PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Test Point - jak prawidlowo wykonac?


Test Point - jak prawidlowo wykonac?

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Motorola » Test Point - jak prawidlowo wykonac?
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
toporek18 
Starszy Użytkownik



Telefon: rozne :-)
Operator: Heyah
Pomógł: 2 razy
Wiek: 29
Dołączył: 07 Wrz 2005
Posty: 181
Skąd: Gubin rulezzzz
Wysłany: 2007-03-22, 18:12   Test Point - jak prawidlowo wykonac?

witam.

wszedzie sie czyta, ze usuwanie simlocka przez TP jest ryzykowne, ze mozna uwalic tel. Tylko nikt nie pisze jak mozna go uwalic i jak tego uniknac :razz:

Moje pytanie brzmi: jak prawidlowo wykonac TP do sciagniecia simlocka? Czy uzywacie jakis rezystorow, diod czy tylko sam drucik? :roll: Czy zbyt dlugie "zwarcie" TP do masy uszkodzi phona czy glownym niebezpieczenstwem jest koniecznosc usuniecia ekranu?

No to by bylo na tyle jesli chodzi o TP w motce :wink:
^
 
     
AdSense


lala166 
VIP
..........


Telefon: n95
Operator: Era
Pomógł: 51 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Lis 2004
Posty: 1008
Wysłany: 2007-03-22, 19:33   Re: Test Point - jak prawidlowo wykonac?

toporek18 napisał/a:
czy glownym niebezpieczenstwem jest koniecznosc usuniecia ekranu?


Wydaje mi sie że tak .. Powiem szczerze ze miewałem z tym problemy .. Ekran czasami trzyma się bardzo dobrze .. Wiercić strach .. Wylutowywanie i delikatne cięcie wchodzi w gre. Ja używam zwykłego kabla . Bez opornika
^
 
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 39
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2007-03-22, 21:38   

nie używa się żadnych diod i oporników. Długie połączenie też nie niszczy fona. ja tam lutuję kabelek do TP i do masy a potem go przecinam. Najbardziej trzeba uważać w "cienkich" motkach. np. L6 gdzie nie trzeba zdejmować osłonki. Można dostać się do TP przez róg. W innych ja używam najczęściej skalpela i mini ciętek. Nie wiercę, bo czasem opiłki pozostaną wewnątrz i zwierają. Generalnie zasada jest taka że podpinamy fona z przypiętym TP do GND i jak go wykrywa na blank to przecinamy i jedziemy.
Jeszcze żadnej nie popsułem, a starałem się na się jedną C975 uwalić, bo miałem zezwolenie, to było na początku kiedy pojawił się nowy boot i soft ....91I. Iskry tryskały, bateria gorąca a motce nic. E398 też trudna do ubicia jest, jej omyłkowo wgrałem inny plik zamiast zmodowanego PDS i zdecha całkowicie, wymuszanie boota nie działało więc tylko TP ja ratowało i po TP wstała od razu.
^
 
     
toporek18 
Starszy Użytkownik



Telefon: rozne :-)
Operator: Heyah
Pomógł: 2 razy
Wiek: 29
Dołączył: 07 Wrz 2005
Posty: 181
Skąd: Gubin rulezzzz
Wysłany: 2007-03-22, 23:44   

xury, ja narazie robilem dwie v360 przez TP... pierwsza dziala bez smoka do dzis, a druga... lezy juz 4 dzien w naszym miejskim serwisie i chlopaki podolac nie moga :mrgreen: nie wiem do dzis jak ja uwalilem, ale widocznie mozna :mrgreen:

p.s.
na matraxie wszedzie pisza ze mozna procka uwalic (chyba mi sie udalo) ale jak to juz nie napisali :razz:
^
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 39
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2007-03-22, 23:47   

toporek18, najprawdopodobnie uwaliłeś ją mechanicznie. Napisz więcej jak to się stało.
^
 
     
toporek18 
Starszy Użytkownik



Telefon: rozne :-)
Operator: Heyah
Pomógł: 2 razy
Wiek: 29
Dołączył: 07 Wrz 2005
Posty: 181
Skąd: Gubin rulezzzz
Wysłany: 2007-03-23, 00:05   

wycielem takimi malymi obcinaczkami od paznokci :lol: i odgiolem kawalek ekrany od strony TP (tak jak zwykle).podlaczylem TP do masy (z jednej strony krokotylek domasy a z drukiej cieniutki miedziany drucik-tp) podlaczylem kabel wykryl go jako "S Blank Neptun" wlaczylem P2K Easy Tool wybralem model zaznaczylem Unlock SP i do selected jobs przy oknie o odlaczeniu tp puscilem drucik i ok. jednak wysylanie loadera i error. Pomyslalem ze moze nowsza wersja progsa sobie poradzi.. wciaglem podlaczylem tela i to samo... a efektem moich dzialan jest wykrywanie tele jako blank odrazu po podlaczeniu kabla usb (nawet bez zwartego TP i baterii) oraz nie dajacy oznak zycia tel :???:
^
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 39
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2007-03-23, 00:43   

toporek18, no jeśli jest blank to teraz trzeba mu załadować bootloadera i monstera, bo wywaliło bootloadera i pds. Ja nie polecam p2keasy lepiej użyć flashbackupa.

[ Dodano: 2007-03-22, 23:48 ]
zawsze jak sie fon uwali podczas modyfikacji PDS to potem wykrywa go w blank mode bez TP, bo podstawowy mooduł komunikacji widzi telefon z czystym flashem. Ale że w serwisie się z tym męczą, mając zapewne przynajmniej smartclipa no to porażka. Skoro komunikuje się z kompem to jest 90 % szans na postawienie go.
^
 
     
toporek18 
Starszy Użytkownik



Telefon: rozne :-)
Operator: Heyah
Pomógł: 2 razy
Wiek: 29
Dołączył: 07 Wrz 2005
Posty: 181
Skąd: Gubin rulezzzz
Wysłany: 2007-03-23, 08:23   

xury napisał/a:
zawsze jak sie fon uwali podczas modyfikacji PDS to potem wykrywa go w blank mode bez TP, bo podstawowy mooduł komunikacji widzi telefon z czystym flashem.

to wiem, problem w tym, ze on sie wysypuje przy probie wgrania czegokolwiek... flashbackup niby zczytuje "cos tam" z niego i tworzy "niby backup", ale spowrotem juz wgrac sie tego nie da...
xury napisał/a:
Skoro komunikuje się z kompem to jest 90 % szans na postawienie go.

przywrociles mi nadzieje na odzyskanie tego phona :wink: wezme dzis go od chlopakow i sam cos bede kombinowal...
xury napisał/a:
Ale że w serwisie się z tym męczą, mając zapewne przynajmniej smartclipa no to porażka.

tak, maja smarta. mecza sie, bo jak juz pisalem wczesniej zapewne nie chce tel nic przyjmowac... :evil:
^
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 39
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2007-03-23, 21:01   

może bateria jest słabo naładowana ? Motki muszą mieć dobre napięcie do zapisu we flashu, praktyczne bateria musi być w ok. 75% naładowana. Jeśli masz zasilacz z regulacją napięci i prądu to ją naładuj. Spróbuj załadowywać partiami, najpierw bootloader, potem monsterek, potem ewentualnie język i flex.
Nie pamniętam czy wogóle bateria w tym modelu jest potrzebna podczas flashowania czy nie idzie zasilanie z usb bezpośrednio. Jeśli jest tak samo jak w L6 to tylko wystarczy podpiąć PCB.
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Access Point (Client) - jaki ?? bubek3 Co wybrać? 2 2008-04-02, 21:11
Brak nowych postów 6680 i Self Test Reich BB5 5 2008-04-30, 18:28
Brak nowych postów Test mode nokia 6070 EMEK DCT-4 8 2008-10-15, 20:33
Brak nowych postów Nokia E51 i Field Test - zablokowany ... lwlw Kosz 0 2008-12-16, 15:11
Brak nowych postów test kowalkarol1 Test 2 2010-01-26, 16:24