PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Zepsuty włącznik w nokii 3100 ale jak popsuty masakra !!


Zepsuty włącznik w nokii 3100 ale jak popsuty masakra !!

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-4 » Zepsuty włącznik w nokii 3100 ale jak popsuty masakra !!
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
Kmil 
Użytkownik
Symbian to pasja...



Telefon: NOKIA N97
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Wiek: 25
Dołączył: 06 Sty 2007
Posty: 83
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-04-07, 23:43   

w takim razie dzięki wielkie :) jutro pobawie się w zmiane tego włącznika jeżeli osiągne jakiś efekt ( nie ważne jaki :D ) to dam znać
pozdrawiam

A Posiada może ktoś z was pełny 3100 albo 3120 ?
_________________
http://img217.imageshack..../1570142972.png
^
 
 
     
AdSense


MATRIX5000 
Nowicjusz



Telefon: x640
Wiek: 34
Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 11
Wysłany: 2007-04-08, 07:48   

Głównie pytanie do Reich.
Mogł bys jakos na rys przedstawic zeby mozna było jakos ten telefon na krótko właczyc nie mam włacznika

Co oznaczaja te czerwone linie ??

Z tego co tu skumalem to ten wlacznik ma tylko dwie nóżki jedna do masy jeddna po srodku przy takich 4 w zadku kropeczkach tak jak by mialo cos tam byc przylutowane wystarczy je polączyc aby odpalic telefon ??

_________________
The MATRIX...
^
 
     
Kmil 
Użytkownik
Symbian to pasja...



Telefon: NOKIA N97
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Wiek: 25
Dołączył: 06 Sty 2007
Posty: 83
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-04-08, 08:32   

Włącznik ma 4 nóżki (po 2 na stronę) ja właśnie przed chwilą przelutowałem włącznik i po każdej ze stron zmostkowałem te nóżki i z 4 mam 2 a włącznik działa idealnie :) wszystko w porządku
moja pierwsza kąbinacja z lutowaniem płyty zakończona sukcesem
pozdrawiam
_________________
http://img217.imageshack..../1570142972.png
^
 
 
     
MATRIX5000 
Nowicjusz



Telefon: x640
Wiek: 34
Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 11
Wysłany: 2007-04-08, 09:38   

Ok przycisk ma dwie nóżki po zmostkowaniu wszystko ok ole obok tej jedej nózki sa jakies jeszcze miejsca co z tym na rysunku to pokazałem

Dokładnie sa tam 4 takie miejsca jak by mialo cos tam byc przylutowane

Wydaje mi sie ze tam były takie male rezystorki dwa i ktos je poprostu rowalil

_________________
The MATRIX...
^
 
     
Comet 
Starszy Użytkownik



Telefon: 3210/n80
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 26
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 231
Wysłany: 2007-04-08, 09:45   

MATRIX5000, tak, w tamtym miejscu powinny być jakieś elementy, bez nich choćbyś wlutował sprawny włącznik w odpowiednie miejsce to telefon nie ruszy...
^
 
     
Reich 
VIP
Arek



Telefon: 7321
Operator: Heyah
Pomógł: 68 razy
Wiek: 28
Dołączył: 19 Lip 2006
Posty: 1229
Skąd: Sieradz/Częstochowa
Wysłany: 2007-04-08, 09:48   

przeciesz jest dokładnie pokazane, że ma tam być jeden kondensator i jeden rezystor, widać one też się musiały urwać, musisz je przylutować.
_________________
Z Miłości Do Motocykli
MZ Pasjonat
Ja kudłaty durnowaty reperuję stare graty.
^
 
 
 
     
Kmil 
Użytkownik
Symbian to pasja...



Telefon: NOKIA N97
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Wiek: 25
Dołączył: 06 Sty 2007
Posty: 83
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-04-08, 10:04   

musze z ciekawości rozebrać jeszcze raz 3100 i zobaczyć czy są te rezystory i kondesatory, ale wydaje mi się ,że u mnie także ich nie ma a telefon po wlutowaniu włącznika działa idealnie
_________________
http://img217.imageshack..../1570142972.png
^
 
 
     
MATRIX5000 
Nowicjusz



Telefon: x640
Wiek: 34
Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 11
Wysłany: 2007-04-08, 10:06   

Wiec tak nie mam tych elementów.
I teraz pytanie mozna je jakos zastopic innymi kupionymi w sklepie .
Druga sprawa polaczylem te miejsca tak jak by tam byly dwwa elementy telefon i uruchomil ale nie ma zasiegu :( a juz myslalem ze jestem genialny
_________________
The MATRIX...
^
 
     
Kmil 
Użytkownik
Symbian to pasja...



Telefon: NOKIA N97
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Wiek: 25
Dołączył: 06 Sty 2007
Posty: 83
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-04-08, 10:11   

Bardzo możliwe, że to właśnie te rezystorki odpowiadają za działanie zasięgu, spróbuj jeszcze coś zrobić z palstikiem od zasięgu w korpusie telefonu moze blaszki są słabo zagięte :)


A więc rozebrałem telefonik i widze, że jednak 2 malutkie rezystorki znajdują sie koło włącznika ;)
_________________
http://img217.imageshack..../1570142972.png
^
 
 
     
MATRIX5000 
Nowicjusz



Telefon: x640
Wiek: 34
Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 11
Wysłany: 2007-04-08, 11:27   

Jednak te rezystorki odpowiadaja za zasieg telefonu
_________________
The MATRIX...
^
 
     
Kmil 
Użytkownik
Symbian to pasja...



Telefon: NOKIA N97
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Wiek: 25
Dołączył: 06 Sty 2007
Posty: 83
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-04-08, 11:48   

No więc jedyne wyjśćie to zakup takich rezystorków ;) poszukaj na allegro wydaje mi się że powinno takie coś być :) życze owocnej pracy :) jeżeli przyniesie jakies efekty to daj znać:)
_________________
http://img217.imageshack..../1570142972.png
^
 
 
     
lala166 
VIP
..........


Telefon: n95
Operator: Era
Pomógł: 51 razy
Wiek: 28
Dołączył: 07 Lis 2004
Posty: 1008
Wysłany: 2007-04-08, 11:58   

inaczej
masz jakieś trupy płyt głównych ?
weź serwisówke 3100 sprawdź w tabeli wartości (to jest chyba opornik i kondesator)
weź serwisówke jakiejś płyty którą masz .. Wylutowujesz z jednej ... wlutowujesz do drugiej
^
 
 
     
Kmil 
Użytkownik
Symbian to pasja...



Telefon: NOKIA N97
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Wiek: 25
Dołączył: 06 Sty 2007
Posty: 83
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-04-08, 12:00   

Oooo w zasadzie to tez dobry pomysł :) ja mógłbym Ci z mojej 3100 dać te kondesatory ale to chyba nie opłacalne;)
apropo zna może z was ktoś stronke gdzie jest dużo schematow telefonów :) byłbym bardzo wdzięczny
pozdrawiam
_________________
http://img217.imageshack..../1570142972.png
^
 
 
     
Reich 
VIP
Arek



Telefon: 7321
Operator: Heyah
Pomógł: 68 razy
Wiek: 28
Dołączył: 19 Lip 2006
Posty: 1229
Skąd: Sieradz/Częstochowa
Wysłany: 2007-04-08, 13:00   

nie powinienem reklamować, ale proszę:
Kod:
http://softgsm.pl/readarticle.php?article_id=28
_________________
Z Miłości Do Motocykli
MZ Pasjonat
Ja kudłaty durnowaty reperuję stare graty.
^
 
 
 
     
Kmil 
Użytkownik
Symbian to pasja...



Telefon: NOKIA N97
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Wiek: 25
Dołączył: 06 Sty 2007
Posty: 83
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-04-08, 17:48   

oooo wielkie dzięki :) bóg zapłać :D wreszcie coś moge zacząć działać
wziąłem sie właśnie za przeszczep diód z 3100 do 3410 :)
_________________
http://img217.imageshack..../1570142972.png
^
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów zdjecie simlocka na nokii 6303c molo1985555 Simlock 1 2012-02-02, 16:37
Brak nowych postów Nokia 3100 uwalona przy flashu chelseatb Nokia 1 2012-06-26, 14:41
Brak nowych postów [Kupię] Płyta główna do Nokii 3100 / ... Andrzej82 Bazar 1 2012-07-08, 07:13
Brak nowych postów Box do Nokii - Co i jak? 1496 Nokia 1 2012-08-27, 18:21
Brak nowych postów jak zacząć zabawe z softem w nokii 33... bastek156 NokiX 1 2014-02-25, 16:40