PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Omnia - problem z transmisją danych


Omnia - problem z transmisją danych

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Samsung » Omnia - problem z transmisją danych
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
mariusz9a 
VIP


Telefon: Omnia
Operator: Plus
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 26 Kwi 2007
Posty: 193
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2009-02-10, 16:42   Omnia - problem z transmisją danych

Witam

Od pewnego czasu mam problem z Omnią podczas łączenia się z netem. Wygląda to następująco: jeśli podczas aktywnej sesji danych zasięg sieci zmieni się z HSDPA do EDGE, telefon nie chce wymieniać danych, tzn tak jakby transmisja danych się wieszała (nad znaczkiem transmisji znika E i pojawia się "x", a nad wskaźnikiem zasięgu po chwili wywala ikonę E na ikonę G). Telefon zaczyna ponownie wymieniać dane dopiero jak zasięg wskoczy z powrotem na HSDPA. Jeśli transmisja danych zacznie być przeprowadzana w EDGE to wszystko jest ok, działa gdy wskoczy na HSDPA, ale jeśli ponownie przerzuci telefon do EDGE to transmisja się blokuje. Jedynym wyjściem jest albo ustawienie telefonu sztywno na sieć 2G lub 3G (tyle że jadąc pociągiem często mnie przerzuca 2G <-> 3G, więc racjonalne jest jak już to ustawienie tylko 2G) albo gdy spadnie z 3G do 2G - ręczne rozłączenie sesji i połączenie ponownie już w sieci 2G (rozwiązanie beznadziejne bo wiąże się to z wyższą opłata za neta).

Zerowanie pełne urządzenia nie przyniosło żadnych rezultatów. Wgrywanie ROMu w warunkach domowych nie wchodzi w grę - zabraniają tego warunki gwarancji.

Czy ktoś wie co może być przyczyną blokowania się transmisji danych? Da się to w ogóle jakoś naprawić samemu? - nie bardzo mam czas oddawać telefon do serwisu, no ale jeśli nie będzie innego wyjścia to tak zrobię.
_________________
http://www.plusforum.pl
^
 
     
AdSense


Sławek 
Nowicjusz



Telefon: K800i
Operator: Plus
Wiek: 33
Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 21
Wysłany: 2009-02-10, 18:53   

Może być to spowodowane błędem gdzieś na radiu. Proponuje wymianę romu, która niekoniecznie spowoduje utratę gwarancji.
OFICJALNE ROMY ;)
Tylko pamiętaj by naładować baterie przez update'm.
^
 
     
mariusz9a 
VIP


Telefon: Omnia
Operator: Plus
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 26 Kwi 2007
Posty: 193
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2009-02-10, 19:09   

Sławek napisał/a:
OFICJALNE ROMY

Niestety nie ma dostępnych aktualizacji dla mojej wersji softu :-( - dziwne bo telefon kupowałem dawno, tzn pod koniec września 2008.

Tak przy okazji pytanie (może się przydać na przyszłość):
mam telefon z Plusa (brandowany), rozumiem że wgranie softu z tego oficjalnego źródła spowoduje wgranie czystego oprogramowania od Samsunga (bez tych "wodotrysków" Plusa)?
_________________
http://www.plusforum.pl
^
 
     
Sławek 
Nowicjusz



Telefon: K800i
Operator: Plus
Wiek: 33
Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 21
Wysłany: 2009-02-10, 22:41   

Oczywiście po takim zabiegu branding zginie :)

Zobacz ten rom
_________________
ul. Wierzbięcice 42 61-568 Poznań, tel.: (061) 833 30 50
ul. 28 czerwca 1956r 173 61-515 Poznań, tel.:(061) 833 65 58
www.lucasgsm.pl - rozwijaj się z najlepszymi
Ostatnio zmieniony przez Piotrek 2009-02-23, 12:25, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
     
mariusz9a 
VIP


Telefon: Omnia
Operator: Plus
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 26 Kwi 2007
Posty: 193
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2009-02-11, 10:00   

Sławek napisał/a:
Oczywiście po takim zabiegu branding zginie :)

Zobacz ten rom

Tyle że o ile ta aktualizacja nie wiąże się z utratą gwarancji to zmiana ROMu już tak. Tego chce uniknąć bo po prostu szkoda mi 1,5 roku gwarancji. Gdyby ten telefon był wart 200zł to nawet bym nie zakładał tematu tylko od razu wgrywał nowy ROM ;-)

Szkoda, widzę że operując w samym WM nic nie zrobię. Także pozostaje oddanie telefonu do serwisu :-/ Dzięki za pomoc :-)

[ Dodano: 2009-02-11, 15:35 ]
Zdecydowałem się jednak wgrać nowy ROM. Wgrałem ROM z Plusa. Niestety problem nie ustąpił :-( Dalej jest to samo - transmisja się wiesza gdy przejdzie z 3G do 2G :-(
_________________
http://www.plusforum.pl
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów nokia 3310 problem przy flashowaniu :/ bastek156 DCT-3 3 2014-04-05, 19:58
Brak nowych postów galaxy s3 problem z dźwiękiem na słuc... Rambo3 Samsung 0 2014-07-22, 01:15
Brak nowych postów Ginger dla Tychów - problem marta_g Ginger 0 2015-02-19, 12:49
Brak nowych postów Problem z softem do LG l5 E610 Linksiq LG 5 2015-07-02, 11:54
Brak nowych postów Recovering from your hair loss problem Ninabeauty Nokia 0 2016-05-13, 07:52