PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > dlaczego nie moge zflashować 6230i JAFem i Twisterem?


dlaczego nie moge zflashować 6230i JAFem i Twisterem?

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-4 » dlaczego nie moge zflashować 6230i JAFem i Twisterem?
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-07-24, 14:00   dlaczego nie moge zflashować 6230i JAFem i Twisterem?

Kod:
Getting MCU ID
Incorect MCUID!
Causes:
1. Cable is not good -> check for 68k resistor b/w bsi-gnd in connector and 3.3k resistor in serial with bsi line

MCU ID: 0xFFFF
Can't find boot file...
Failed! Aborting!
Done!
Phone Restarted...


tak wyskakuje na kadej 6230i jak chce zczytac MCUID... sprawdzalem kabel i sa w/w rezystory tak jak maja byc...
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
Ostatnio zmieniony przez Domi 2006-07-30, 12:43, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
     
AdSense


tranceman 
Expert
:)



Telefon: W zegarku
Operator: Vodafone
Pomógł: 27 razy
Dołączył: 20 Paź 2004
Posty: 1265
Skąd: Szczecin / Dublin
Wysłany: 2006-07-24, 21:43   

a sprawdzales z innym kablem - moze masz uwalony ??
_________________
Racja jest jak Dupa - Każdy ją ma !! MAM I JA !!!!!! :D
^
 
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-07-24, 22:00   

tranceman, nie mam na razie innego... ale jak pisalem - rozebralem ten i wszystko jest tak jak powinno.. a info pod local mode normalnie czyta
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2006-07-24, 23:19   

mniemam że chodzi o klona więc może ta wersja progsa nie rozpoznaje nowszych mcuid. To tylko hipoteza bo jestem dwa miechy do tyłu :)
^
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-07-25, 07:58   

a oryginal Twister zrobi mi ja?
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2006-07-25, 08:50   

Twister robi te Nokie bardzo dobrze. trzeba tylko wybrać odpowiednią wersję MCU, ale jak się pomylisz to niec się nie stanie - poprostu nie zfleszuje się. Tak na marginesie jaka jest teraz wersja UFS Suite ?
^
 
     
m_arti21 
PasjaTeam


Telefon: Komórkowy
Pomógł: 28 razy
Dołączył: 21 Lip 2004
Posty: 1430
Skąd: Polska
Wysłany: 2006-07-25, 12:45   

UFS_Suite_Setup_v03.01.000 8)
30-06-2006
_________________
Baza telefonów
Słownik pojęć GSM
Zdjęcia serwisowe - administrator
http://hw.pasjagsm.pl/banner.gif
^
 
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-07-30, 12:40   

kolejne info:
pod JAFem - na starym kablu tylko FBus chodzil, no nowym (z kompletu Twistera) zczytuje MCUID ale nie dziala FBus :/
pod Twisterem (udalo mi sie w koncu zainstalowac... ale on ma problemy z portami USB i kablami :/) dziala (na starym kablu!) i FBus i czyt MCUID (tu sie to inaczej nazywa) ale jak chce flashowac to "Cannot find 2nd boot file" i
Kod:
Detected: V 03.80 31-Mar-06 RM-72 GSM P1.1 (c) NMP.
1st Boot Ok, , UPP: 2051
Bad 2nd_Boot File
1st Boot Err:
Platform: 5, Error Data:
92 20 51 72 00 01 41 14 00 10 33 35 38 38 32 37
30 30 34 38 35 31 34 34 34 00 01 41 56 26 00 00
00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
Process Failed, Repowering Mobile


co jest do [...] !?

[ Dodano: 2006-07-30, 13:41 ]
p.s. mam zainstalowane TwisterSuite 1.32

[ Dodano: 2006-07-30, 14:40 ]
udalo mi sie sflashowac JAFem... trzeba bylo wybrac pliki z litera M (nowy HW z combo flashem) a nie E jak bylo domyslnie...
pod Twisterem ani E ani M (ten sam blad), dlaczego?
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2006-07-30, 14:01   

bo miales bardzo stare twister suite. Zainstaluj sobie najnowsze Ufs Suite a nie twister suite poniewaz twister suite nie jest juz uaktualniane a to jest to samo co do tornado czy n-boxa.
^
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-07-30, 16:16   

xury, ok, zainstalowalem UFSSuite3 tylko uwalil mi HWK Triala :/ ale trudno, uzyje killera :]
a moze mi przy okazji powiesz o co chodzi w ostatniej linijce?
Kod:
HID:   
HWK: SELF DESTRUCTED
Licence: True
Selected Device, not Compatible with Software


[ Dodano: 2006-07-30, 17:17 ]
nie chce sie polaczyc bo uwalone HWK?
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2006-07-30, 17:00   

Domi sory nie wiedzialem ze najnowsze suite uwala triale. Wypadlem troche z GSM heh :( Sprobuj wyjac hwk i wykonac flashowanie na sucho jakiejs bb5 jesli sie polaczy. Jesli nie to bedziesz musial zresetowac eprom takim programem od Raskala ale nie raskalizatorem. Niestety nie pamietam jak ten program sie nazywal, chyba ze Saras i na to sie zabezbieczyl teraz.
^
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-07-30, 20:22   

xury, nic sie nie przejmuj! uzylem HWK Killera i juz wszystko smiga... KZF tez dziala i sie laczy
a co do 6230i to juz nie sprawdze co z tym flashowaniem bo ja dzis oddalem...
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Nie moge zainstalowac systemu XP logos2000 Hardware 6 2010-03-31, 18:29
Brak nowych postów Czy w 6230i możliwe jest zablokowanie... adil DCT-4 0 2011-03-20, 17:09
Brak nowych postów Simlock nokia 6230i superpio Nokia 6 2011-10-13, 14:02
Brak nowych postów Próba złamania simlocka jafem z 6300 ... drobny2992 SW 9 2012-02-16, 16:35
Brak nowych postów sim lock nokia 6230i sidorek191 Simlock 0 2013-04-14, 08:39