PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > [e398] - Gniazdo ładowania - pomocy - jak podpiąć na kródko?


[e398] - Gniazdo ładowania - pomocy - jak podpiąć na kródko?

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Motorola » [e398] - Gniazdo ładowania - pomocy - jak podpiąć na kródko?
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
MaximusResetus 
Wie co mówi
Shoot 'Em Up !



Telefon: 55,33,e398
Operator: Era
Pomógł: 3 razy
Wiek: 31
Dołączył: 23 Lip 2004
Posty: 457
Skąd: Nowy Sącz - okolice
Wysłany: 2006-10-13, 11:42   [e398] - Gniazdo ładowania - pomocy - jak podpiąć na kródko?

Mam problem gdyz oderwało mi się od płyty głównej gniazdo ładowania. Nie było by w tym nic szczególnego gdyby nie fakt że oderwało się razem ze ścieżkami na płycie głównej :-( Oddałem do serwisu ale powiedzieli mi że nie są w stanie tego naprawić.

Mam taki cieniutki drucik tzw. przewód montarzowy idealny do tego typu operacji ale nie jestem pewien co i gdzie przylutować.

Tu macie link do schematu i opisu e398/e399 (nawet nie wiedziałem że był taki tel )

www.maszyna386.republika.pl/e398.rar

Więc pytanie do kogoś kto się zna na tym gdzie mam przylutować odpowiednie kabelki? Głównie to chodzi mi o ten środkowy od ładowarki bo + i - da sie jeszcze przylutować do płyty ale ten środkowy pasuje podprowadzić w inne miejsce...
_________________
www.megzi.pl
^
 
     
AdSense


Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 33
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-10-13, 21:13   

MaximusResetus, musze Cie zmartwic ale ta sciezka zwykle idzie bezposrednio pod jakis uklad... a przynajmniej na to wskazuja schematy
mialem taka V237 czy cos w tym stylu do zrobienia z dokladnie tym samym - wyrwane zlacze z stykiem nr 2 (srodkowy od ladowarki) i ja to robie zwykle w ten sposob:
skrobie lekko plyte w miejscu brakujacego styku az dostane sie do sciezki w srodku plyty, potem sprawdzam czy to nie jest masa (masa czesto jest tez w plycie, nie tylko na powierzchni) ani czy nie zwiera sie do pobliskich stykow, jesli nie to na 99,9% jest to sciezka od urwanego pola, nastepnie probuje przylutowac cieniutki drucik (zwykle udaje sie po kilku, max kilkunastu probach tak ze nie odpada), no i na koncu lutuje zlacze pozostalymi stykami, duuuuzo cyny i mocno lutuje brzegi zeby zlacze sie nie ruszalo bo inaczej zaraz odpadnie i na samym koncu lutuje drucik do styku w zlaczu

powodzenia :)
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
MaximusResetus 
Wie co mówi
Shoot 'Em Up !



Telefon: 55,33,e398
Operator: Era
Pomógł: 3 razy
Wiek: 31
Dołączył: 23 Lip 2004
Posty: 457
Skąd: Nowy Sącz - okolice
Wysłany: 2006-10-14, 11:28   

Okazuje się ze było by to do zrobienia, gdyz środkowa nózka idzie najpierw do filtra a następnie do diody do której dałoby się podpiąć. Bez filtra tez by chodziło pewnie. Ale problem pojawił się inny bo styk od + tez jest urwany a idzie własnie bezpośrednio pod układ Q954 chyba... Nie mam HA więc lutowanie takich rzeczy odpada... Bo myslałem ze jak by odlutowac ten Q954 (tylko 3 styki ma) i przylutować go "na pająka" tuz nad miejscem w którym był tak aby bezpośrednio do niego przylutować drucik +. Ale nie będę kupował HA tylko po to aby telefon naprawić... :/ A nie mam tu nikogo kto by taką stację lutowniczą miał.

Więc lipa... Musze kupić druga baterię i ład. biurkową..

ps. do tego sposobu żeby drapać sciezkę i przylutowac do niej drucik tez potrzebna by była stacja HA a nie taka jak mam z cienkim grotem.. :/
_________________
www.megzi.pl
Ostatnio zmieniony przez MaximusResetus 2006-10-14, 11:29, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 33
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-10-15, 21:14   

MaximusResetus napisał/a:
do tego sposobu żeby drapać sciezkę i przylutowac do niej drucik tez potrzebna by była stacja HA a nie taka jak mam z cienkim grotem
a niby dlaczego?
ja to robie kolbowka do hota z grotem 0,3mm
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
MaximusResetus 
Wie co mówi
Shoot 'Em Up !



Telefon: 55,33,e398
Operator: Era
Pomógł: 3 razy
Wiek: 31
Dołączył: 23 Lip 2004
Posty: 457
Skąd: Nowy Sącz - okolice
Wysłany: 2007-05-07, 10:00   

A może wg tego ktoś mi pomoże, bo chociaż połączenie usb chciałebym mieć... ładowanie już niekoniecznie :) no i może dałoby się wogule całe to pieprzone gniazdo zamienic na miniUSB? takie jak w v3? Potrzebuje podpiąć dwa przewody tylko...

Na tych rysunkach widać że sa to piny 4 i 5. Oba nie biegna bezpośrednio pod procka tylko najpierw pod (no własnie... niestety pod, bo układ nie ma nóżek po bokach bo inaczej sam bym już to dawno zrobił :) ) pood filtr FL1400.

Może dałoby się jakoś wlutować przewód montarzowy pod ten filtr (nóżki C1 i C6) ???? Albo całkiem pozbyć się tego filtru (bo przeciez pozostałych lini i tak nie bede uzywał bo gniazdo i tak jest wyrwane) tylko nie wiem jak ten filtr działa na linie D+ i D- ...

Masę bez problemu można podpiąć do byle czego, a nózka 6 usb pwr to tez jak by filtr wy****ł to było by gdzie przylutować. Wąsciwie to te linie które mnie interesują idą bezpśrednio do procka a nie przez żaden układ, tylko się łączą z tym filtrem. A co on robi to nie wiem.. może bez niego będzie działac ok....?







[ Dodano: 2008-02-16, 09:57 ]
no i wreszcie dokonałem nie możliwego :-D Zrobiłem tak jak pisałem wyżej - wylutowałem filtr Fl1400 i tam podlutowałem przewód montażowy. Zamiast standardowego gniazda wlutowałem miniUSB :-] i po prawie roku czasu znów mam połaczenie z komputerem :D A na dowód tego załączam fotkę. Dodam tylko że komunikat widoczny na wyświetlaczu można uzyskac tylko podczas flashowania żeby ktoś nie mówił ze to jakieś fake :]
_________________
www.megzi.pl
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: