PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > NOKIA 6230i - dziwny problem z zasięgiem...


NOKIA 6230i - dziwny problem z zasięgiem...

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-4 » NOKIA 6230i - dziwny problem z zasięgiem...
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
duuust 
Nowicjusz


Telefon: 6230i
Operator: Play
Wiek: 34
Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 4
Skąd: Zabrze
  Wysłany: 2009-02-21, 20:03   NOKIA 6230i - dziwny problem z zasięgiem...

Szanowni forumowicze. Na wstępie napiszę, że szukałem podobnego problemu na forum, ale znalazłem tylko 1 nie całkiem pokrywający się problem, w związku z czym zdecydowałem się prosić o pomoc nowym tematem.

Sprawa ma się następująco:

Posiadam telefon Nokia 6230i. Jest zupełnie nowy, kupiony za granicą. Teoretycznie nie ma simlocka (fabrycznie). Pojawia się problem po włożeniu karty sieci Orange - totalny brak zasięgu - w innych jest (ERA, Plus). Teoretycznie można by to było zwalić na końcówkę mocy, ale wtedy nie byłoby zasięgu w żadnej sieci?

Jeśli ktoś może w jakikolwiek sposób pomóc zlokalizować usterkę będę bardzo wdzięczny.

pozdrawiam
^
 
 
     
AdSense


pawelooss 
VIP


Telefon: Nokia3110c
Operator: Era
Pomógł: 6 razy
Wiek: 26
Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 132
Wysłany: 2009-02-21, 21:10   

Może po prostu Orange nie ma w tej okolicy nadajnika GSM lub kiepsko on działa? A jak wygląda sprawa na innych telefonach?
_________________
Nie widzę przez ściany i nie umiem pleść wiklinowych koszyków! |||| Nokia Connecting People -> Ever & Forever xD
Motorola V.2288 -> Ericsson A2618s / Ericsson A2628s -> Nokia 3410 / Nokia 3510i -> Nokia 6020 -> Nokia 3110c
^
 
 
     
duuust 
Nowicjusz


Telefon: 6230i
Operator: Play
Wiek: 34
Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 4
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2009-02-21, 21:31   

W innych telefonach Orange działa normalnie - m.in. na V3... Co więcej, na polskiej 6230i Orange też działa bez zarzutów.
^
 
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 35
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-02-21, 23:20   

a moze byc wina koncowki mocy albo innego elementu RF i dzialac np tylko zakres 900 a 1800 nie... ale mimo wszystko zaczalbym od zmiany softu i ewentualnie PMa
rozumiem ze karta SIM jest ok i na innych fonach dziala
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
jubi20 
Moderator



Telefon: Telepatia
Operator: Heyah
Pomógł: 54 razy
Dołączył: 15 Kwi 2008
Posty: 630
Skąd: Zamość
Wysłany: 2009-02-21, 23:48   

zobacz czy na wyszukiwaniu recznym znajduje 3 sieci dopiero pozniej mozna sie zastanawiac nad rozwiazaniem
_________________
Sprzedam Uniwersalne Sita BGA rozstaw 0.5
Naprawa Telefonow - Lublin/Zamość
Kupie uszkodzone telefony
Wysyłkowy Serwis tel.
^
 
 
     
duuust 
Nowicjusz


Telefon: 6230i
Operator: Play
Wiek: 34
Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 4
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2009-02-22, 00:15   

Karta SIM jest całkowicie w porządku, z resztą korzystałem z kilku w celu sprawdzenia.

Na wyszukiwaniu ręcznym rzeczywiście telefon widzi tylko 2 sieci - erę i plusa.
Na polskim telefonie z softem V 3.62 wykrywa normalnie Orange a w zagranicznym niestety wersja V 3.80 nie wystarcza... Ciekawe to dosyć. Co w tej sytuacji zalecili byście aby pozbyć się problemu? Od czego zacząć?

Ps. dzięki za zainteresowanie :wink:
^
 
 
     
jubi20 
Moderator



Telefon: Telepatia
Operator: Heyah
Pomógł: 54 razy
Dołączył: 15 Kwi 2008
Posty: 630
Skąd: Zamość
Wysłany: 2009-02-22, 01:20   

telefon ma problem z rozpoznaniem sieci jezeli na recznym wyszukiwaniu tylko znajduje 2, zacznij od wymiany diplexera (antena switch)
_________________
Sprzedam Uniwersalne Sita BGA rozstaw 0.5
Naprawa Telefonow - Lublin/Zamość
Kupie uszkodzone telefony
Wysyłkowy Serwis tel.
^
 
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 35
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-02-22, 12:07   

duuust napisał/a:
Od czego zacząć?


j.w. - zaczalbym od zmiany softu i ewentualnie PMa, potem dopiero HW
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
duuust 
Nowicjusz


Telefon: 6230i
Operator: Play
Wiek: 34
Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 4
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2009-02-22, 18:45   

dzięki za odpowiedzi. Mam jeszcze prośbę, jako że nie bardzo znam się na szczegółach technicznych. Powiedzcie mi proszę co oznaczają skróty PM oraz HW i jeśli można to na czym czynności te polegają oraz orientacyjny koszt w granicach któego powinno się to wszystko zamknąć zakładając że trzeba przejść przez wszystkie te kroki.

z góry dziękuję i pozdrawiam
^
 
 
     
jubi20 
Moderator



Telefon: Telepatia
Operator: Heyah
Pomógł: 54 razy
Dołączył: 15 Kwi 2008
Posty: 630
Skąd: Zamość
Wysłany: 2009-02-22, 19:18   

PM - permanent memory
HW - hardware

reszta www.google.pl, ceny dokladnie nikt Ci nie powie bo nie wiadomo co jest uszkodzone tez zalezy od serwisu
_________________
Sprzedam Uniwersalne Sita BGA rozstaw 0.5
Naprawa Telefonow - Lublin/Zamość
Kupie uszkodzone telefony
Wysyłkowy Serwis tel.
^
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Pliki .ngd (Nokia Game Data). Skąd wz... Mef82 DCT-4 0 2015-06-15, 23:02
Brak nowych postów Problem z softem do LG l5 E610 Linksiq LG 5 2015-07-02, 10:54
Brak nowych postów Nokia 5130 soft piotrpaz Warsztat 0 2015-07-11, 22:42
Brak nowych postów Nokia 3310. Czy mogę zmienić soft? 92dziki DCT-3 0 2015-09-01, 14:39
Brak nowych postów Recovering from your hair loss problem Ninabeauty Nokia 0 2016-05-13, 06:52