PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Modyfikowanie softu w Samsungu C100


Modyfikowanie softu w Samsungu C100

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Samsung » Modyfikowanie softu w Samsungu C100
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
wntl 
Expert
HipHopKemp Rulez ;)



Telefon: E398@E1
Operator: Orange
Pomógł: 80 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Lut 2005
Posty: 2298
Skąd: Bytom
Wysłany: 2005-08-21, 22:40   Modyfikowanie softu w Samsungu C100

Piszcie co wiecie na ten temat, co można zmienić, czy można jakieś funkcje odblokować, grafiki zmienić itp.

TU jest stronka na ten temat (narazie nie działa bo coś z serwerem, rano działała)
_________________
Tanie bilety Ryanair i Wizzair
^
  Skype
     
AdSense


fenek2 
Nowicjusz



Telefon: Samsung
Wiek: 27
Dołączył: 21 Sie 2005
Posty: 8
Skąd: Garwolin
Wysłany: 2005-08-21, 22:58   

Można zmienic całą grafikę edytując plik Bin2 znaczy np C100XXDA2_2
Robimy tak sciągamy tutaj http://atn.linuxstorm.org/download/C100IC_PL.exe
w pierwszym wierszu klikamy na te trzy kropki i ustawiamy ściężkę do pliku ????_2.bin
poniższe pole nie trzeba wypełniać,wypełni się samo
jeśli edytujemy inny soft niż C100XXda2 zaznaczamy opcję "do innych softów"
no i zatwierdzamy(tam gdzie proces)
powinien u dołu ekranu iść pase postępu,kiedy dojdzie do końca (w przypadku innego softu idzie 2 razy) można już przejśc do drugiej zakładki
jeśli edytujemy bina tak jak napisałem to w opisie pierwszej zakładki to tutaj trzeba tylko
kliknąć buttona który opisałem jako "tutaj klikamy po wybraniu folderu

jeśli edytujemu po raz kolejny rozpakowanego bina tzn.rozpakowaliśmy go w pierwszej zakładce wcześniej to musimy wskazać tutaj ścieżkę do kolderu z plikami z bina ,są to pliki przeważnie .c10 a folder jest tam gdzie jest plik bin2 i klikamy w buttona

terazz odznaczamy "ptaszka" aby nie kolorował nam tła w obrazkach
i przewijamy obrazki
każdy obrazek ma swoją cyfrę,warto zwracać na to uwagę przy podmienianiu plików .c10 z innych binów

zapis plików z bina ,jak i otwieranie plików z kompa jest w różnych typach lików,ważny jest rozmiar bo program nie konwerteruje obrazków

okno po lewej to obrazek w binie a okno po prawej to obrazek wybrany z kompa,zamienia się je klikająć w button po środku

jesli dokonamy zmian lub też przejrzymy plik moda (ja najpierw przeglądam nim wgram)
to przechodzimy do zakładki trzeciej

jeśli rozpakowaliśmy bina w zakładce pierwszej ,ścieżka do folderu z plikami .c10 będzie ustawiona automatycznie
jeśli zaczeliśmy ponowną modyfikację tych plików w zakładce 2 to trzeba ją ustawić

ścieżka gdzie ma zapisać gotowy plik bin2 to chyba wiadomo

na koniec proces i poczekać a wyskoczy mniejsze okienko z "krzakami" wtedy mamy już gotową modyfikacje graficzną softu do wgrania
Trzeba wszystko robić dokladnie to napewno wyjdzie jakby co to pomoge na gg, PW, mail

[ Dodano: 2005-08-21, 23:02 ]
Jak wgrac soft np C100XXDA2, potrzebny kabel i komputer:)
1. Na początku gdy chcemy flashować nasz telefon musimy wiedzieć ze po flashu w naszym telefonie zostanie wszystko usunięte, wszystko tzn. ze wszystkie tapety, dzwonki i Java przez nas wgrane zostaną usunięte, oraz cała książka telefoniczna jeżeli znajduje się w pamięci telefonu (jeżeli ksiązka tel. zapisana jest na karcie SIM nic się nie stanie!)

2. Potem musimy wiedzieć jaki soft chcemy wgrać, trzy najbardziej popularne softy to:


C110XEDG4 – angielski, rosyjski, niemiecki, nie ma polskiego

C100XXDA2 – POLSKI i inne,

C100XEDA2 - angielski, rosyjski, niemiecki, nie ma polskiego


3. Gdy już się zdecydowaliśmy na soft który chcemy wgrać to musimy go pobrać z jakiejś strony np.:


4. Gdy już mam ściągnięty soft na PC to musimy go wypakować do jednego folderu.

5. Gdy już mamy wypakowaną cała zawartość ściągniętego pliku to wyłączamy telefon i podpinamy go pod kabel.

6. Gdy już mamy podpięty telefon pod kabel to jeżeli mamy kabel pod portem nr 1 czyli COM1 to załączamy plik on_com1, jeżeli mamy kabel pod portem nr 2 czyli COM2 to załączamy on_com2, jeżeli nie znajduje się taki plik to jest on na pewno pod inna nazwą (jest to plik wsadowy MS-DOS, czyli okno od dosa)

7. Gdy już mamy włączonego odpowiedniego dosa to przy telefonie wciskamy czerwoną słuchawkę i trzymamy tak długo aż przy telefonie zapali się czerwona dioda, a w czasie gdy trzymamy czerwoną słuchawkę to widać ze w dosie ładuje się cos, gdy się nam zapali można już puścić czerwoną słuchawkę,

8. Jak zapali mam się czerwona dioda to w oknie od dosa wyskoczy nam zapytanie y/n wciskamy y i wtedy widzimy jak idą procenty.


9. Gdy się skończą procenty które wyglądają przykładowo tak:
………………………………………………………….1%
…………………………………………………………..2%
…………………………………………………………..3%
…………………………………………………………..4%
…………………………………………………………..5%
…………………………………………………………..6%
…………………………………………………………..7%
…………………………………………………………..8%
…………………………………………………………..9%

10. gdy taki procenty dojdą do 100% wyskoczy nam 2 zapytanie y/n wtedy znów wciskamy y i widzimy ze procenty przyspieszają tzn. ida co 2,

11. gdy już wszystkie procenty dojdą do końca czyli do 100% to okno od dosa się nam zamyka, a przy telefonie czerwona dioda się już nie świeci, wtedy telefon możemy odłączyć od kabla i można go włączyć,

12. musimy się liczyć z tym że telefon po pierwszym flashu może się nam nie załączyć, wtedy robimy to jeszcze raz to samo, czyli do skutku aż się nam telefon załączy!
_________________
Samsung c100, C100XXDA2+Mod by drupik+ukryte menu
Wiecie jak się nazywa Ruski ksiadz?
- Pop.
A wiecie jak się nazywa Ruski organista?
- Pop music...
^
 
 
     
wntl 
Expert
HipHopKemp Rulez ;)



Telefon: E398@E1
Operator: Orange
Pomógł: 80 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Lut 2005
Posty: 2298
Skąd: Bytom
Wysłany: 2005-08-21, 23:08   

fenek2, i o to mi chodziło :D moze zrobisz tutoriala ze screenami :D i wrzuce na pasje :D
_________________
Tanie bilety Ryanair i Wizzair
^
  Skype
     
fenek2 
Nowicjusz



Telefon: Samsung
Wiek: 27
Dołączył: 21 Sie 2005
Posty: 8
Skąd: Garwolin
Wysłany: 2005-08-21, 23:10   

Tajne kody
Kodów używacie na własną odpowiedzialność. Nadmierne eksperymenty mogą skończyć się wyczyszczeniem pamięci bądz błędami w sofcie.

Kody na reset

Kod Opis
*2767*5282# Skasowanie javy
*2767*927# Sksowanie ustawień wap
*2767*63342# Skasowanie wszystkich multiemdiów
*2767*2878# Skasowanie danych zapisanych przez użytkowanika
*2767*3855# Pelny reset pamięci

Kody standardowe

Kod Opis
*#06# Numer IMEI telefonu
*#9999# Wersja oprogramowania
*#8888# Wersja Hardware
*#9998*5282# Ustawienia GPRS i CSD
*#9998*4357# Menu pomoc
*#9998*842# Test wibracji
*#9998*289# Test dzwonka
*#9998*533# Test diody
*#9998*228# Informacje o bateri
*#9998*782# RTC wyswietlacza
*#9998*523# Zmiana kontrastu wyświetlacza
*#9998*377# Logi błędów
*#9998*5646# Ustawienia loga
*#9998*778# SIM - Tabela serwisowa
*#9998*638# SIM - ID sieci
*#9998*746# SIM - Informacje
*#9998*2576# SIM - Błąd
*#9998*76# Numer produkcji
*#3243948# Digital Audio Interference Off
*#32436837# Digital Audio Interference On

Uwaga:
kody działają tylko z wersjami softu od samsung C100, w softach od C110 kody niektóre kody się różnią.
Do niektórych trzeba najpier wpisać *#9998*masterpwd#ale UWAGA czasami przy starszych softach(wersje sprawdzasz *#9999# np cbwg6 moze telefon wariowac zacinać sie ale np c100xxda2 dzaiala bez zarzutu, i inne nowsze też ten kod daje dodatkowe menu 4, 2,4 dostęp z klawiatury, możesz sprawdzić pamięć i inne ale ja używwam tylko do pamieci bo innych nie znam funkcji co doczego WIEC UWAGA jak sie BAWICIE tym KODEM
_________________
Samsung c100, C100XXDA2+Mod by drupik+ukryte menu
Wiecie jak się nazywa Ruski ksiadz?
- Pop.
A wiecie jak się nazywa Ruski organista?
- Pop music...
^
 
 
     
wntl 
Expert
HipHopKemp Rulez ;)



Telefon: E398@E1
Operator: Orange
Pomógł: 80 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Lut 2005
Posty: 2298
Skąd: Bytom
Wysłany: 2005-08-22, 00:09   

TU jest stronka w całości poświęcona samsungom, w tym C100

P.S mógłby ktoś zobaczyć co to jest i przetłumaczyć :?:

[ Dodano: 2005-08-22, 01:07 ]
Kody już są w tutorialach TUTAJ, reszte dam jak ktoś zrobi screeny
_________________
Tanie bilety Ryanair i Wizzair
^
  Skype
     
tokarool 
Użytkownik



Telefon: 0700
Operator: Sami Swoi
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Paź 2004
Posty: 89
Skąd: krotoszyn
Wysłany: 2005-09-20, 17:18   

wiecie co jest nie tak rob ie wszytko jak w instrukcji i du*a nieidzie
^
 
 
     
MasterJapko 
VIP



Pomógł: 28 razy
Dołączył: 08 Cze 2004
Posty: 4251
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2005-09-20, 17:58   

A moge do cholery sie dowiedziec co temat o samsungu robi w dziale Nokia ?!?!?! :[


Przenosze...
_________________
All.Unlock.pl SIMLOCK KODEM Motorola/HTC/BB/SAMSUNG/LG/NOKIA | Logi Mt-BOX | SETOOL | KulanKendi |
^
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów wgrywanie softu do noki 5220 maxo1620 BB5 1 2012-02-25, 20:05
Brak nowych postów 6210 [NPE-3] Pliki Softu Nozycoreki DCT-3 1 2012-03-26, 15:55
Brak nowych postów 3510i Nazwy plików softu do UFS Nozycoreki Nokia 0 2012-03-26, 17:46
Brak nowych postów Nokia 3310 zmiana softu. LubiaK DCT-3 5 2013-04-09, 15:27
Brak nowych postów zlecę zmianę softu w noki 3310 śląsk ... rafal18031988 Bazar 0 2014-12-20, 17:20