekt żadnych aktualizacji od prawie roku czasu i no z flashowaniem nowych noki może być problem bo możne brakować leaderów, ale od niedawna się Raskal pojawił i coś mówił o aktualizacji ale ile w tym prawdy nie wiadomo, MX key to rumuński wynalazek nie wiadomo ile będzie się cieszyć jego świetność na rynku, jak narzazie to Cyclone i MX key raczej przodują w nowościach ale jak JAF wypości aktualizacje podejrzewam ze to się wszystko zmieni
PS. nikt nie wspomniał ze zeby uzywać jaka w pełni oczywiscie mam tu na mysli orginalne oprogramowanie nie cracki trzeba mieć PKEY'a
no czekam na wiecej info dotyczace boxów pozdrawiam
[ Dodano: 2010-02-07, 16:15 ]
z tego co pisał lukaczmarek, zrozumiałem ze moze i boxa rozbudowac w wiecej opcji przez mx key czyli wiecej telefonów zrobic ... a aktualizacja po co ??
Wysłany: 2010-02-07, 18:07
aktualizacja oprogramowania to poprostu dodawanie obsługi nowych modeli. niestety tak jak pisał jubi jaf dawno nie wypuścił żadnej aktualizacji czyli poprostu zatrzymał się w jakimś punkcie i nie obsługuje najnowszych telefonów.Ale mimo wszystko sam jaf+p-key(kraczony lub nie) jest w stanie obsłuzyć 90% nokii
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum