PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > adres mac karty radiowej czy da się zmienić?


adres mac karty radiowej czy da się zmienić?

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Hardware » adres mac karty radiowej czy da się zmienić?
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
adammmos 
Starszy Użytkownik



Telefon: NOKIAróżne
Operator: Meteor
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 242
Skąd: z dużego pokoju --> Piła
Wysłany: 2008-11-09, 10:38   adres mac karty radiowej czy da się zmienić?

Witam! Mam podłączony internet radiowy (antenka typu yagi, karta radiowa ralink) i teraz moje pytanie- w 1 komputerze mam internet, ten komputer działa do około 20:00. Natomiast ja mam w moim pokoju kompa i chciałbym korzystać z internetu ok. od 20:30, czyli na pewno jak komputer 1 będzie już wyłączony. Czy można jakoś zmienić ten adres mac czy tam to coś, co admin tej sieci ma u siebie w bazie, bo jest bodajże tak, że tylko te adresy mac (czy coś takiego) wpisane w jego bazę mogą połączyć się z netem, i chodzi mi o to, żeby najpierw komp nr1 korzystał z neta na adresie mac, a po wyłączeniu komputera 1 i włączeniu komputera2 można było korzystać z tego internetu mając inną kartę radiową i inną antenkę, a mając ten sam adres mac??

P.S. Jakby jakieś pojęcia mi się pochrzaniły, to sorry, ale jestem mało obeznany w tych sprawach.
^
 
 
     
AdSense


xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 18 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2008-11-09, 11:14   

Oczywiście że można, poszukaj w sieci programów: smac lub mac changer itp. Można też w rejestrze lub w sterownikach karty.
^
 
     
adammmos 
Starszy Użytkownik



Telefon: NOKIAróżne
Operator: Meteor
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 242
Skąd: z dużego pokoju --> Piła
Wysłany: 2008-11-09, 13:20   

I to w każdej karcie można zmienić tego maca przez tego smaca?? Czyli rozumiem, żę jak karta 1 wpisana ma np. tego tam maca XXXXX, a druga XXXXY to jak w drugiej zmienię maca na XXXXX to gdy karta 1 będzie wyłączona, to bezproblemowo podłączę się do neta?? A co by się stało, jakby obydwa te komputery na raz miały włączonego neta?? Admin skapnąłby się??
^
 
 
     
jubi20 
Moderator



Telefon: Telepatia
Operator: Heyah
Pomógł: 54 razy
Dołączył: 15 Kwi 2008
Posty: 630
Skąd: Zamość
Wysłany: 2008-11-09, 13:22   

jak bedziesz mial 2 takie same mac'i wlaczone to bedziesz miał konflikt i jedna nie bedzie dzialac takze nie jest tak kolorowo ze beda 2 dzialaly
^
 
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-11-09, 14:48   

adammmos napisał/a:
np. tego tam maca XXXXX, a druga XXXXY to jak w drugiej zmienię maca na XXXXX to gdy karta 1 będzie wyłączona, to bezproblemowo podłączę się do neta??
Tak, przy zalozeniu, za siec tylko na podstawie mac'a przypisuje prawa dostepu
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
adammmos 
Starszy Użytkownik



Telefon: NOKIAróżne
Operator: Meteor
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 242
Skąd: z dużego pokoju --> Piła
Wysłany: 2008-11-09, 18:07   

[quote="EMEK"]
adammmos napisał/a:
tylko na podstawie mac'a przypisuje prawa dostepu
A na jakiej podstawie sięć może jeszcze przypisywać prawa dostępu??
^
 
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2008-11-09, 18:13   

adammmos, nie pamietam fachowego slownictwa, ale sa takie routery jak by to powiedziec ktore obsluguja tylko oryginalne MACi a nie klonowane(zmienione).
adammmos, moze byc na podstawie klucza sieciowego jeszcze oprocz maca.
^
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-11-09, 18:22   

jedna z mozliwosci:
Admin moze dostarczyc certyfikat, ktory dziala tylko na twoim kompie.
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
adammmos 
Starszy Użytkownik



Telefon: NOKIAróżne
Operator: Meteor
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 242
Skąd: z dużego pokoju --> Piła
Wysłany: 2008-11-09, 21:07   

EMEK napisał/a:
jedna z mozliwosci:
Admin moze dostarczyc certyfikat, ktory dziala tylko na twoim kompie.

Raczej u mnie nie zkładał tego, bo o ile pamiętam to założył antenkę, puścił kabelek, podłączył kartę do kompa i zainstalował stery, podłączył kabel do karty skonfigurował coś tam, i powiedział, że za około 0,5 godzinki net będzie bo coś tam w bazie muszą zrobić(zdaje mi się, że wpisać ten mac do bazy), a jeszcze mam pytanie jak sprawdzić tego maca?? przez ten program smac, gdzieś w programie od neat, czy na tej karcie radiowej??
^
 
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2008-11-09, 21:17   

adammmos, chcesz mac ten ktory moze korzystac z sieci?
status polaczenia i masz mac karty.
^
 
     
adammmos 
Starszy Użytkownik



Telefon: NOKIAróżne
Operator: Meteor
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 242
Skąd: z dużego pokoju --> Piła
Wysłany: 2008-11-09, 21:59   

przy szczegółach połączenia mam coś takiego:

Adres fizyczny: 00-XX-E8-E1-F5-D3
Adres IP: 192.XXX.4.186
Maska podsieci: 255.255.XXX.0
Brama domyślna: 192.XXX.4.253
Serwer DHCP: 192.XXX.0.2
Dzierżawa uzyskana: 2008-11-09 20:57:16
Dzierżawa wygasa: 2008-11-10 20:57:16
Serwery DNS: 192.XXX.8.1, 194.204.XXX.34
Serwer WINS:
jest to gdzieś tu??
^
 
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2008-11-09, 22:30   

adammmos napisał/a:
przy szczegółach połączenia mam coś takiego:

Adres fizyczny: 00-XX-E8-E1-F5-D3

jest to gdzieś tu??


tu masz..
^
 
     
adammmos 
Starszy Użytkownik



Telefon: NOKIAróżne
Operator: Meteor
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 242
Skąd: z dużego pokoju --> Piła
Wysłany: 2008-11-10, 17:27   

A czy mógłbym zrobić taki myk, że zrobiłbym taką złodziejkę, że ma jedno gniazdko od anteny i dwie wtyczki od anteny, i do gniazdka złodziejki podłączyć antenę, a do wtyczek karty radiowe od 2 kompów??
^
 
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2008-11-10, 21:27   

adammmos, niee
^
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-11-11, 11:19   

adammmos, juz wiecej nie kombinuj...
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów telefon obsługujący dwie karty sim! kinofanka22 Inni Producenci 7 2010-03-10, 19:58
Brak nowych postów nokia 6500 classic- telefon nie widzi... _Brutus BB5 2 2010-05-31, 09:14
Brak nowych postów Nokia E66 - Nie czyta karty SIM Mar_Gaj12 BB5 1 2011-11-24, 13:14
Brak nowych postów Nokia x3-02 nie czyta karty sim _Brutus BB5 1 2012-02-03, 20:33
Brak nowych postów Nokia 3310. Czy mogę zmienić soft? 92dziki DCT-3 0 2015-09-01, 15:39