PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Pytanka - soft v360


Pytanka - soft v360

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Motorola » Pytanka - soft v360
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
aga1989 
Nowicjusz


Telefon: motorola
Operator: Orange
Wiek: 27
Dołączyła: 28 Sty 2008
Posty: 4
Wysłany: 2008-02-03, 18:56   Pytanka - soft v360

Mam Motorole V360
Aktualnie posiadam:

Firmware: R4513_G_08.B7.56R_A
Flex: SE6174AXXV50C3
Boot Loader: 08.A0

Tylko nie wiem oco chodzi tutaj, w otworzeniu calego oprogramowania:
firmware -to chyba jest ogolne oprogramowanie koma?
flex
dsp firmware -to chyba wyswietla wersje oprogramowania
digital sing -jest jako CG7 i CG18

Jeszcze w programie mam cos takiego ale nie wiem oco chodzi:
Usuwanie weryfikacji RSA?

Mam taki problem. wczoraj kom chodzil normalnie. Znalazlam w necie nowe wyglady ikon. Wgralam je przez Flash & Backup 3.0.7. (wczesniej oczywisice zrobilam backupa). Wszystko bez problemu sie wgralo. Znalazlam tez 'Font L7e' i zapomnialam ze ktos na forum pisal ze mial z tym problemy i wgralam go. i cos pod koniec strasznie dlugo sie wgrywal myslalam ze sie cos zacielo i odlaczylam kabel. ekran zostal jak byl podczas wgrywania Flash-mode. podlaczylam kabel wgralam jeszcze raz i tak samo sie zatrzymalo. Wiedz chcialam przywrocic z backupa ten plik (CG4 (Langpack)) i dupa telefon sie wylaczyl i sie niechce wlaczyc.
probowalam pozniej wgrac i nic. czytalam ze trzeba wyjac baterie i wykrywa telefon bez bateri a czasami z bateria nie wiem przez co to. Backupa probowalam wgrac przez P2K Easy Tool v.37 i przez Flash & Backup 3.0.7 (w F&B chyba backupa przywraca sie, trzeba wybrac softy, dodac ten backup i zaznaczyc Usuwanie weryfikacji RSA (dla LTE2), potem Quick flash) i nic pojawia sie blad:

'Wgrywanie loadera...
Koniec.
Egzekucja JUMP...
Koniec.
Kasowanie pamięci... (Progress of this process is not shown)
Błąd!'
itd. błędy w kazdym pliku np CG1

i pokazuje ze telefon jest odlaczony.

Wgrywalam tez boot_08A0_LTE2 przez tamte programy i tez przez: ramldr2_0.31.
Co moze go powodowac i jak naprawic tego fona, bo juz nie wiem co probowac robic. Moze trzeba skasowac cala pamiec telefonu i wgrac softa (ogolnie chce nowego wgrac wiedz moze sie wszystko usunac). Bo cos jak by blokowalo pamiec
Ostatnio zmieniony przez EMEK 2008-02-03, 21:32, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
     
AdSense


xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 39
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2008-02-04, 03:26   

aga1989, a jednak wziełaś się za ten telefon - a odradzałem heh :sad:
a nigdzie nie doczytałaś że aby zmienić oprogramowanie w tym fonie trzeba rsa usunać przez testpoint, a żeby dostać się do testpointa to trzeba rozkrecić telefon i zmaltretować metalowy ekran na płycie telefonu ? Potem trzeba zewrzeć testpoint na krótko do masy i podpiąć kabelek bez baterii. Następnie trzeba zmienić bootloadera naprawić sektor PDS i wgrać monstera (plik_1FF), a z tego co przeczytałem tobie chodziło tylko o zmianę flexa (czytaj ikonek). Teraz jeśli uda ci się podpiąć go w blank mode to wgraj mu bootloadera (niestety nie pamietam jakiej wersji, ale można to łatwo sprawdzić w internecie) potem naprawa pds , następnie monsterek, następnie langpack i ewentualnie flex. To wszystko. Powodzenia.
Jeśli masz zrobiony backup pds to też może się przydać. Po głębszą i bardziej szczegółową wiedze odsyłam na matrax.pl.

[ Dodano: 2008-02-04, 02:31 ]
aha i jeszcze jedna ważna sprawa: być może udało ci się tak skopać softowo telefon że wykrywa go w blank mode bez testpointa to by dużo ułatwiło sprawę i ograniczyło ryzyko uwalenia telefonu na amen przez nieostrożne zdejmowanie ekranu. Tak czy siak telefon musi być w blank mode aby można było go sflaszować w sflash mode nie jest możliwa modyfikacja pds który jest zabezpieczony w tym mode.
^
 
     
aga1989 
Nowicjusz


Telefon: motorola
Operator: Orange
Wiek: 27
Dołączyła: 28 Sty 2008
Posty: 4
Wysłany: 2008-02-14, 12:55   

Wiedz po mozolnej pracy telefon sie juz wlancza, udalo mi sie wgrac ten plik poprawnie wkoncu i odrazu chcialam wgrac softa i przy wgrywaniu pierwszego pliku CG1 (Firmware) nawet pasek postepu w programie nie drgnol, okazalo sie ze bateria padla, a nie mialam jak jej naladowac bo system ladowania juz byl usuniety z telefonu. Wyswietlalo sie na bialo na czarnym tle:
'Boot Loader
08.A0.
SW VERSION:
R4513_G_08.B7.
56R_A
MEM_MAP Blank
Service Req'd
(i mrygaly) Battery Low
Cannot Program'

Naladowalam ja na 'krotko', bo sadzilam ze go nie wgrywa bo jest bateria slaba i nie moze programowac, ale wsumie wczesniej wykrywal go bez bateri. No i nie wiem czemu ale dalej sa identyczne napisy i dalej nie wykrywa go czy z bateria czy bez. Bateria ma 3.7V i naladowalam do 3.6V. Niestety z mA nie wiem jakie sa bo moj miernik obsluguje do 300mA.

Wiedz teraz nie wiem probowalam go wykrywac w Flash&Backup 3 ; P2k_easy_tool_v3.7 i v3.9 (Connecting to phone ... ERROR: Could not connect) ; RDS Lite 2.8, w Flash Debugger LTE2 v0.31 klikam Send Loader i nic. Czy podlacze z bateria czy bez nic, jedynie tamto sie pokazuje i jak przytrzymam klawisz wylacz to sie wylancza jak puszcze, to znowu tamto wlancza.

Gdy wgrywalam rzeczy przez Flash & Backup Wybralam 'Usuwanie weryfikacji RSA (nowa metoda dla fonów LTE2), wiedz mam raczej usuniete RSA.

Wsumie zapomnialam bo moglam pozyczyc od wojka miernik on ma bardziej profesjonalny i z tego co pamietam odczytuje do wiekszej wielkosci mA, to bede przy ladowaniu patrzyla nie na V tylko mA bo to pewnie bedzie inaczej ladowac i wtedy moze sie lepiej naladuje i wykryje fona i wrzuce softa. A co wedlug ciebie najlepiej teraz zrobic, bez zawitania w serwisie? Wiadomo ze jak ten ekranik trzeba bedzie zdejmowac to oddam do serwisu, kiedys zdjolam go ze starego telefonu i po zalozeniu nie dzialal wiedz wole nie ryzykowac.
Mam pytanie co to jest ten monster 'monstera (plik_1FF)', nie moge go nigdzie znalezc, znacyz byly 2 linki ale juz nie aktualne. A moze to naprawi sprawe: http://www.motorole.pl/vi...de14ab2848bf5fd dal linki do BootLoader'a Backup i jakies 42R_for_all, nie wiem co to te 42R? Musze sciagnac Flash & Backup tego co on ma na rysunku bo w tej wersji co ja mam (nowsza) nie ma tych funkcji co tu jest a niby lepsza.
Z gory dziekuje za pomoc i sorki ze tak duuuuzo napisalam ale wole wszystko dokladnie opisac bo za bardzo nie mam jak co chwila sprawdzac co jest nowego i odpisywac, wiedz wole napisac raz a porzadnie, nawet bardzo porzadnie :p
^
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 39
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2008-02-14, 22:20   

aga1989, tak wogóle to Cię nie docenilem. Bateria musi być naładwana na full by móc programować telefon. Sprawdź czy da się go włączyć przytrzymując wciśnie
nte * i # . Plik monster to plik z pełnym oprogramowaniem, z reguły na końcu nazwy jest 1FF, po jego wgraniu potrzeba wrać polską paczkę językową, nie pamiętam nazwy, chyba paczka z polskim to 0E do tego modelu. Jest tego za dużo by pisać o flashowaniu motek. Wszystko jest ładnie opisane na forum http://www.matrax.net/forum/ Tam po zarejestrowaniu znajdziesz wszystkie potrzebne informacje. Z reguły wszystkie motorole flashuje się tak samo, różnice są niewielkie w niektórych modelach i umiejscowieniu testpointów. Najważniejsza sprawa to doprowadźić do tego aby telefon był wykrywany w blank mode. Zazwyczaj wiąże się to niestety z użyciem testpointa. Jeśli telefon nie jest wykrywany w blank mode nie da się go zaprogramować. Nie wiem jak się sprawa ma z RSA z użyciem darmowych programów, Najłatwiejsza (jak dla mnie) droga to wprowadzienie telefonu w blank mode przy użyciu testpointa, jak pisałem wcześniej, ostatnio nie często robiłem motorole i nie pamiętam wszystkich detali krok po kroku, jeśli już to robię to robię to w "locie" i nie zastanawiam się nad tym, ale opisać po kolei jest dla mnie ciężko.
Także odsyłam do forum, które zajmuje się prawie wyłącznie motorolami.
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów U700 Problem Soft kamo123 Samsung 2 2011-01-21, 07:44
Brak nowych postów Soft c902 mirashdi SW 0 2011-10-22, 16:37
Brak nowych postów Nokia 3120c martwa nie chcę się wgrać... g5g5g5 BB5 1 2013-03-23, 11:06
Brak nowych postów Nokia 5130 soft piotrpaz Warsztat 0 2015-07-11, 22:42
Brak nowych postów Nokia 3310. Czy mogę zmienić soft? 92dziki DCT-3 0 2015-09-01, 14:39