PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Motorola V500


Motorola V500

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Motorola » Motorola V500
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
tomkl12 
Nowicjusz


Telefon: SGH X-100
Operator: Plus
Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 14
Skąd: Brzozow City
  Wysłany: 2006-01-03, 18:46   Motorola V500

Witam wszystkich, dostałem Motkę V500. Niestety nie włączała się i nie ładowała. Zaniosłem ją do serwisu, i ok. Baterię postawili na nogi, zaś sam telefon ma jakiś problem. Otóż gdy go chcę włączyć, to niby bootuje ale zaraz się wyłącza. W serwisie powiedzieli mi, że to wina flasha. OK... przychodze na drugi dzień i gościu mi mówi, że to coś poważniejszego. Mianowicie telefon podczas wymiany flasha ładuje bez problemu języki i inne pierdoły, ale jeśli chodzi o fgranie końcowego fullflasha wywala błąd w jakimś tam adresie i po ponawianiu 30x próby grania telefon jest odłaczany od programu. Powiedzcie co to może być?? Gość powiedział, że ostatecznie pozostaje serwis Motoroli, ale pewnie ze mnie tam zedrą... a komórka nie jest już na gwarancji... Boję się, że to wina HardWare. Aha... byłbym zapomniał facet mówił, że będzie chciał odszukać testpointa w tym telefonie, czy testpoint nie występuje tylko i wyłącznie w Siemensach?? Proszę o specjalistyczną odpowiedź ;-) Będę wdzięczny
^
 
 
     
AdSense


xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 39
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2006-01-03, 22:07   

Testpointy w motoroli służą do wymuszania wykrycia telefonu przez flashera jeśli nie działa bootloader. Ciekawi mnie to że, po co oni wgrywali w nią języki skoro nie mogli wgrac głównego flasha ?. Ja bym zaczął od naprawy PDS czyli obszarów bezpieczeństwa. Do tego potrzebne będzie MSS4 lub Smartclip - dość drogie urządzenia od 800 do 2000 zł. Jednak istnieje szansa że jest to wyłącznie wina firmware. W takim wypadku wystarczy kabel pod USB i program PST. Linki do programów i flashe są dostępne w internecie, koszt kabla to około 30 zł. Przed flashowaniem polecam zrobić pełny backup np programem flash backup 2.5, sczególnie obszarów PDS. Potem można spróbować wgrać tzw. monster flash, jeżeli nie pomoże to jeszcze być może uszkodzony jest bootloader choć to mało prawdopodobne bo się telefon włącza. Być może telefon jest po zalaniu, w takim wypadku trzeba go rozkręcić i zobaczyć czy nie ma sladów korozji, przemyć spirytusem za pomocą np. szczoteczki do zębów i jeśli nie posiadasz (a pewnie nie) staci Hot air - mocno wyszuszyć szuszarką do włosów. Jednak to rozwiązanie nie zlikwiduje tzw. zimnych lutów, a jedynie spowoduje zlikwidowanie mikrozwarć spowodowanych wilgocią. Możliwe też, że kość flasha jest uszkodzona fizycznie, wtedy pomoże tylko wymiana w serwisie i ponowne zaprogramowanie.

Ps. Może to być również wina baterii, przydało by się sprawdzic na innej.
^
 
     
tomkl12 
Nowicjusz


Telefon: SGH X-100
Operator: Plus
Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 14
Skąd: Brzozow City
Wysłany: 2006-01-04, 15:18   

Możliwe że to wina baterii. Aha co do tych języków... facet mówił, że się niby wgrały ale właśnie wywala go na tym jak chce wgrać fullflasha (mówił o pliczku, który ma 33MB). Dobrze by bylo, gdyby zrobili mi ten telefon na miejscu, bo w przeciwnym wypadku odeślą go do Motoroli i wtedy nie wiadomo ile za to zapłace. A domyslam się że nie mało. Aha jeśli możesz to podaj mi stronkę gdzie znajde jakieś programy serwisowe to Motorli ;-) Z góry dzięki
^
 
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 39
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2006-01-04, 17:35   

Programy i softy znajdziesz tutaj lyb tutaj lub jeszcze tutaj.
Poczytaj artykuły i toutoriale o flashowaniu na tych stronach i w kable.
Po gębszą wiedzę zajżyj tutaj
A tu jest info dla początkujących.
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Motorola k1 - nie laduje po zalaniu +... wypniesz Motorola 2 2010-07-09, 17:26
Brak nowych postów Motorola V8 - instalacja iwona1990 Ginger 0 2010-08-02, 19:44
Brak nowych postów motorola u9- odpadła klapka... kamkuc Motorola 4 2010-08-29, 12:44
Brak nowych postów Motorola K1 ma problem z zasięgiem. viktor1 Motorola 0 2013-01-16, 17:45
Brak nowych postów Jak zdemontować klawiaturę w motorola K1 emj Motorola 0 2015-06-29, 08:12